Nieuws

We zijn weer open!


We zijn weer open!
Iedereen is weer van harte welkom! Je hoeft je vooraf NIET aan te melden.

Ons adres: Wijkcentrum de Rekere, zaal 401\ 403, Drechterwaard 16, Alkmaar

Update verhuizing Alkmaar Taal Thuis

17-06-22

We hebben een verhuisbericht gemaakt in acht talen: Nederlands, Engels, Arabisch, Tigrinya, Farsi, Vietnamees, Swahili en Frans. In dit verhuisbericht leest u alles over de komende verhuizing naar wijkcentrum Wijkwaard. Helpt u mee, het nieuws over onze verhuizing, te delen met anderen? 

Op onze nieuwe lokatie (waar we vanaf 29 augustus te vinden zijn op maandagen en donderdagen) is heel veel ruimte. Plaats genoeg voor iedereen die beter Nederlands wil leren (of iedereen die nieuwkomers wil helpen met onze Nederlandse taal). U bent van harte welkom!

Vanaf 29 augustus 2022 is dit ons nieuwe adres

Nieuwe poging kabinet: extra opvangplekken en doorstroming, hulp voor gemeenten

 22-6-22

Asielzoekers bij de noodopvang op Kamp van Zeist ANP

Het kabinet wil dat gemeenten de komende zes weken 7500 erkende vluchtelingen een tijdelijke woning aanbieden, melden bronnen aan de NOS. Zo moet er ruimte vrijkomen in de asielopvang. Ook vraagt het kabinet de gemeenten om in iedere veiligheidsregio 225 extra opvangplekken te regelen. Daar wil Den Haag ook iets tegenover zetten.

Het kabinet stelt voor dat de burgemeesters van het veiligheidsberaad de uitvoering coördineren. In dat beraad zitten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s, allemaal burgemeesters van grotere gemeenten.

Als tegemoetkoming voor die inspanning biedt het kabinet aan om per veiligheidsregio dertig ambtenaren te leveren om deze plekken in de praktijk te regelen. Verder is het de bedoeling dat busvervoer en medische zorg door het Rijk geregeld gaan worden.

Ook wordt dit jaar 40 miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van woningen voor statushouders. Dat zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. De eisen aan tijdelijke woningen voor deze groep worden versoepeld.

Burgemeesters

Afgelopen maandag kwam het kabinet er met het veiligheidsberaad niet uit. Burgemeesters klaagden na afgelopen maandag dat het kabinet wel vroeg, maar niets bood. Inzet is om gezamenlijk een plan te maken voor de vastlopende asielopvang. Eind deze week wordt er opnieuw vergaderd.

Met het nieuwe voorstel hoopt het kabinet op meer succes. Het kabinet wil vrijdag benadrukken dat er veel van de gemeenten wordt gevraagd, omdat zij ook al Oekraïners opvangen, maar dat de hulp van de gemeenten nu eenmaal nodig is.

bron: https://nos.nl/collectie/13898/artikel/2433652-nieuwe-poging-kabinet-extra-opvangplekken-en-doorstroming-hulp-voor-gemeenten

Kabinet pakt vastgelopen asielopvang aan als nationale crisis

 21-6-22

Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, eerder deze week (ANP)

Er komt een landelijk crisisorganisatieteam om de opvang van asielzoekers te verbeteren, heeft het kabinet besloten. De organisatie komt onder coördinatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) te staan.

Er zitten onder anderen verschillende bewindspersonen in het team, onder wie de minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Zij komen vanavond voor het eerst bijeen.

“We gaan kijken wat er nu moet gebeuren om te zorgen dat we die beelden niet meer zien uit Ter Apel”, zei minister Yesilgöz na afloop van de ministerraad. “We willen onder hoge tijdsdruk duidelijke besluiten kunnen nemen.”

Ze hoopt op een snelle “doorbraak” en verwacht dat er de komende dagen veel contact is met provincies, gemeenten, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

All systems in a room, dat is de manier waarop wij in Nederland de problemen oplossen”, lichtte premier Rutte toe in zijn wekelijkse persconferentie. Hij denkt dat er “bijna dagelijks” overleg zal zijn tussen de betrokkenen.

Onmenselijke situatie

Er is al maanden een structureel tekort aan opvangplekken. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol. Gisteren noemde het Rode Kruis de situatie daar onmenselijk. Mensen die in tenten van de hulporganisatie zijn ondergebracht, zouden onvoldoende te eten en drinken krijgen.

Vanmorgen, voor aanvang van de ministerraad, was er al overleg met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de veiligheidsorganisaties en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Staatssecretaris Van der Burg zei toen dat duidelijk dat is het zo niet langer gaat. “Het is duidelijk dat het COA het niet meer aankan.”

Het kabinet schrijft nu in een brief aan de Tweede Kamer dat het noodzakelijk is om vanaf vandaag “tijdelijk op hoog ambtelijk en politiek bestuurlijk niveau” te besluiten hoe de opvang en doorstroom geregeld moet worden.

Specifiek voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen kwam er eerder dit jaar ook al een crisisaanpak. En ook na de wateroverlast in Limburg was er een tijdelijke crisisstructuur.

bron: https://nos.nl/collectie/13898/artikel/2433059-kabinet-pakt-vastgelopen-asielopvang-aan-als-nationale-crisis

Rode Kruis gaat tenten weer afbreken, heeft forse kritiek op COA

  17-06-22

Het Rode Kruis zegt dat de asielzoekers die in tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen niet goed worden verzorgd. De organisatie spreekt van een “onmenselijke situatie” en zegt daardoor de asielzoekers niet goed te kunnen helpen. Het Rode Kruis heeft besloten de tenten binnen enkele dagen weer af te breken. 

tenten van het rode kruis bij het aanmeldcentrum in Ter Apel (ANP)

De hulporganisatie plaatste de tenten eerder deze week op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Eten, drinken en andere hulp valt altijd onder de verantwoordelijkheid van het COA, zegt het Rode Kruis.

Volgens de hulporganisatie is dat niet goed gegaan: asielzoekers die in de tenten moesten slapen kregen van 22.00 uur ’s avonds tot 13.00 uur de volgende dag geen eten en drinken. Het COA erkent dat en noemt de situatie “vreselijk”. De organisatie was het overzicht kwijt, zegt bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker.

De veiligheid in de tenten was in het geding omdat er te weinig beveiligers in Ter Apel waren. Ook werd er gestolen uit tenten en waren er opstootjes, aldus het Rode Kruis. Uiteindelijk hebben Rode Kruismedewerkers zelf eten en drinken uitgedeeld.

