Stadswandeling 13 juni 2023

Alkmaar viert dit jaar dat we 450 jaar geleden zijn bevrijd van de Spanjaarden. Op 8 oktober was dat. Elk jaar op die dag is er feest In Alkmaar; het Alkmaars Ontzet.

Vanwege het 450-jarig jubileum organiseerden we vandaag een wandeling door de stad. Peter de Rover, van Gilde Samenspraak is al tien jaar gids in onze stad. Hij wilde ons vandaag vertellen over de geschiedenis van Alkmaar.

Het begint direct gezellig! Hier zie je een foto van onze gids Peter met alle bezoekers die vandaag de stadswandeling wilden maken. Eerst wandelden we door stadspark het Bolwerk. We zagen de molen van Piet, het kasteeltje en mooie standbeelden

Daarna gingen we wandelen door de oude stad. Er waren heel mooie gebouwen. Carlota vond de trapgevels heel mooi. De ophaalbruggen zijn al heel lang niet open geweest, ziet Luis, want er groeit veel mos tussen de tegels bij de rand. Kim trakteert onderweg op mandarijntjes. Wat ontzettend lief! Dankjewel Kim!

Het was erg warm vandaag, wel 29 graden in de schaduw!

Daarom gingen we bij de Mient een ijsje eten. Lekker!

Hier zie je Vo, Kim, Nadia en Mei genieten van een ijsje

Daarna gingen we naar het standbeeld van Truus Wijsmuller. Zij was een bijzondere Alkmaarse vrouw. In de tweede Wereldoorlog redde zij 1001 Joodse kinderen. Op het standbeeld zie je haar tussen 28 kinderen. Het getal 28 is belangrijk in de Joodse gemeenschap.

Daarna gingen we naar een gebouw in de Hekelstraat. Als je goed kijkt, zie je op de gevel “Kruidenier Albert Heijn Grutterswaren” staan. Hier is vroeger de derde ‘Albert Heijn’ winkel van Nederland geopend, die kennen we nu als supermarkt!

We lopen verder en zien vanaf een ophaalbruggetje de Waag liggen. De Waag is het belangrijkste gebouw van Alkmaar. Hier wordt nog elke vrijdagochtend in de zomer een kaasmarkt gehouden. In de Waag werd het kaas gewogen. Peter vertelt ook over ‘het huis met de kogel’ op het Fnidsen. Dat huis was vroeger helemaal van hout, maar omdat dat brand-gevaarlijk was hebben ze er steen van gemaakt. Alleen aan de waterkant zie je nog het groene hout. EN de kogel natuurlijk die ons herinnert aan de Spaanse bezetting in 1573.

Via het Fnidsen komen we op het Waagplein. Daar staat een beeld van een kaasmeisje. Natuurlijk moesten we daar even op de foto!

Via de winkelstraat lopen we weer naar de Grote kerk waar de wandeling begon. Het was een hele gezellige middag en we hebben allemaal veel geleerd over onze stad. We eindigen natuurlijk met een groot applaus voor Peter de Rover, onze gids. Het was een hele leuke en leerzame middag!

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.