Nieuws

We zijn weer open!

Hoi!

We zijn weer gestart met ons gratis taalcafé.

Kom je ook?

We zijn elke maandag en donderdag van 2 tot 4 uur open.

Ons adres: Ontmoetingscentrum Wijkwaard, Muiderwaard 236D, Alkmaar

Tot snel!

PS: Kom op tijd!

Gezellige middag met live muziek

 17-11-22

Wat een gezelligheid vanmiddag bij het taalcafé! We hadden een record-aantal bezoekers en na de pauze ook nog eens een live optreden van een van onze Syrische bezoekers die een beroemde musicus is. Dit muziekinstrument heet een Oed.

Het gaat ontzettend goed met ons taalcafé. Benieuwd? Kom ook eens kijken en zie wat ons taalcafé zo uniek maakt. Vooral op de donderdagen kunnen we nieuwe vrijwilligers heel goed gebruiken! 

Gift van Speel-o-theek Overdie

 16-11-22

Na 23 jaar met heel veel plezier speelgoed te hebben uitgeleend, is besloten dat de speel-o-theek gaat stoppen. Dat is verdrietig nieuws. Toch zat er voor ons taalcafé een hele mooie kant aan. We hebben een berg spelletjes van hen gekregen die in de komende weken in onze materialenkast zullen worden gezet. 

Heel veel dank aan Miranda van de Speel-o-theek en veel succes met alles dat op je pad komt!

Burgemeester Schouten op bezoek

10-11-22

Vanmiddag, 10 november 2022, kwamen burgemeester Schouten van Alkmaar en gemeenteraadslid Pinar bij ons op bezoek. Het was gezellig, heel ongedwongen. De burgemeester vond het heel bijzonder dat er zoveel mensen elke maandag en donderdagmiddag samen komen om de Nederlandse taal te oefenen. De politici schoven aan bij verschillende groepjes om kennis te maken en te praten over ons taalcafé. Voor ons als werkgroepleden was het prachtig om te merken dat de burgemeester verschillende bezoekers (en vrijwilligers) herkende van eerdere ontmoetingen. Dit is duidelijk een sociale, lieve vrouw die midden tussen de mensen staat. We mogen als Alkmaarders trots zijn op onze burgemeester. 

kadootje

Na afloop hadden we een natuurlijk een presentje voor burgemeester Schouten en raadslid Pinar, een klein aandenken aan ATT. We hopen dat zij nog eens komen, zij zijn bij ons altijd van harte welkom! Tot slot een woord van dank aan Kivilcim Pinar, dat hij de burgemeester heeft meegenomen naar ATT!

Sint Maarten

 10-11-22

Morgen is het 11 november. Dan gaan kinderen in de avond langs de deuren om liedjes te zingen. Ze dragen mooie lampionnen mee, met lichtjes erin.

Alle mensen zorgen voor snoepjes (in verpakking) of mandarijntjes, zodat ze de kinderen iets lekkers kunnen geven. In Amerika noemen ze dit ’trick or treat’. 

Wie was Sint Maarten?

Sint Maarten werd geboren in 316 in Hongarije. Hij was een soldaat die op een dag zijn jas deelde met een arme naakte bedelaar. Op 8 november van het jaar 397 overleed hij. Op 11 november werd hij begraven. Omdat Martinus zo lief was geweest voor iedereen, werd hij heilig verklaard. Hij werd Sint-Maarten. Op 11 november vieren we zijn liefdadigheid met Sint-Maarten.

Sint Maarten bij Alkmaar Taal Thuis

Johanna, de lieve vrouw die elke pauze voor ons de koffie en thee verzorgt, had vandaag iets lekkers mee voor ons, omdat het morgen Sint Maarten is. We hebben voor haar het lied van 11 november gezongen. En in de pauze was er voor iedereen iets lekkers! Dankjewel Johanna! Hieronder hoor je kinderen dit liedje zingen.

Alkmaar Taal Thuis in het nieuws

 7-11-22

Donderdag 3 oktober kwam NH nieuws bij ons kijken. Zij hebben Josje geïnterviewd en wat bezoekers van ons taalcafé. Hieronder vind je dat artikel\ interview. Het is zelfs op het landelijke nieuws van de NOS beland.