Politieke oplossing

De hulporganisatie heeft nu besloten de tenten bij het asielzoekerscentrum snel weg te halen. “Op deze manier kunnen wij niet werken”, zegt directeur Marieke van Schaik. Het COA meldt dat het eten en drinken nu wel goed geregeld is. Toch blijft het Rode Kruis bij de beslissing om de tenten af te breken.

“De tenten zijn geen goede oplossing, want de mensen worden er niet goed verzorgd”, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. “Er moet een andere, politieke oplossing komen.” Milo Schoenmaker van het COA is het met het Rode Kruis eens.

Overvol

Ook vanavond is het weer erg druk bij het asielzoekerscentrum. Hoewel er nu nog mensen in de tenten slapen, staan er toch ook asielzoekers buiten het hek. Daar heeft niet iedereen eten gekregen, laat het Rode Kruis weten.

Bussen brengen ongeveer tweehonderd wachtenden naar andere locaties, zegt Schoenmaker. In Veendam en Stadskanaal kunnen deze asielzoekers overnachten. Tweehonderd anderen krijgen een slaapplek vanavond, belooft het COA. Dat kan in een sporthal, in een tentje of op een stoel in het aanmeldcentrum zijn.

bron: 

https://nos.nl/index.php/collectie/13898/artikel/2432957-rode-kruis-gaat-tenten-weer-afbreken-heeft-forse-kritiek-op-coa

VK mag asielzoekers uitzetten naar Rwanda, rechter wijst bezwaar af

16-06-22

Buiten de rechtszaal werd gedemonstreerd tegen het asielplan (Reuters)

Een vlucht met asielzoekers van het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda mag morgen doorgaan. Het gaat om de eerste vlucht in het kader van een omstreden asielplan, waarbij de Britten Rwanda betalen om asielzoekers op te vangen die via het Kanaal illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk hebben gemaakt.

Het Britse hof vindt dat de vlucht niet onwettig is. Daarmee volgt het hof een oordeel van een lagere Britse rechter van afgelopen vrijdag. Het beroep dat drie organisaties tegen die uitspraak aantekenden, mocht niet baten.

Of de vlucht daadwerkelijk plaats zal vinden, is nog maar de vraag. De bedoeling was dat ruim dertig asielzoekers met de eerste vlucht naar Rwanda gebracht zouden worden, maar daar zijn er nog maar acht van over, zeggen vluchtelingenorganisaties. In totaal hebben 130 mensen te horen gekregen dat ze in aanmerking komen voor uitzetting naar Rwanda.

Individuele zaken waarbij asielzoekers onder meer bepleiten dat hun mensenrechten niet gewaarborgd zijn in Rwanda zijn in een aantal gevallen wel succesvol. Een Iraanse voormalige politieman hoeft daarom bijvoorbeeld niet mee op de vlucht, schrijft The Guardian. Hij is naar eigen zeggen zijn leven niet zeker in Rwanda, omdat het land goede banden heeft met Iran.

Ontmoedigen mensensmokkel

De Britse premier Boris Johnson kondigde het plan om asielzoekers naar Rwanda uit te zetten aan in april. Hij zegt dat hij hiermee het verdienmodel van mensensmokkelaars wil ondermijnen, omdat de tocht over het Kanaal volgens hem wordt ontmoedigd met de dreiging van deportatie naar Rwanda.

Iedereen die illegaal het land binnenkomt, komt officieel in aanmerking voor een enkeltje Rwanda, maar volgens Britse media gaat het vooral om alleenstaande jonge mannen. In totaal hebben dit jaar al meer dan 10.000 mensen de oversteek van Frankrijk naar Groot-Brittannië gewaagd. Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat het aantal niet is afgenomen sinds in april het Rwanda-plan is aangekondigd en dat het dus geen afschrikwekkende werking heeft, zoals de Britse regering beweert.

In Rwanda krijgen de asielzoekers verblijf en ondersteuning van de Rwandese overheid. Die beoordeelt of ze in Rwanda mogen blijven. Als dat het geval is, krijgen ze een verblijfsvergunning van vijf jaar en toegang tot onderwijs, werk en andere vormen van ondersteuning.

Kritiek van Charles

Asielzoekers van wie de aanvraag wordt afgewezen, worden geholpen met het zoeken van andere migratieopties, luidt het officiële plan, maar critici vragen zich af of dat echt zal gebeuren. De Britten betalen 120 miljoen pond (140 miljoen euro) aan Rwanda, voor in eerste instantie een periode van vijf jaar.

De oppositie en mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op het plan. Ze halen bijvoorbeeld de slechte mensenrechtensituatie in Rwanda aan, waar politieke tegenstanders van het regime vermoord en gemarteld worden. Een opvallende criticus is naar verluidt prins Charles. De Britse kroonprins noemde het Rwanda-plan in een privégesprek “vreselijk”, meldden Britse media. Hij zou ook vrezen dat het plan een top zou overschaduwen van de lidstaten van het Britse Gemenebest, later deze maand in Rwanda.

bron: https://nos.nl/artikel/2432567-vk-mag-asielzoekers-uitzetten-naar-rwanda-rechter-wijst-bezwaar-af

Verhuis- nieuws!

  09-06-2022

We hebben groot nieuws over onze komende verhuizing! Vanaf maandag 29 augustus kun je Alkmaar Taal Thuis elke maandag en donderdagmiddag vinden in wijkcentrum Wijkwaard! Wijkwaard ligt op een steenworp afstand van de Rekere, er is een grote parkeerplaats (gratis parkeren) en is gelegen tegenover de Jumbo.

Station Alkmaar en Station Alkmaar Noord zijn dichtbij, op loopafstand.

De zaal die we in wijkcentrum Wijkwaard huren is qua oppervlakte vergelijkbaar met de ruimte waar Alkmaar Freedom House vroeger was. Er is dus plaats genoeg voor iedereen!

Tot en met 14 juli zijn we elke dinsdag en donderdagmiddag in de Rekere. 

Van 15 juli tot 28 augustus zijn we gesloten.

Dinsdag-middag wordt maandag-middag

 

Vanaf maandag 29 augustus 2022 zullen we elke MAANDAG

EN DONDERDAGMIDDAG van 14-16 uur geopend zijn.

Vanaf dan zijn we dus niet meer open op dinsdagen en donderdagen, maar op maandagen en donderdagen

Inspectie: te weinig tijd en mensen voor zorgvuldige asielbeoordeling

 3-5-22

AZC Ter Apel

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft onvoldoende geld en personeel om asielaanvragen altijd goed te kunnen beoordelen. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid na onderzoek.

