Fietsproject COA Heerhugowaard

Via via hoorden wij over een fietsproject dat al jaren loopt om kinderen van asielzoekers van 3-18 jaar aan een deugdelijke fiets te helpen. Wij hebben de heer Bruin, initiatiefnemer en contactpersoon gevraagd om iets te vertellen over dit project. Hij schrijft:

Fietsproject  COA Heerhugowaard:

Het project is opgezet in maart 2014 in samenwerking met COA Alkmaar om kinderen van asielzoekers van 3-18 jaar aan een deugdelijke fiets te helpen. 

Er stond een reparatiewerkplaats op het terrein waar we3x per week fietsen repareerden en lesfietsen onderhielden. Initiatiefnemer is ondergetekende Theo Bruin die als diaken van de Vrijheidskerk Alkmaar iets voor asielzoekers wilde gaan doen.

Met de sluiting van het COA in Alkmaar in 2018 is het project verhuisd naar het reeds jaren bestaande COA HHW

We werden op een warme manier welkom geheten door mevr. Jeanine Stricker, de locatiemanager. 

En werd voor ons werk een container van 10×3 meter ter beschikking gesteld aan de achterzijde van het COA. Vanwege een zware storm is het dak eraf gewaaid en kregen we een nieuwe keet. Tevens is er een reservecontainer.  

Ons team bestaat uit 2 vrijwilligers uit de PKN HHW en 3 uit de PKN Alkmaar. Zie foto’s

Onze organisatie bestaat alleen uit vrijwilligers en heeft geen rechtspersoon. 

De inkomsten en uitgaven worden bijgehouden door Geert Jongsma, een van de vrijwilligers en staan onder controle van de diaconie Protestantse Kerk Alkmaar. Jaarlijks wordt verslag gedaan.

De werktijden zijn woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30 – 16.30 uur op het COA terrein HHW, van Noortwijklaan 2. 

Werkzaamheden kort samengevat:

  • Gratis reparatie aan alle kinderfietsen.
  • Repareren van gedoneerde fietsen en gereed maken voor verkoop via Interkerkelijke organisatie CYAN, kringloopwinkel. Nijverheidsplein 2D te HHW. Met Stephan Barendse, directeur van CYAN is een samenwerkingsovereenkomst getekend waarbij de inkomsten fifty-fifty verdeeld worden. De fietsen worden gedoneerd door gemeenteleden van de PKN Alkmaar en PKN Heerhugowaard, van huis opgehaald, door ons nagekeken en opgeknapt. De fietsen worden voor een gereduceerde  prijs verkocht aan asielzoekers en pasjeshouders van HHW.

De afgelopen 9 maanden zijn er 30 fietsen op deze wijze door CYAN verkocht. Gemiddelde prijs was ± € 40,00.                                                      

Het geld wordt besteed aan aanschaf gereedschap, kabels, verlichting, buiten- en binnenbanden van grote en kinderfietsen, remmen, zadels, etc, etc.

  • Advies geven aan volwassenen met fietspech. We helpen hen zelf banden te leren plakken en fietsen te repareren, zoals verlichting in orde maken, remmen stellen, ketting smeren en regels voor het onderhoud van hun fietsen. Ze hebben een gereedschapskist  tot hun beschikking zodat ze zelf zoveel mogelijk hun gang kunnen gaan.
  • Lesfietsenprogramma. Veilig Verkeer Nederland organiseert fietslessen op het COA terrein, gegeven door vrijwilligers. De fietsen hebben we ter beschikking gesteld en ook in onderhoud.
  • We hebben een goede re relatie met de leidinggevenden van het COA. Ons werk staat onder supervisie van Daniel Zoetelief, en de materiële service wordt verleend door de huismeesters van het COA. Ze hebben ook voor de electriciteitsaansluiting gezorgd.
  • De sfeer in ons team is uitstekend en we voelen ons gezegend met dit mooie en noodzakelijke werk.

Heiloo, 1 oktober 2022

geschreven door Dhr. T.J.J. Bruin.

(contactgegevens zijn bij ons bekend. Als u hier iets over wilt vragen of contact op wilt nemen met meneer Bruin dan kunt u mailen naar alkmaartaalthuis@gmail.com. Dan zorgen wij ervoor dat uw bericht bij hem terecht komt).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.