Alkmaarse Josje is klaar met negativiteit over nieuwkomers: “Kom eens naar ons taalcafé”

Elke maandag en donderdag ontvangt vrijwilliger Josje Toby uit Alkmaar tientallen nieuwkomers die Nederlands willen leren in het taalcafé van Alkmaar Taal Thuis. De nieuwkomers zijn enorm blij met de hulp van Josje, maar op sociale media krijgt ze een boel haatreacties. “Ik zou graag het gesprek met deze mensen aangaan.”

Vrijwilliger Josje helpt nieuwkomers in Taalcafé

In het taalcafé van Taal Thuis in Ontmoetingscentrum Wijkwaard worden nieuwkomers geholpen met leren van de taal. “Maar het is geen school”, legt Josje Toby uit. “Mensen gaan gezellig bij elkaar zitten, om de taal te oefenen, huiswerk te maken voor de inburgeringscursus, of spelletjes te doen voor de gezelligheid en leren hoe Nederlanders met elkaar omgaan. Het is écht gezellig.”

Meer dan taal alleen

Josje heeft inmiddels een hechte band met de nieuwkomers. “Daar zit een vrouw uit Somalië, dat noem ik mijn Somalische zusje. Ze komt hier niet alleen om de taal te leren, het is veel breder dan dat. Als zij bijvoorbeeld een coronaprik moet halen, dan ga ik even met haar mee.” Ook onderling ontstaan er vriendschappen tussen de nieuwkomers. “Ze voelen zich op hun gemak bij elkaar en ze weten elkaar te vinden als ze problemen hebben.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Nieuwkomer Homayun uit Iran

“Dit is Homayun, hij wordt ‘de dokter’ van de groep genoemd”, vertelt Josje, die wijst naar één van haar leerlingen. “In Iran was hij verpleegkundige, daarom gaat iedereen uit de groep altijd eerst naar hem toe als ze iets hebben.”

De taalbarrière is daarbij geen probleem volgens haar. “Het is voor hen het belangrijkst dat ze zich bij iemand op hun gemak voelen als ze over hun problemen praten. Hier zitten ze tenminste allemaal in hetzelfde schuitje. Ze komen er verder met vertaalapps wel uit.”

Haat en onwaarheden

Josje verzorgt ‘haar’ nieuwkomers met veel liefde, maar krijgt ook een boel haat over zich heen op sociale media, met name op Facebook. “Er zijn veel misverstanden over de nieuwkomers”, stelt Josje. “Wat ik ontzettend rot vind, is dat er zoveel onwaarheden en vooroordelen leven onder onze bevolking.”

“Het is bijvoorbeeld helemaal niet zo dat er meer moslims zijn bijgekomen. En ja, in elke groep mensen zit een rotte appel. Maar in een groep nieuwkomers zitten er niet ineens méér.” Josje nodigt daarom mensen die negatief reageren op sociale media uit om het gesprek aan te gaan. “Ik gun het ze om in het echt te zien hoe de nieuwkomers zijn. Dan zal het tegendeel bewezen worden.”

Interactie

Het is volgens Josje belangrijk om nieuwkomers te helpen. “Dat we de mensen die hier al zijn en blijven, op een positieve manier helpen, en een bijdrage leveren aan hoe iemand zich hier thuis gaat voelen.”

“Anders houden we altijd vast aan hoe het was, en krijg of houd je bijvoorbeeld getto’s”, stelt Josje. “In die wijken is geen interactie tussen Nederlanders en nieuwe Nederlanders. Dat is wat mij betreft het ergste wat er kan gebeuren in een land. Dan wordt het nooit één, nooit een samenhangend geheel.”

NH Nieuws

Vandaag was NH Nieuws bij ons taalcafé op bezoek.

De bezoekers vertelden over hun ervaringen en Josje van de werkgroep legde uit waarom ATT zo waardevol is voor onze stad.

Waarschijnlijk wordt het maandag 7 november 2022 uitgezonden, zodra dat bekend is, delen we hier uiteraard een linkje naar het nieuws-item.