De inspectie constateert dat de werkdruk onder IND’ers hoog is. Mede daardoor schiet de beoordeling van asielaanvragen op een aantal punten tekort, onder andere door een tekort aan ervaren medewerkers en gebrek aan tijd.

In een reactie zegt de IND “te herkennen dat tijd en zorgvuldigheid soms met elkaar op gespannen voet staan”. Volgens de dienst “wordt het asielproces continu verbeterd” en “helpen de aanbevelingen van de Inspectie daarbij”.

Pauzes overslaan

De inspectie ziet asielaanvragen ingewikkelder worden. Door een tekort aan door de wol geverfd IND-personeel moeten nieuwe medewerkers vaker deze aanvragen beoordelen. Maar ze krijgen volgens de inspectie te weinig tijd, bijvoorbeeld om de gesprekken met asielaanvragers voor te bereiden.

De druk om zo’n gesprek en de verdere beoordeling snel af te ronden is groot, omdat de IND kampt met een grote achterstand in de behandeling van aanvragen. Medewerkers slaan daarom pauzes over en werken ’s avonds door.

Omdat grondig onderzoek wel nodig is, wordt de algemene asielprocedure vaak alsnog verlengd. Het gevolg is een extra wachttijd voor de asielaanvrager die kan oplopen tot enkele maanden.

Geen doublecheck

Daarnaast is er steeds minder tijd voor kwaliteitscontroles. Steekproeven werden vorig jaar enige tijd stopgezet, waardoor de beoordeling van aanvragen steeds meer afhing van individuele medewerkers, een doublecheck ontbrak.

Volgens de onderzoekers moet het ministerie van Justitie maatregelen nemen om “de beschikbaarheid van voldoende capaciteit en (financiële) middelen” te waarborgen. De IND zelf moet er voor zorgen dat medewerkers ruimte krijgen om voldoende informatie over asielaanvragers te verzamelen om zo tot een “gefundeerd oordeel” te komen.

Dwangsommen

Er spelen al jaren problemen bij de IND, door een combinatie van te weinig personeel en te veel asielaanvragen. Daardoor ontstond er een grote achterstand bij het beoordelen van asielaanvragen.

Dat had tot gevolg dat er jaarlijks tientallen miljoenen uitgegeven moesten worden aan dwangsommen. Volgens toenmalig staatssecretaris Broekers-Knol voor Asiel was de achterstand van zo’n 15.000 zaken vorig jaar zomer bijna helemaal ingelopen. Maar inmiddels lopen de wachttijden weer op.

Vluchtelingenwerk Nederland wijst er in een reactie op dat het rapport van de inspectie “het zoveelste is” in een reeks kritische onderzoeken. Volgens de organisatie is in de asielprocedure te weinig oog voor de menselijke maat. “De gevolgen daarvan voor vluchtelingen kunnen zeer groot zijn.” Vluchtelingenwerk roept het kabinet op de situatie bij de IND snel te verbeteren na een reeks van bezuinigingen in het recente verleden.

Bron: https://nos.nl/artikel/2427372-inspectie-te-weinig-tijd-en-mensen-voor-zorgvuldige-asielbeoordeling

Eid al fitr

 03-05022

Gisteren was het Suikerfeest voor veel moslims in Nederland. Na twee jaren waarin dat in kleine kring gevierd moest worden vanwege de coronamaatregelen, wordt nu weer veel uitgegeven aan het feest, zeggen ondernemers.

Het is druk bij de vitrines met zoetigheid in de supermarkt Yakhlaf in Amsterdam-Oost. Klanten vullen doorzichtige verpakkingen met chebakia, Marokkaanse honingkoekjes die worden gegeten tijdens de avondmaaltijden.

Maar echt druk is het bij de twee vitrines bij de kassa, waar allerlei koekjes liggen die tijdens het Suikerfeest gegeten worden. “Eergisteren hebben we in onze drie supermarkten 3000 kilo van die koekjes verkocht”, vertelt mede-eigenaar Bilal Yakhlaf. Dat is volgens hem veel meer dan voor de coronatijd. “Iedereen is blij dat het weer mag. Ik merk het ook bij de aankoop van cadeautjes bij mijn vrienden en familie. Dat is echt uitgebreider dan voor corona.”

Iets verderop, bij patisserie Al-Yassamin, is het eveneens een komen en gaan van mensen, die vooral goudkleurige plateaus kopen met daarop ongeveer dertig koekjes, maar ook baklava. “Normaal bakken we tot de middag, nu gaan we de hele dag door”, zegt eigenaar Walid Essakili. “Wat voor veel winkels de kersttijd is, is het Suikerfeest bij ons.” De drukste dag is voor hen de dag voordat het feest begint.

Wat is het Suikerfeest?

Tijdens het Suikerfeest vieren moslims dat de vastenmaand ramadan voorbij is. De naam Suikerfeest wordt in onder meer Nederland en België gebruikt om te verwijzen naar de lekkernijen die tijdens het feest genuttigd worden, maar de echte naam is Eid al-Fitr. Dit betekent letterlijk: ‘het feest van het verbreken van het vasten’. In de ochtend gaan gelovigen naar de moskee voor een afsluitend gebed, daarna wordt het feest gevierd met familie en vrienden.

Bij het feest worden ook cadeaus gegeven, zoals parfum, speelgoed en kleding. Wanneer het Suikerfeest precies is, is afhankelijk van de maanstand. Marokkaans-Nederlandse moslims wachten bijvoorbeeld in de meeste gevallen tot de nieuwe maan met het blote oog aan de hemel te zien is in Mekka, terwijl Turkse moslims ruim van tevoren al hebben afgesproken wanneer het zover is: voor hen begint het Suikerfeest maandag.

Ook in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden, waar Khadija Lamrani haar modezaak heeft, worden inkopen gedaan voor het Suikerfeest. “Vooral bij de parfumeries zie je dat het nu drukker wordt”, zegt zij. Speciaal voor het Suikerfeest kopen mensen ook veel nieuwe kleding.

In haar winkel verkoopt Lamrani vooral traditionele islamitische feestkleding. “Meestal kopen mensen westersere kleding voor het Suikerfeest, maar ik zie dat het bij mij in de zaak nu ook wat drukker wordt.” Vooral de abaja voor mannen wordt meer verkocht, zegt zij. Dat is een gewaad met aan de voorkant versieringen. Ook zij ziet veel vreugde nu de coronamaatregelen voorbij zijn. “Mensen zijn blij dat we nu niet meer opgesloten zitten. Het hakte er allemaal in.”

