Wereld vluchtelingendag 2023

Vandaag, 20 juni 2023, is het wereld vluchtelingendag. Een dag om even stil te staan bij alle mensen die huis en haard hebben moeten verlaten.

Wat is Wereldvluchtelingendag? 

Wereldvluchtelingendag is een internationale dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om vluchtelingen over de hele wereld te eren. Het valt elk jaar op 20 juni en viert de kracht en moed van mensen die gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten om te ontsnappen aan conflicten of vervolging.

Waarom is Wereldvluchtelingendag belangrijk? 

Wereldvluchtelingendag werpt een licht op de rechten, behoeften en dromen van vluchtelingen en helpt politieke wil en middelen te mobiliseren zodat vluchtelingen niet alleen kunnen overleven, maar ook kunnen gedijen. Hoewel het belangrijk is om het leven van vluchtelingen elke dag te beschermen en te verbeteren, helpen internationale dagen zoals Wereldvluchtelingendag om wereldwijde aandacht te vestigen op de benarde situatie van degenen die op de vlucht zijn voor conflicten of vervolging. Veel activiteiten op Wereldvluchtelingendag bieden kansen om vluchtelingen te ondersteunen. 

Hoop ver weg van huis

Wereldvluchtelingendag 2023 staat in het teken van oplossingen voor vluchtelingen en de kracht van inclusie.

We kunnen allemaal meer doen om vluchtelingen meer hoop – en meer kansen – te geven. Het opnemen van vluchtelingen in de gemeenschappen waar ze veiligheid hebben gevonden na het ontvluchten van conflict en vervolging, is de meest effectieve manier om hen te ondersteunen bij het hervatten van hun leven en hen in staat te stellen een bijdrage te leveren aan hun gastgemeenschap.  

Het is ook de beste manier om hen voor te bereiden om naar huis terug te keren en hun land weer op te bouwen, wanneer de omstandigheden dit veilig en vrijwillig mogelijk maken, of om te gedijen als ze in een ander land worden hervestigd.

bron: https://www.unhcr.org/nl/wereldvluchtelingendag/

Bedrijven beloven ruim een kwart miljoen banen aan vluchtelingen in Europa

Ruim 40 multinationals zeggen de komende drie jaar in heel Europa banen en opleidingen te geven aan meer dan 250.000 vluchtelingen uit Oekraïne en andere crisisgebieden. Bedrijven die meedoen zijn onder meer Adidas, KFC, Hilton en Starbucks.

De aankondiging komt op Wereldvluchtelingendag.

Personeelstekorten

Uitzendbureau Adecco wil 50.000 vluchtelingen opnemen in zijn tijdelijke personeelsbestand in Europa en Amazon heeft het over 5000 mensen.

“Het moment dat een vluchteling een baan krijgt, is het moment dat ze geen vluchteling meer zijn”, zegt Hamdi Ulukaya, oprichter van Tent Partnership for Refugees en topman van een Amerikaans yoghurtproductiebedrijf.

Afgelopen november waren er ongeveer 30.000 gevluchte Oekraïners aan het werk in Nederland, vooral in de horeca en via uitzendbureau. De meesten zijn werkzaam in de omgeving van Amsterdam en Den Haag.

Toch zijn ze volgens vakbonden kwetsbaar voor uitbuiting omdat ze niet afhankelijk willen zijn van leefgeld en daar ook niet van kunnen rondkomen als ze een eigen woning willen huren.

“De opening van de EU-grenzen voor Oekraïners meer dan een jaar geleden was Europa op zijn best”, zei Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Maar hij zegt dat nog veel te veel Oekraïners geen werk hebben. “Ondanks hun vaardigheden, hoge opleidingsniveau en het wettelijke recht op werk.”

Speciale verblijfstatus

Oekraïners kunnen in de EU verblijven zonder asiel aan te hoeven vragen. De overheid van het land waar zij zich vestigen, is verantwoordelijk voor huisvesting. Ook mogen ze hier werken en hebben ze recht op sociale bijstand.

Oekraïners mogen dit dankzij een speciale verblijfstatus. Daarvoor mochten ze al 90 dagen vrij rondreizen in de EU zonder visum, maar door het uitbreken van de oorlog besloten EU-landen een nieuwe richtlijn te maken.

EU-adviseur Lodewijk Asscher pleitte begin deze maand voor het verlengen van de speciale status. Ook krijgen vluchtelingen als het aan hem ligt meer hulp om passend werk te vinden, zodat talent niet verloren gaat.

Ook wijst Asscher erop dat er nog veel EU-geld beschikbaar is dat gebruikt kan worden voor hulp aan Oekraïners, maar dat landen en organisaties daar vaak niet van weten.

Meedoen vanaf dag één

Binnen de Europese Unie is er vrij verkeer van personen en zijn werk- en verblijfsvergunningen niet nodig. Voor asielzoekers van buiten Europa wel. Zij mogen hier pas na zes maanden werken en niet langer dan 24 weken. Dit geldt dus niet voor Oekraïners.

De Tweede Kamer praatte eerder deze maand week over een voorstel om die belemmeringen weg te nemen. Aanleiding hiervoor was de initiatiefnota ‘Meedoen vanaf dag één’ van D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt.

bron: https://nos.nl/artikel/2479560-bedrijven-beloven-ruim-een-kwart-miljoen-banen-aan-vluchtelingen-in-europa

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.