De regisseuse van NH nieuws was zo enthousiast over ATT, dat die vrijwilliger wil worden bij ons en er ontstond een plan om anonieme portretten te maken over bezoekers van Alkmaar Taal Thuis

Er heerst altijd zo’n fijne, positieve, gezellige sfeer…

We kunnen de wereld niet veranderen, maar we kunnen wel iemand z’n wereld beter maken. En dat proberen we elke maandag en donderdag, met hart en ziel!

We zijn hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers zodat we elke bezoeker één op één de aandacht kunnen geven die hij verdiend!

Kom gerust een keer kijken en laat je inspireren!

Nieuwsbrief oktober 2022

Er is een nieuwe nieuwsbrief verschenen. U vindt deze nieuwsbrief hier

Open Maaltijd bij inloophuis de Steiger

Elke woensdag kunt u bij inloophuis de Steiger eten. Het kost 5 EUR. Het begint om 17.45 uur. Het adres is: 

Luttik Oudorp 93
1811 MV Alkmaar

Voor meer informatie klik hier

Fietsproject COA Heerhugowaard

1-10-22

Via via hoorden wij over een fietsproject dat al jaren loopt om kinderen van asielzoekers van 3-18 jaar aan een deugdelijke fiets te helpen. Wij hebben de heer Bruin, initiatiefnemer en contactpersoon gevraagd om iets te vertellen over dit project. Hij schrijft:

 Fietsproject COA Heerhugowaard

 DOOR JOSJE1 OKTOBER 2022NIEUWS

Via via hoorden wij over een fietsproject dat al jaren loopt om kinderen van asielzoekers van 3-18 jaar aan een deugdelijke fiets te helpen. Wij hebben de heer Bruin, initiatiefnemer en contactpersoon gevraagd om iets te vertellen over dit project. Hij schrijft:

Fietsproject  COA Heerhugowaard:

Het project is opgezet in maart 2014 in samenwerking met COA Alkmaar om kinderen van asielzoekers van 3-18 jaar aan een deugdelijke fiets te helpen. 

Er stond een reparatiewerkplaats op het terrein waar we3x per week fietsen repareerden en lesfietsen onderhielden. Initiatiefnemer is ondergetekende Theo Bruin die als diaken van de Vrijheidskerk Alkmaar iets voor asielzoekers wilde gaan doen.

Met de sluiting van het COA in Alkmaar in 2018 is het project verhuisd naar het reeds jaren bestaande COA HHW

We werden op een warme manier welkom geheten door mevr. Jeanine Stricker, de locatiemanager. 

En werd voor ons werk een container van 10×3 meter ter beschikking gesteld aan de achterzijde van het COA. Vanwege een zware storm is het dak eraf gewaaid en kregen we een nieuwe keet. Tevens is er een reservecontainer.  

Ons team bestaat uit 2 vrijwilligers uit de PKN HHW en 3 uit de PKN Alkmaar. Zie foto’s

Onze organisatie bestaat alleen uit vrijwilligers en heeft geen rechtspersoon. 

De inkomsten en uitgaven worden bijgehouden door Geert Jongsma, een van de vrijwilligers en staan onder controle van de diaconie Protestantse Kerk Alkmaar. Jaarlijks wordt verslag gedaan.

De werktijden zijn woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30 – 16.30 uur op het COA terrein HHW, van Noortwijklaan 2. 

Werkzaamheden kort samengevat:

  • Gratis reparatie aan alle kinderfietsen.
  • Repareren van gedoneerde fietsen en gereed maken voor verkoop via Interkerkelijke organisatie CYAN, kringloopwinkel. Nijverheidsplein 2D te HHW. Met Stephan Barendse, directeur van CYAN is een samenwerkingsovereenkomst getekend waarbij de inkomsten fifty-fifty verdeeld worden. De fietsen worden gedoneerd door gemeenteleden van de PKN Alkmaar en PKN Heerhugowaard, van huis opgehaald, door ons nagekeken en opgeknapt. De fietsen worden voor een gereduceerde  prijs verkocht aan asielzoekers en pasjeshouders van HHW.

De afgelopen 9 maanden zijn er 30 fietsen op deze wijze door CYAN verkocht. Gemiddelde prijs was ± € 40,00.                                                      

Het geld wordt besteed aan aanschaf gereedschap, kabels, verlichting, buiten- en binnenbanden van grote en kinderfietsen, remmen, zadels, etc, etc.