Winkelketens in grote steden spelen volgens onderzoeksbureau Labyrinth eveneens steeds meer in op het Suikerfeest. Zo besteedt dit jaar zo’n 17,5 procent van de 144 onderzochte winkelketens in meer of mindere mate aandacht aan het feest. Het onderzoeksbureau ziet dat sinds 2016 in Randstedelijke winkelketens de aandacht ieder jaar toeneemt. “Vooral in parfumeries wordt er aandacht aan besteed, zegt woordvoerder Samater Geddi. “Je ziet dat ze daar aparte hoekjes maken voor het Suikerfeest.”

Marokkaanse koekjes voor het Suikerfeest NOS/JULES JESSURUN

Moslimkoepel gaat onjuiste naam ‘Suikerfeest’ bespreken met ministerie

Moslimkoepel gaat onjuiste naam 'Suikerfeest' bespreken met ministerie

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) gaat bij het ministerie van Justitie en Veiligheid aandringen op minder gebruik van de onjuiste naam ‘Suikerfeest’ voor Eid Al Fitr, het feest aan het einde aan de ramadan. Dat laat het samenwerkingsverband van ruim 380 moskeeën en tien islamitische koepelorganisaties weten aan NU.nl.

Volgens het contactorgaan doet ‘Suikerfeest’ geen recht aan de letterlijke vertaling van de officiële term Eid Al Fitr. Die betekent letterlijk ‘feest van het verbreken van het vasten’.

“Het woord ‘Suikerfeest’ heeft niets met het gevoel van ramadan te maken”, licht CMO-voorzitter Muhsin Köktas de stap toe. Het CMO wil het verzoek om te minderen met de term ter sprake brengen tijdens het eerstvolgende reguliere overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat staat gepland op 15 juni.

De erkende gesprekspartner van meerdere ministeries merkt steeds vaker dat moslims het jammer vinden dat het feestelijk einde van de vastenperiode ramadan door de term ‘Suikerfeest’ alleen wordt geassocieerd met het eten van zoetigheden.

bronnen:

https://nos.nl/artikel/2427046-drukte-door-suikerfeestaankopen-in-een-dag-3000-kilo-koekjes-verkocht

https://www.nu.nl/ramadan/6198432/moslimkoepel-gaat-onjuiste-naam-suikerfeest-bespreken-met-ministerie.html

Gesloten op donderdag 5 mei en 26 mei

  29-04-22

Op donderdag 5 mei vieren we bevrijdingsdag. Bevrijdingsdag is een nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. 

Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Op 5 mei is het taalcafé gesloten.

Op donderdag 26 mei is het hemelvaart, daarom is ons taalcafé op die dag gesloten.

Verhuisnieuws

 28-04-22

Vandaag werd duidelijk wanneer onze verhuizing naar wijkcentrum Wijkwaard zal plaatsvinden!

We zijn tot DONDERDAG 14 JULI 2022 elke dinsdag- en donderdagmiddag van 14-16 uur in de Rekere. Die middag zullen we op passende wijze afscheid nemen van de geweldige tijd in de Rekere (Info volgt).

Gelukkig gaan veel medewerkers\ vrijwilligers van de Rekere ook mee naar wijkcentrum Wijkwaard en daar zijn we heel blij mee!

Alkmaar Taal Thuis zal gesloten zijn van vrijdag 15 juli 2022 tot maandag 28 augustus 2022.

Op dinsdag 29 augustus verwelkomen we u allen graag weer, op de nieuwe lokatie in wijkcentrum Wijkwaard. Ons nieuwe adres wordt: 

Muiderwaard 236 D

1824 XV Alkmaar

Update nieuwe lokatie

 20-04-22

Er bleek een misverstand te bestaan over de beschikbaarheid van ruimte in wijkcentrum Wijkwaard, waar veel organisaties die nu in de Rekere huizen, naar toe zullen gaan als dit gebouw wordt gesloopt. 

Alkmaar Taal Thuis zal tzt (datum nog niet bekend, waarschijnlijk ergens in de zomer) gewoon meeverhuizen naar Wijkwaard. Wijkcentrum Wijkwaard ligt vlakbij de Rekere. Het adres van Wijkwaard is Muiderwaard 236D, 1824XV, Alkmaar.

Dit besluit is genomen in goed overleg met EdInova.
Eerder gemaakte plannen komen dus te vervallen.

 

Feest bij de familie Rustamli

 20-4-22

Heel toevallig kwam gisteren op het taalcafé ter sprake hoe het nu met de familie Rustamli is, die op 1 oktober 2020 naar een doorgangs-AZC in Emmen werd gebracht. Deze familie, bestaande uit Gunay, Mehman, Rufat en Aygun, gaat ons aan het hart. Wij hebben hen in de Alkmaar Freedom House-tijd leren kennen als lieve, sociale en intelligente mensen. 

Gisterenavond ontvingen wij het bericht dat de familie na acht jaar procederen eindelijk een verblijfsvergunning heeft gekregen! 

We zijn ontzettend blij voor hen! Hopelijk kunnen ze nu snel terug naar hun thuis; Alkmaar. Wij wachten ze daar met open armen op.

Het hele verhaal over deze familie en hun verblijf in Emmen kunt u hier lezen.

Alkmaar vangt 150 asielzoekers uit Ter Apel op in het Sportpaleis

 20-4-22

Zo’n 150 asielzoekers uit het overvolle asielzoekerscentrum in Ter Apel worden tijdelijk opgevangen in het Sportpaleis Alkmaar. Volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord komen de eerste vijftig asielzoekers vandaag al aan. Op donderdag en vrijdag komen er nog eens vijftig mensen. Het Sportpaleis is momenteel het centraal aanmeldpunt voor vluchtelingen uit Oekraïne.

opvang sportpaleis Alkmaar – NH Nieuws

Oekraïense vluchtelingen worden in het Sportpaleis geregistreerd en door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord binnen 24 uur gekoppeld aan een definitieve opvanglocatie. De vluchtelingen uit het azc in Ter Apel blijven straks maximaal een week. 

De verwachting is dat het Sportpaleis de komende tijd minder nodig is voor vluchtelingen uit Oekraïne, zo laat de gemeente weten.  Gezien de noodsituatie in het overvolle asielzoekerscentrum in het Groningse Ter Apel is het college bereid medewerking te verlenen. 

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bepaalt waar de asielzoekers na de week in het Sportpaleis heengaan. 

bron:  https://www.nhnieuws.nl/nieuws/302920/alkmaar-vangt-150-asielzoekers-uit-ter-apel-op-in-het-sportpaleis

Amsterdam, Oss, Nijmegen en Alkmaar schieten overvolle asielopvang Ter Apel te hulp

20-4-22

bus met asielzoekers vertrekt uit Ter Apel

In Amsterdam, Oss en Nijmegen worden vanaf vanavond asielzoekers uit Ter Apel opgevangen. De tenten bij aanmeldcentrum Ter Apel die de afgelopen weken overvol waren, worden morgen afgebroken. Maar voor zo’n 300 asielzoekers had het COA tot vanmiddag nog geen nieuwe plek gevonden. Vanaf vrijdag zocht het COA met man en macht naar een oplossing, die tot vanavond niet werd gevonden.

