Vrijwilliger en gast

(geschreven door Henk Pielage)

Alkmaar Taal Thuis (ATT) heeft veel vrijwilligers die zich samen met de buitenlandse gasten buigen over de Nederlandse taal.

Het doel is niet alleen taal verwerven, maar ook ontmoeting waarin sprake is van wederkerigheid. Mensen hebben elkaar wat te bieden of ze nu goed Nederlands spreken of niet.

Wederkerigheid is een van de kernwaarden van de nieuwe stichting die voortgekomen is na de fusie tussen Stichting De Zwaan en Stichting de Steiger. Naast wederkerigheid heeft deze stichting, waarbinnen ATT een van de activiteiten is, als kernwaarden: gastvrijheid, verbondenheid, onvoorwaardelijke liefde, gelijkwaardigheid en betrouwbaarheid.

Als bestuurslid van Stichting De Zwaan en nu van de nieuwe stichting ben ik ook actief als vrijwilliger bij ATT. Ik geef taalles, meestal aan dezelfde twee gasten, die ik nu tot mijn vrienden reken. Een van deze twee is Meral, een Turkse vrouw, die in haar arbeidsverleden drie restaurants heeft gerund. Haar ervaring was voor mij aanleiding te vragen of zij ervoor voelde om als vrijwilliger eens een maaltijd te verzorgen op woensdagavond in het inloophuis De Steiger. Daar voelde ze wel voor. Ze vroeg haar Nederlandse buurvrouw Mary om haar te helpen en op 12 juli was het zover. Om 6 uur telden we 53 gasten aan de tafels in De Steiger, terwijl er normaal gemiddeld zo’n 40 gasten kwamen eten.

Meral had haar man ook meegevraagd, haar vriendin die samen met haar altijd aan mijn tafel les kreeg was er ook met haar man. Ook een andere vrijwilliger die actief is bij ATT zat bij ons aan tafel. De maaltijd werd geopend daar Ruth, een van de twee coördinatoren van het inloophuis.

Daarna werden de gerechten uitgeserveerd en genoten de gasten van heerlijke Turkse gerechten. Na de maaltijd klonk er een daverend applaus. Meral en Mary straalden.

Ik kijk met trots en voldoening terug op deze avond, want wat ik gehoopt had, kwam uit: een gast werd vrijwilliger en een vrijwilliger werd gast. Over wederkerigheid gesproken…

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.