  • Advies geven aan volwassenen met fietspech. We helpen hen zelf banden te leren plakken en fietsen te repareren, zoals verlichting in orde maken, remmen stellen, ketting smeren en regels voor het onderhoud van hun fietsen. Ze hebben een gereedschapskist  tot hun beschikking zodat ze zelf zoveel mogelijk hun gang kunnen gaan.
  • Lesfietsenprogramma. Veilig Verkeer Nederland organiseert fietslessen op het COA terrein, gegeven door vrijwilligers. De fietsen hebben we ter beschikking gesteld en ook in onderhoud.
  • We hebben een goede re relatie met de leidinggevenden van het COA. Ons werk staat onder supervisie van Daniel Zoetelief, en de materiële service wordt verleend door de huismeesters van het COA. Ze hebben ook voor de electriciteitsaansluiting gezorgd.
  • De sfeer in ons team is uitstekend en we voelen ons gezegend met dit mooie en noodzakelijke werk.

Heiloo, 1 oktober 2022

geschreven door Dhr. T.J.J. Bruin. 

(contactgegevens zijn bij ons bekend. Als u hier iets over wilt vragen of contact op wilt nemen met meneer Bruin dan kunt u mailen naar alkmaartaalthuis@gmail.com. Dan zorgen wij ervoor dat uw bericht bij hem terecht komt).

ar weer in beeld als AZC 

29 september 2022, 16.59 uur

Het voormalige belastingkantoor aan de Alkmaarse Robonsbosweg is opnieuw in beeld voor de opvang van asielzoekers. Dat blijkt uit een memo die naar de raadsleden is gestuurd. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) had naar aanleiding van de drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel een verzoek ingediend. Het college laat in de memo weten bereid zijn mee te werken. 

het oude belastingkantoor op de Robonsbosweg

In eerste instantie had het COA z’n oog laten vallen op een hotel in Alkmaar voor de opvang van reguliere asielzoekers, statushouders (vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, red.) en nareizigers. De aanleiding was een kort geding over de opvang in de gemeente Velsen. Op een cruiseschip in Velsen-Noord worden daar nu honderden mensen opgevangen. Uit angst voor vertraging door het kort geding zocht het COA naar een alternatief. 

Het college van Alkmaar heeft dit verzoek geweigerd omdat het graag zelf, in overleg met de gemeenteraad, de regie in handen wilde houden. Gisteren is er opnieuw een gesprek geweest met het COA waarbij er gesproken is over de huisvesting in het voormalige belastingkantoor. Het college wil naast asielzoekers ook Alkmaarders met hoge woningnood, de zogenoemde ‘spoedzoekers’, in het pand huisvesten. 

Inhumane situatie

“Zoals u weet zijn wij bereid om – zeker gezien de inhumane situatie in Ter Apel en onveilige situatie elders in de wereld – mee te werken aan de opvang”, zo staat te lezen in de brief aan de gemeenteraad. “Voor verzoeken op kortere termijn geldt dat er wel ruimte dient te zijn voor een zorgvuldige afweging en voorbereiding. Ook het betrekken van omwonenden hoort hierbij.”   

Het voormalige belastingkantoor deed eerder dienst als opvangcentrum voor asielzoekers. Van mei 2016 tot oktober 2018 werden 590 asielzoekers opgevangen in het kantoorgebouw. Het pand, dat eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf, stond daarna een tijd te koop. Om hoeveel mensen het nu gaat is nog niet bekend. 

bron: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/309151/belastingkantoor-alkmaar-weer-in-beeld-als-azc

Hoge gas- en elektriciteit rekening

 27-09-2022

Door de oorlog in Oekraïne is er minder gas voor alle mensen in Nederland. Daarom gaan de prijzen omhoog.

Iedereen moet dus meer geld betalen voor gas en elektriciteit. 

De regering en de energiebedrijven gaan mensen helpen die de energierekening niet meer kunnen betalen. Zo willen ze voorkomen dat mensen komende winter worden afgesloten van het gas en licht. Er komt een noodfonds met geld voor mensen die in de problemen komen. 