Inmiddels hebben Amsterdam, Oss en Nijmegen zich gemeld voor de opvang van asielzoekers. “Iedereen heeft de afgelopen dagen en weken kunnen zien dat de nood in Ter Apel meer dan hoog is”, stelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. “Ik beschouw het als onze plicht om bij te dragen aan een oplossing hiervoor.”

De burgemeester gaat bij Omroep Gelderland nog niet concreet in op de toekomst. “We blijven uiteraard in gesprek met het COA over vervolgstappen.” De honderd asielzoekers worden opgevangen in de Jan Massinkhal, aan de rand van het Goffertpark.

Ook Amsterdam vangt vanavond nog 180 mensen uit Ter Apel op. “Er is door het COA de hele dag gebeld om plekken te vinden. De nood is hoog, als ze geen locaties zouden vinden kwamen er mensen op straat te staan”, laat een woordvoerder weten. De asielzoekers worden opgevangen in een hotel aan de De Boelelaan in Amsterdam-Zuid, waar ook Oekraïners worden opgevangen. “Het is in ieder geval voor de komende dagen.”

In Oss worden volgens het COA tachtig mensen opgevangen. Het gaat in alle gevallen om asielzoekers die terecht kwamen in het aanmeldcentrum in Ter Apel, en dus niet om Oekraïners.

Bron:https://nos.nl/artikel/2425749-amsterdam-oss-en-nijmegen-schieten-overvolle-asielopvang-ter-apel-te-hulp

NOS Nieuws van de week

  19-04-22

Experiment: NOS Nieuws van de Week - Over NOS

De NOS is begonnen met een proef. Het NOS Nieuws van de Week: drie onderwerpen in makkelijke taal

Dit is een journaal voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal (NT1’ers en NT2’ers), waarin drie nieuwsonderwerpen van die week aan bod komen. 

Het NOS Nieuws van de Week is een journaal van 10 minuten in makkelijke taal voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven.

Elke week verschijnt er een nieuwe video op YouTube. Klik hier om naar het nieuwe YouTube kanaal te gaan.

Burgemeester Groningen schaamt zich voor Ter Apel: ‘Ons eigen Lampedusa’

  11-04-2022

burgemeester Schuiling van Groningen

Burgemeester Schuiling van Groningen schaamt zich voor de leefomstandigheden in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. “Kinderen spelen er tussen het afval. Op een festivalterrein zijn oneindig betere sanitaire voorzieningen”, zegt Schuiling na een bezoek aan het aanmeldcentrum in Binnenlands Bestuur.

Volgens hem buitelen gemeenten over elkaar heen om bij te springen als het gaat om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, maar hebben statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) het nakijken. “Het is een andere categorie mensen of zo, ik weet het niet. Aan alle kanten overtreden we de wet. Het is beschamend.”

Vorig jaar schreef de GGD twee rapporten over de leefomstandigheden in de noodopvang, zegt Schuiling. “Er hangt een penetrante rioollucht in de opvangtenten, en urinoirs zitten vol met urine en bruine drab. Er is kans op besmettingen en infectieziekten, er is nul privacy en het is brandgevaarlijk.”

De burgemeester, die ook voorzitter is van de veiligheidsregio Groningen, stelt dat collega’s in het land, die zelf genoeg opvangmogelijkheden hebben, geen vinger uitsteken.

Doorstroom hard nodig

Het is niet voor het eerst dat Schuiling de noodklok luidt. Samen met andere Groningse bestuurders trok hij de afgelopen maanden tevergeefs aan de bel over de situatie in Ter Apel, blijkt uit een reconstructie op basis van documenten die RTV Noord en de NOS hebben opgevraagd.

Omdat het kabinet niet wilde ingrijpen, werkten de Groningse bestuurders zelf aan mogelijkheden om Ter Apel te sluiten als de situatie verder uit de hand zou lopen. Duizenden nieuwe crisisnoodopvangplekken in de stad Groningen, Pekela en Leek zouden dan worden ingericht om asielzoekers onder te brengen.

Schuiling: “Het gaat gewoon niet meer in Ter Apel, er moet doorstroom komen.” Collega’s zeiden tegen hem dat ze geen opvangplaatsen hadden, dat er woningnood was en dat hij niet moest polariseren.

Door de oorlog in Oekraïne is er nu “godzijdank” beweging, zegt Schuiling. “Er worden duizenden opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen gecreëerd.”

Ik vind niet dat Den Haag Groningen minacht, maar we zijn wel ver weg.

Schuiling spreekt van een stap vooruit dat het Rijksvastgoedbedrijf lege kantoorgebouwen gaat inzetten voor de opvang. En hij vindt het hartverwarmend dat Oekraïners een fatsoenlijk onderkomen krijgen. Maar het staat volgens hem in schril contrast met de moeite die gemeenten doen om statushouders te huisvesten.

De opvanglocatie in Ter Apel ligt in het zuidoosten van Groningen in de gemeente Westerwolde. Voor de bestuurders in de Randstad is dat de andere kant van de wereld, zegt Schuiling. “Ik vind niet dat Den Haag Groningen minacht, maar we zijn wel ver weg.”

Hij vindt dat collega-bestuurders hun wijsheid niet moeten halen uit dossiers, maar langs moeten komen om zelf te zien water mis is. “Dan zie je met eigen ogen ons eigen Lampedusa.”

Het Italiaanse eiland Lampedusa is berucht vanwege de slechte leefomstandigheden voor vele duizenden migranten die er terechtkwamen na een gevaarlijke tocht over zee.

bron: https://nos.nl/artikel/2424606-burgemeester-groningen-schaamt-zich-voor-ter-apel-ons-eigen-lampedusa

Abdi & Abdi: vredestichters, bruggenbouwers en vrienden voor het leven

  09-04-2022

(geschreven door Luuk Blijboom, redacteur NOS sport)

Hoe groot zijn status is in geboorteland Somalië? Abdi Nageeye stroopt de mouw van zijn trainingsjack omhoog en wijst op een armband met twee vlaggen die zijn dunne rechterpols siert.

Aan de ene kant vormen kralen het rood-wit-blauw van het land waar hij opgroeide, Nederland. Daarnaast schittert het lichtblauw met een witte ster. Het is de vlag van Somalië, het verscheurde moederland dat hij zo graag herenigd zou zien.