In dit filmpje hoort u wat de plannen van de regering zijn en vertelt een mevrouw wat zij doet om gas te besparen. (van 00:31 tot 03.03)

Adviesgesprek

Inwoners van de gemeente Alkmaar kunnen zich vanaf nu aanmelden voor persoonlijk en gratis advies over hun woning van een gecertificeerd energie-adviseur. Deze adviseur komt aan huis en adviseert over verbeteringen op het gebied van isolatie en verwarming.

Kijk voor meer informatie of om u aan te melden op www.susteen.nl/acties/alkmaar

Bent u geïnteresseerd in tips om direct energie te besparen in huis zonder (grote) investeringen te doen? Hiervoor kunt u een bezoek van een Energiecoach aanvragen via duurzaambouwloket.nl/energiecoaches-in-alkmaar

Infomarkt

Er is heel veel informatie over het verduurzamen van je huis. Maar zie jij door de bomen het bos niet meer? Of wil je weten waarmee je kan beginnen? Kom naar de infomarkt voor praktische informatie over het verduurzamen van je huis. Tijdens deze markt zijn aanwezig:

  • Duurzaam Bouwloket: onafhankelijke advies over hoe je het verduurzamen aanpakt en welke stappen daarvoor nodig zijn 
  • Diverse bedrijven met expertise over isoleren, ventileren, verwarmen en energie opwekken
  • De Doe Duurzaambus met informatie voor huurders over hoe je ook op een kleine manier je huis kunt verduurzamen of geld kunt besparen op je energierekening

Data:
1 oktober Bibliotheek Alkmaar Centrum

Gashuisstraat 2

Tijd: 13.00 – 17.00 uur

Informatie over de infomarkt: :https://www.alkmaarsdagblad.nl/gemeente/bibliotheek-kennemerwaard-organiseert-infomarkt-verduurzaam-je-huis

Tips besparen op gas

Op internet staat veel informatie over hoe je gas kunt besparen. Hieronder vind je een link naar zo’n lijstje met tips. 

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/besparen-op-gas/#kleine-aanpassingen

Boottocht

 

Op dinsdag 20 en woensdag 21 september 2022 gingen we varen in de boot van Mariëtte en Dick. Het was heel leuk! We zagen van alles; woonboten, drijvende tuinen, bruggen, de Waegh, de Accijnstoren, de Josephkerk, de molen van Piet. Er zwommen eenden, meerkoeten en futen in het water. We mochten bellen bij de Mient. Toen kregen we van kapitein Dick een ijsje. Dat was leuk en lekker! 

Soms moesten we bukken bij een brug. Dat was spannend!

We hebben veel foto’s gemaakt en heel erg gelachen. Dankjewel Mariëtte en Dick!

Hulp gevraagd voor de donderdagen!

 15-09-22

Dit is alweer de tweede week na onze verhuizing naar wijkcentrum Wijkwaard, de kop is eraf!

De eerste maandagmiddag (29-8) werd nog niet heel goed bezocht, maar vanaf de tweede week hebben we met een veel te klein vrijwilligers-clubje geprobeerd een dubbel aantal bezoekers te helpen.

En dus zijn we op zoek naar (nieuwe) vrijwilligers. We kunnen uw hulp heel goed gebruiken MET NAME OP DE DONDERDAG! (Op de maandag zijn we voorlopig voorzien.) U hoeft geen ervaring te hebben, een luisterend oor en een vriendelijke, positieve instelling, is genoeg!

Hier kunt u lezen hoe een taalcafé-middag bij ons verloopt en hoe we onze bezoekers helpen.

Er is plek voor iedereen in Wijkwaard, de zaal is heel groot en lekker koel. Ook de zonnige en rustige patio kan worden gebruikt.

Interesse? Loop eens bij ons binnen en kijk of het iets voor u is.

Tot ziens op maandagen en of donderdagen van 13.45-16.00u in wijkcentrum Wijkwaard, Muiderwaard 236D.

Verkeersles- theorie Autorijbewijs

 8-9-22

Onze vrijwilliger Klaas gaat de gratis verkeerslessen weer opstarten. We gaan kijken of het lukt om de theorieles in onze zaal te geven TIJDENS het taalcafé.