“Ik was laatst in het noorden van Somalië, op bezoek bij een politicus die vecht voor afscheiding van het zuiden, de regio waar ik vandaan kom. Mensen verklaarden me voor gek dat ik deze armband gewoon om hield. Dat wordt in het noorden gezien als een belediging, een pure provocatie. Zoiets mag daar eigenlijk helemaal niet. Ik heb daar mijn armband laten zien en mijn zegje gedaan. Niemand die er iets van zei of me durfde tegen te spreken.”

Voet van oorlog

Laat het duidelijk zijn. “Dat er naar me geluisterd wordt en dat ik bij iedereen respect afdwing, is niet omdat ik machtig ben. Dat is alleen omdat ik tijdens de Olympische Spelen van Tokio heb laten zien dat ik een goede jongen ben.”

Abdi Nageeye en Bashir Abdi tijdens de olympische marathon in 2021 AFP

Volgens de ongeschreven wetten van het land in de Hoorn van Afrika had hij op die achtste augustus van het jaar 2021 in de verzengende hitte van Sapporo nooit Bashir Abdi mogen helpen aan diens bronzen olympische medaille. De twee geboren Somaliërs, beiden 33 jaar geleden geboren in Mogadishu, zijn van een andere clan en zouden ‘dus’ op voet van oorlog met elkaar moeten leven.

“Het idee alleen al”, sneert Bashir Abdi, genaturaliseerd tot Belg en zondag in de Rotterdam Marathon tegenstrever van Abdi Nageeye. “De gedachte dat hij mij niet van dienst mag zijn omdat hij tot een andere stam zou behoren is te zot voor woorden. De sport heeft ons bijeengebracht en dat overstijgt welke ongeschreven wet dan ook.”

Kipchoge, Nageeye en Abdi omhelzen elkaar na het behalen van goud, zilver en brons op de olympische marathon vorig jaarAFP

Met de hand op het hart: “Ik weet niet eens van welke stam Abdi is. Echt. Het is ook totaal onbelangrijk. Wij zijn meer dan vrienden. Wij zijn vrienden voor het leven.”

Gebaar

Hun finish van de olympische marathon was zo’n moment, klinkt het, waar het Somalische volk stiekem al jaren naar smachtte. Natuurlijk, de voor Groot-Brittannië uitkomende Mo Farah is voor velen een held, als viervoudig olympisch kampioen. Toch staan de prestaties van de trainingsmaat van Abdi Nageeye en Bashir Abdi volgens eerstgenoemde niet in verhouding tot dat ene gebaar op de Olympische Spelen.3:02’Vrienden voor het leven’ Nageeye en Abdi gaan in Rotterdam weer strijd met elkaar aan

“Dit sprak zo tot de verbeelding. De mensen hunkerden naar een dergelijk voorbeeld. Dit was precies wat we nodig hadden om duidelijk te maken dat het niet nodig is om elkaar te haten wanneer je van een andere clan bent. Om te laten zien dat die stammenstrijd in Somalië pure bullshit is.”

Broederschap

“Wij zijn voor Somaliërs een voorbeeld van broederschap. We hoeven elkaar niet te bevechten, maar moeten elkaar helpen.” 

In zekere zin zijn Abdi & Abdi, zoals ze sinds Tokio 2020 door het leven gaan, de vredestichters waar Somalië al 35 jaar naarstig naar op zoek is.

Marathon van Rotterdam

Kijk zondag vanaf 9.30 op NPO 1 naar de speciale uitzending van Studio Sport over de marathon van Rotterdam. Ook te volgen via een livestream op NOS.nl. De wedstrijd begint om 10.00 uur.

“Met onze prestaties op de Spelen hebben we het land even in toom gehouden”, stelt Bashir Abdi. “Stammenstrijd, religieuze problemen, het werd even allemaal naar de achtergrond verdrongen. Onze prestaties hebben voor eenheid gezorgd, ook al duurde het maar kort. De manier waarop wij zilver en brons wonnen heeft een moment voor verbroedering gezorgd.”

Kijk eens wat die twee mannen in Europa hebben geleerd, luidde de onderliggende kennisgeving. Zo kan het dus ook.

Wakker geschud

“Wij zijn zoveel méér dan atletiek”, stelt Bashir Abdi. “Wij zijn bruggenbouwers tussen twee continenten. Tussen het supergoed ontwikkelde Europa en het Afrika dat nog een weg te gaan heeft.”

“Met de olympische marathon hebben we mensen echt wakker geschud”, vult Abdi Nageeye aan. Dat hij zijn vriend aanspoorde in de laatste 200 meter en hem zo aan een medaille hielp, was voor hem weinig meer dan een vanzelfsprekendheid.

Bashir Abdi tijdens de marathon van Rotterdam in 2021 ANP

“Tijdens de trainingskampen in de aanloop naar Tokio heb ik ongelofelijk veel steun van Bashir gehad. Dan geef ik hem op de Spelen iets terug.”

Ook een ander hoofdstuk van het verhaal achter het zilver van Abdi Nageeye maakte veel los in zijn geboorteland. Dat hij, naar eigen zeggen de minst getalenteerde van de twee in Somalië geboren vrienden, het olympisch zilver greep, laat zien dat dromen niet per definitie bedrog zijn.

“Wanneer je dun bent en in het oosten van Afrika bent geboren, denkt iedereen dat het vanzelfsprekend is dat je een goede marathonloper bent.”

Lange weg

“Maar niets komt vanzelf, is mijn verhaal. Ik heb er heel lang over gedaan om dit te bereiken. Dat dit pas mijn vijftiende marathon is in de veertien jaar tijd dat ik atleet ben, zegt alles over de lange weg die ik heb afgelegd.”1:34Nageeye wil bij grote marathonmannen horen: ‘Moet richting 2.04 lopen’

Een route bovendien waarop het voor Abdi Nageeye vaak vallen en opstaan was. “Ik heb laatst een schema gemaakt van al mijn marathons. Iedere goede uitslag wordt steevast gevolgd door een tegenvallend resultaat. Mijn teleurstellende vijfde plaats in de marathon van New York is dus een goed voorteken voor Rotterdam.

Het maakt Abdi & Abdi niet uit wie van beiden zondag wint, klinkt het broederlijk. De Belg gaat voor verbetering van zijn Europees record van 2.03.36, in de laatste editie van ‘Rotterdam’ gelopen. De Nederlander wil na drie jaar zijn nationaal record van 2.06.17 aanscherpen. “Want met zo’n tijd stel je tegenwoordig niets meer voor.”