Wil je meedoen met de gratis theorieles? Kom dan op maandagen om 13.55u naar Wijkcentrum Wijkwaard en meld je bij Klaas of Josje.

 29-08-22

Ons taalcafé is weer geopend. Je kunt ons vinden in wijkcentrum Wijkwaard. Het is altijd heel gezellig! Onze vrijwilligers zitten op maandagen en donderdagen van 14-16uur klaar om helpen! 

Als je Wijkwaard binnenloopt, zie je zaal 1A links-achter het restaurant. Daar is ons gratis taalcafé. 

De zaal is heel groot, er is plek genoeg voor iedereen! Achter in de zaal is een deur naar de patio. De tuin is heel mooi. Daar zijn ook in de tuin tafels en stoelen dus als je wilt, kun je ook buiten aan het werk. 

Alle boeken en spelletjes staan in onze kast. Er is genoeg te doen en voor ieder wat wils.

Op het bord hangt informatie over de boottocht die we gaan maken op 20 en 21 september. Wil je ook mee varen? Zet dan je naam op de lijst.

In de pauze is er voor iedereen gratis thee en koffie met een koekje. 

Het is belangrijk dat iedereen er is om 14.00u want dan beginnen we. Kom niet te laat!

We hopen je snel te mogen ontmoeten in wijkcentrum Wijkwaard!

Ons nieuwe adres is Muiderwaard 236D, Alkmaar.

Groots Alkmaar

 06-09-2022

Groots Alkmaar is een maandelijks online televisie programma voor en door ouderen uit Groots Alkmaar. In het programma komen verschillende items over kunst, cultuur en natuur aan bod. In de uitzending van 1 september 2022 komt onze vrijwilliger Frans aan het woord. 

Frans kwam in 1953 op 14-jarige leeftijd van Indonesië (toen nog Nederlands Indië) naar Alkmaar. Hij beschrijft hoe het voor hem was om als nieuwkomer in te burgeren in Nederland. Frans legt ook uit welke verschillen hij ziet met de nieuwkomers die hij nu als vrijwilliger van Alkmaar Taal Thuis, helpt met het leren van onze taal. 

In onderstaande video is hij te zien van de 20e minuut tot 27e minuut. We zijn heel trots op deze vrijwilliger die zich al jaren inzet voor nieuwkomers in Alkmaar.

Vanaf maandag weer open!

27-09-2022

Hoi!

Komende maandag 29 augustus gaan we weer beginnen. Kom je ook?
We zijn elke maandag en donderdag van 2 tot 4 uur open.
Ons adres: Wijkcentrum Wijkwaard, Muiderwaard 236D, Alkmaar

Tot volgende week!

Financiële steun

  26-07-2022

Alkmaar Taal Thuis wordt gerund door vrijwilligers. We bestaan dankzij giften, fondsen en subsidies.

Met uw gift aan Alkmaar Taal Thuis steunt u ons taalcafé. 100% van onze inkomsten wordt besteed aan de huur van de ruimte in wijkcentrum Wijkwaard en de aanschaf van leermaterialen. Uw bijdrage is hard nodig om open te blijven!

Klik hier om meer te lezen over manieren waarop u ons kunt steunen:

Afscheid van wijkcentrum de Rekere

  14-07-2022

Vanmiddag namen we op gepaste wijze afscheid van wijkcentrum de Rekere. We hebben drie geweldige jaren gehad hier. Iedereen had iets lekkers meegenomen, de tafels stonden overvol! Het was een drukbezochte en heel gezellige middag.

Een grote verrassing was de aanwezigheid van onze oud-voorzitter Guus die vorig jaar verhuisde naar Paasloo. Geweldig dat hij de moeite heeft genomen om helemaal naar Alkmaar te komen voor dit afscheidsfeest!

Josje had voor iedereen een klein bedankje meegenomen en werd zelf ook in het zonnetje gezet door de vrijwilligers. 

Op 29 augustus gaan we weer door met hetzelfde dream-team (beheerders, werkgroep, vrijwilligers en bezoekers), maar dan vanuit wijkcentrum Wijkwaard (Muiderwaard 236D) We wensen u allen een fijne zomervakantie en hopen u op onze nieuwe lokatie weer te mogen begroeten vanaf maandag 29 augustus 2022.