Deuren

De twee vrienden gunnen elkaar én hun geboorteland een topprestatie. Want iedere overwinning telt, lacht Bashir Abdi. “Hoe beter we presteren, hoe meer deuren er voor ons opengaan in Somalië en hoe meer we dus kunnen teruggeven aan ons volk.”

bron: https://nos.nl/l/2424449

Alkmaar Taal Thuis gesloten op 5 mei

08-04-2022

  

Op 5 mei is het bevrijdingsdag.

Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. 

Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Wijkcentrum de Rekere is gesloten op 5 mei 2022, daarom is er op deze dag géén taalcafé.

Uitnodiging Gratis Theaterconcert Letter voor Letter

  05-04-2022

Als deelnemer van het Taalakkoord NHN nodigen wij u van harte uit om aanwezig te zijn bij het gratis theaterconcert ‘Letter voor Letter’, dinsdagavond 10 mei om 19:30 uur in Schouwburg het Park in Hoorn

Taalakkoord Noord-Holland Noord is initiatiefnemer van dit theaterconcert Letter voor Letter, als onderdeel van de aanpak laaggeletterdheid.

Deze avond zingen volkszanger René Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit de mooiste Nederlandstalige liedjes. Een avond boordevol mooie muziek en ontroerende verhalen over hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven en hoe u daarbij geholpen kunt worden. Ook worden er voorbeelden laten zien van mensen wie het is gelukt om met hulp beter te lezen en te schrijven. 

Heeft u medewerkers, familieleden, kennissen in uw omgeving die moeite hebben met lezen en schrijven? Kom dan vooral samen naar dit theaterconcert. 

Reserveer hier uw gratis kaarten
Een feestelijke avond boordevol mooie muziek en ontroerende verhalen over hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven.

Laaggeletterdheid

Meer dan 2,5 miljoen inwoners van Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Dat is in onze moderne samenleving een steeds groter probleem. Als u moeite heeft met lezen en schrijven is het steeds lastiger om mee te kunnen doen. Want ook appen, mailen of internetbankieren is dan lastig. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen met een taalachterstand hulp krijgt. Met de theatershow willen de organisatoren laaggeletterdheid bespreekbaar maken, zodat mensen zich niet meer hoeven te schamen en hulp gaan zoeken.

Voor meer informatie over de aanpak laaggeletterdheid en de aangesloten organisaties bij het Taalakkoord:
kijk hier voor Noord-Holland Noord
kijk hier voor Zaanstreek Waterland
Het Taalakkoord wil zoveel mogelijk werkgevers motiveren de taalvaardigheid van werknemers een impuls te geven en andere werkgevers aan te sporen hetzelfde te doen.

(bron: https://www.rpa-nhn.nl/nieuws/4549/gratis_muziekconcert_met_aandacht_voor_laaggeletterdheid_)

Crowdfundactie om speelgoed te kopen voor jonge Oekraïense vluchtelingen in Alkmaar

28-03-2022

Alkmaarder Raoul van Aanholt is net als zovelen begaan met het lot van Oekraïense vluchtelingen. Hij wilde iets doen en startte een crowdfundactie om voor Oekraïense kinderen die in Alkmaar worden ondergebracht speelgoed te kunnen kopen. In overleg met de gemeente worden de cadeautjes ingepakt en wel naar de kinderen gebracht.

“Als geboren en getogen Alkmaarder ben ik blij dat onze gemeente een aantal van deze families opvangt”, laat Raoul weten. En zelf wil hij dus ook graag zijn steentje bijdragen. “Waarom speelgoed en geen luiers, levensmiddelen of kleding? Omdat ik het persoonlijk zo fijn zou vinden als we deze kinderen welkom kunnen heten in Alkmaar met een cadeau specifiek voor hen. Heel even gewoon een kind kunnen zijn en geen vluchteling.”

Speelgoed is geen eerste levensbehoefte, maar wel belangrijk voor de kinderen om zich te vermaken, spelenderwijs te leren of gewoon even niet te hoeven denken aan wat hen allemaal overkomt. Denk aan een doosje lego, autootje, pop of knuffeldoekje.

“Iedere donatie helpt natuurlijk enorm! Je kunt deze actie ook steunen door hem te delen via social media”, aldus Raoul. Zijn streefbedrag is 2.000 euro, de teller staat na vijf dagen op 860 euro.

Op de actiepagina op doneeractie.nl raadt de Alkmaarder mensen die liever iets anders voor de Oekraïners willen doen om te kijken op alkmaar.nl/alkmaar-helpt-oekraine of te mailen naar oekraine@alkmaar.nl. (foto: Pixabay / Katerina Kucherenko)

(bron: https://www.alkmaarcentraal.nl/60107607-crowdfundactie-om-speelgoed-te-kopen-voor-jonge-oekraiense-vluchtelingen-in-alkmaar)

Alkmaar helpt Oekraïne

  28-03-2022

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd. Vanuit onze gemeente merken we de grote betrokkenheid bij de mensen die uit Oekraïne gevlucht zijn. Alkmaarders zijn erg betrokken bij de situatie in Oekraïne en vragen de gemeente naar antwoorden op diverse vragen. Op deze pagina delen we de vragen en de antwoorden.

Meer informatie vindt u ook op de website van de Rijksoverheid

Ook op de website crisis.nl is veel informatie te vinden over eventuele risico’s en wat u kunt doen. Voor ondernemers is er informatie te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

De website RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Hier staat algemene informatie op over onderdak, rechtsbijstand, zorg, mobiel & internet, bankieren, onderwijs en meer.

(bron: https://www.alkmaar.nl/alkmaar-helpt-oekraine/)

Evgeniy Levchenko en Victoria Koblenko luidden eerste kaasbel in Alkmaar

28-03-2022

De Kaasmarkt is weer van start. Na tweeënhalf jaar is op vrijdag 25 maart om 10.00 uur de kaasbel geluid als aftrap van het nieuwe seizoen. Daarmee wordt de 429 jaar oude traditie weer in ere hersteld. Deze keer waren de eerste belluiders oud-profvoetballer Evgeniy (Lev) Levchenko en actrice Victoria Koblenko. Tijdens de eerste Kaasmarkt werd stil gestaan bij de oorlog in Oekraïne.

Victoria Koblenko en Evgeniy Levchenko hadden de eer om de eerste bel te mogen luiden.

“Dat de Kaasmarkt weer van start kan, is geweldig. Deze buitengewoon mooie traditie hoort bij onze stad en heeft natuurlijk een enorme aantrekkingskracht op bezoekers. Dat er in deze tijd ook aandacht is voor de situatie in Oekraïne is net zo uitzonderlijk als mooi”, aldus wethouder Pieter Dijkman.