Dan zijn we iedere maandag- en donderdagmiddag geopend van 14-16 uur in de grote zaal.

NOS Nieuws van de week

 19-4-2022

Experiment: NOS Nieuws van de Week - Over NOS

De NOS is begonnen met een proef. Het NOS Nieuws van de Week: drie onderwerpen in makkelijke taal

Dit is een journaal voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal (NT1’ers en NT2’ers), waarin drie nieuwsonderwerpen van die week aan bod komen. 

Het NOS Nieuws van de Week is een journaal van 10 minuten in makkelijke taal voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven.

Elke week verschijnt er een nieuwe video op YouTube. Klik hier om naar het nieuwe YouTube kanaal te gaan.

Afscheid van onze voorzitter

Wil met cadeautjes voor Guus

Vanmiddag heeft de werkgroep van Alkmaar Taal Thuis afscheid genomen van onze Guus. Guus Keilman was vanaf het begin van de oprichting van het Alkmaar Freedom House betrokken bij het taalcafé. Talloze mensen (nieuwkomers maar ook vrijwilligers) zijn door hem geholpen of geïnspireerd. Na de sluiting van Alkmaar Freedom House nam hij het initiatief tot een doorstart en zo ontstond Alkmaar Taal Thuis. 

Wil had een toepasselijk cadeau voor Guus meegebracht en onze Sybren schreef speciaal voor Guus een afscheidslied.

Uiteraard gaat Alkmaar Taal Thuis door. We hebben een nieuwe voorzitter gevonden; Carla Vermeulen. Zodra de corona-maatregelen het toelaten, gaan we weer werken vanuit wijkcentrum de Rekere.

Guus verhuist binnenkort naar Overijssel. We wensen hem en zijn vrouw Alette nog vele gelukkige en gezonde jaren toe in het nieuwe huis!

uitpakken en genieten in de zon

Onze Guus in het nieuws

Onze voorzitter, Guus Keilman, komt vanavond op TVNoord Holland samen met bezoeker Natsnet, in een programma over huisvesting van statushouders. Dit wordt van 17u tot 19u op ieder hele uur uitgezonden.

Om 18.15u vanavond is er een interview op radio Noord Holland, in het kader van voorbereiding op verkiezingen. Ook hierin is onze Guus te gast. 

Tweede video over online taalhulp, 18 juni 2020

In deze tweede video leggen we uit hoe er door onze vrijwilligers GRATIS online taalhulp wordt gegeven (in verband met de Coronacrisis). Wil jij ook videobellen met een van onze vrijwilligers? Mail dan naar alkmaartaalthuis@gmail.com.

Voor onze vrijwilligers zijn er aanvullende suggesties te zien in deze`video. Allemaal even kijken dus!

Vanaf 1 september hopen we weer vanuit wijkcentrum de Rekere te kunnen gaan werken.https://www.youtube.com/embed/fS4bW6Fp-cU?feature=oembed

Nadat wijkcentrum de Rekere haar deuren sloot (vanwege het Coronavirus) en we ons taalcafé niet langer in zaal 412 konden organiseren, hebben we gezocht naar een andere manier om met onze bezoekers contact te houden en online taalhulp te organiseren. 

De dagcoördinatoren maakten een filmpje waarin ze uitlegden op welke manier Alkmaar Taal Thuis online door wilde gaan. Dat filmpje vind je hier.

Inmiddels zijn er 23 bezoekers wekelijks aan het videobellen met onze vrijwilligers. Het is voor de meesten niet echt een les-moment, er is ruimte om met elkaar te praten over wat er allemaal in de wereld gebeurt, wat voor effect dat heeft op het leven, etc. Sommige mensen begrijpen niet helemaal wat de maatregelen van de regering inhouden, ook dan is het goed om met elkaar te praten zodat het wél duidelijk wordt. 

Verder hebben we nog van een aantal bezoekers niet gehoord of zij in deze periode online begeleidt willen worden. 

Wil jij ook met onze vrijwilligers videobellen? Stuur ons dan een email

Oproep start online taalcafé

https://www.youtube.com/embed/qJB3E4kroYY?feature=oembedvideoboodschap van de werkgroep ATT

Beste bezoekers en vrijwilligers van Alkmaar Taal Thuis,

Wij willen, nu de social distancing waarschijnlijk nog een tijd gaat duren, beginnen om de (taal)hulp die we bij Alkmaar Taal Thuis bieden, online gaan organiseren. 

We hebben telefoonnummers nodig van bezoekers zodat we hen (desgewenst zonder nummerherkenning) door vrijwilligers kunnen laten bellen. De vrijwilligers kunnen kiezen voor FaceTime, Videobellen of telefoneren. Mail je contactgegevens naar:

alkmaartaalthuis@gmail.com

Huis aan huiswaard

Redacteur Cock de Vries maakte een prachtig artikel over ons, dat verscheen in de september 2019 editie van bovengenoemd blad. 

Artikel in Huis aan Huiswaard 1
Artikel in Huis aan Huiswaard 2

Alkmaar Taal Thuis succesvol van start

aug 27,2019Een reactie plaatsen

Langzaam maar zeker, verspreidt het nieuws zich, dat er een nieuw taalcafé is gekomen in Alkmaar. Onderstaand artikel verscheen zojuist op de website van het Alkmaars Weekblad. Hopelijk komt dit artikel ook in de papieren versie die huis aan huis wordt verspreid in Alkmaar, op de zondag. https://alkmaarsweekblad.nl/lokaal/verenigingen/alkmaartaal-thuis-succesvol-van-start-631284

Vrijwilligers Freedom House door in Taal Thuis

aug 26,2019Een reactie plaatsen

Op de website van de Alkmaarse Vrijwilligerscentrale (de VCRA) staat sinds juni onderstaand artikel over ATT

Vrijwilligers, die actief waren bij het Freedom  House, zijn een nieuw project gestart: Alkmaar Taal Thuis in Wijkcentrum De Rekere. Vanaf 18 juni kunnen nieuwkomers hier twee keer per week terecht.  

Van mei 2016 tot mei 2019 was de Vrijheidskerk aan de Hobbemalaan 2 te Alkmaar de lokatie van het Alkmaar Freedom House. Elke doordeweekse middag van 14 tot 16 uur konden vluchtelingen en Alkmaarders elkaar treffen in het Taalcafé. Het laagdrempelige en de vrijblijvendheid bleek een succes. In de hoogtijdagen waren er meer dan 100 bezoekers, met een vrij regelmatige bezetting van 20/25 vrijwilligers.

Nadat het AZC definitief gesloten werd, is besloten om ook het Freedom House te sluiten. Omdat de vrijwilligers, net als de bezoekende nieuwkomers, toch graag door wilden gaan, is er een nieuw initiatief ontstaan: Het Alkmaar Taal Thuis. Deze heeft sinds kort haar deuren geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 14-16 uur in Wijkcentrum De Rekere, Drechterwaard 16. Je bent van harte welkom om eens te komen kijken.

Op de facebookpagina van Alkmaar Taal Thuis en op de website wordt je op hoogte gehouden over de laatste nieuwtjes omtrent het nieuwe initiatief. Je vindt hier ook de verschillende activiteiten en verslagen van vrijwilligers en bezoekers.

Meer informatie of vragen? Mail dan naar: alkmaartaalthuis@gmail.com

Gezellige drukte

jul 18,2019Een reactie plaatsen

gezelligheid, gastvrijheid en een luisterend oor 

Vanmiddag was het weer een gezellige drukte bij Alkmaar Taal Thuis! steeds meer mensen vinden de weg naar wijkcentrum de Rekere waar we elke dinsdag en donderdag van 14-16 uur werken met iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren spreken. 

We zijn van start!!!

jun 18,2019Een reactie plaatsen

Op 18 juni kwam de eerste groep vrijwilligers en bezoekers bijeen in wijkcentrum de Rekere. Ondanks het warme weer hadden we een goede opkomst! Het was al met al een feestelijke, gezellige en zeer geslaagde dag! 

We zijn van start
feestelijke versnaperingen voor bij de thee of koffie

Onze viertalige flyer is klaar!!

mei 31,2019Een reactie plaatsen

Reacties zijn gesloten.