Belluider

Door Covid-19 waren er twee seizoenen lang bijna geen kaasmarkten. Op 1 oktober vond binnen de geldende beperkingen de enige markt van de afgelopen tweeënhalf jaar plaats. Het luiden van de aanvangsbel is daardoor een extra bijzonder moment. Een belluider krijgt overigens maar één keer in zijn of haar leven deze eervolle uitnodiging.

Victoria Koblenko (41) is een Nederlandse actrice, presentatrice en columniste van Oekraïense komaf. Zij speelde onder andere in Goede Tijden, Slechte Tijden, Bloedverwanten en Van God Los en hoofdrollen in diverse Russische komedies. Oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko (44) speelde onder meer voor Vitesse, Cambuur en Groningen. Hij kwam acht maal uit voor de nationale ploeg van Oekraïne. Sinds 1 juli 2019 is hij voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS).

“Het is een hele eer om de eerste bel te mogen luiden. Wij houden erg van tradities en bovendien van kaas. Dus toen de vraag kwam, hebben we volmondig ja gezegd. Ook omdat het voor ons een manier is om opnieuw aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne en onze stichting Breath Care for Kids”, aldus Levchenko.

Breath Care for kids

Het echtpaar maakt zich op dit moment sterk voor de getroffenen in Oekraïne. In de oorlog die momenteel woedt in Oekraïne worden kinderen niet ontzien. Breath Care for Kids zet zich in voor kinderen in het land dat geteisterd wordt door oorlog en verwoesting. Levchenko is bestuurslid van de stichting.

De oorlog in Oekraïne lijkt ons allemaal te raken, ziet ook burgemeester Anja Schouten: “We zien allemaal de zorgen, angst en verdriet en we krijgen veel reacties van mensen die willen helpen. De initiatieven zijn hartverwarmend. In Alkmaar proberen we nadrukkelijk bij te dragen aan goede, humane opvang. Vooral de Oekraïense kinderen zijn deze dagen veel in mijn gedachten. Juist daarom vind ik het zo bijzonder dat Lev en Victoria naar Alkmaar komen om de bel te luiden.”

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.

(bron: https://www.alkmaar.nl/actueel/evgeniy-levchenko-en-victoria-koblenko-luiden-eerste-kaasbel-in-alkmaar)

Voorstellen nieuw werkgroep lid

Solveigh (links) aan het werk met een bezoekster

Na het vertrek van Carla hebben we Solveigh bereid gevonden om ons team te komen versterken. We zijn heel blij dat we haar als nieuw werkgroep lid mogen verwelkomen. Ze stelt zich hieronder aan u voor;

Voorstellen Solveigh van Zaal

Ruim 30 jaar heb ik als juridisch secretaresse gewerkt op een vreemdeling- en vluchtelingenrecht advocatenkantoor.  Vooral het contact met mensen uit al die andere culturen, het soms met handen en voeten moeten communiceren, de schrijnende verhalen, het gevoel dat je vaak echt iets voor hen kon betekenen, dat alles maakte dat mijn hart bij dat rechtsgebied lag. 
Zowel taal als andere culturen hebben mijn warme belangstelling. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik mij als vrijwilliger heb aangemeld voor het taalcafé. Daar ben ik iedere donderdagmiddag present. 
Ik hoop een extra bijdrage aan ons taalcafé te kunnen leveren in de werkgroep.


Hartelijke groeten, Solveigh van Zaal

Alkmaar helpt Oekraïne

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd. Vanuit onze gemeente merken we de grote betrokkenheid bij de mensen die uit Oekraïne gevlucht zijn. Er melden zich veel mensen en organisaties die een bijdrage willen leveren. Er wordt meegedacht en initiatieven komen tot stand. Mensen hebben ook veel vragen, willen helpen en hun steun betuigen. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over Oekraïense vluchtelingen en informatie over hun procedures, opvang en het bieden van hulp.

De gemeente Alkmaar schaart zich achter de oproep van de voorzitter van Eurocities om op zaterdag 12 maart als gemeente stil te staan en een oproep te doen voor vrede in Oekraïne. Gemeentelijke diplomatie kan grenzen beslechten tussen gemeenschappen uit alle culturen en aandacht vragen voor de principes van democratie.

Voor méér informatie klik hier

Gemeenteraadsverkiezingen

  

Op 16 maart worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De gemeenteraad beslist over alles wat er in een stad of een gemeente gebeurt.

Ben je 18 jaar of ouder en officieel Nederlands?
Of woon je 5 jaar of langer officieel in Nederland?
Of heb je de nationaliteit van een ander land in
de Europese Unie en woon je officieel in Nederland?

Dan mag je stemmen.

Wil je méér te weten komen over stemmen in Nederland, klik dan hier

Vluchtelingenwerk start website voor vraag en aanbod hulp aan Oekraïne

Heel veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hartverwarmend! Kijk hier wat je kunt doen, bij welke organisatie je terecht kunt en wat de actuele situatie is.

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen

Noord-Hollanders zetten massaal inzamelingsacties op voor Oekraïne

door Jessica Douma

Inzamelingsacties voor slachtoffers van het oorlogsgeweld in Oekraïne komen steeds meer op gang. Op diverse plekken in Noord-Holland worden spullen ingezameld.

Mensen laden spullen in de bus voor Oekraïne – NH Nieuws/Haarlem – Simon van Veen

In West-Friesland zijn verschillende initiatieven gestart om kleding en andere spullen in te zamelen voor inwoners van Oekraïne. Onder meer in Hensbroek, De Goorn, Medemblik en Zwaag kunnen goederen worden gedoneerd. “Als het zo goed blijft gaan, moeten we op zoek naar een grotere ruimte”, zegt initiatiefneemster Marjolijn Sleven uit De Goorn

Stichting Kledingbank Medemblik heeft zich bij de actie in De Goorn aangesloten. Kleding wordt ingezameld aan het Hazepad in Opperdoes. Dit kan op woensdag en vrijdag tussen 9 en 11.30 uur.

In Obdam worden spullen ingezameld door Angeline van Kampen en Bart Strooper. De eerste vracht is al vertrokken, volgende week volgt een nieuwe lading.  De spullen kunnen worden ingeleverd op Dorpsstraat 111.

Zwaag

Grazyna Grzeszczuk komt uit Polen en woont al jaren in Bovenkarspel. Zij zet zich, samen met haar zus, in voor Oekraïense vluchtelingen die naar haar geboorteland komen. “Wij kennen veel Oekraïeners die hier wonen. Het is echt een drama. De mensen die op de vlucht zijn, hebben weinig tot niks. Dit is het enige dat we kunnen doen.”

Etenswaren met een lange houdbaarheidsdatum, kleding en overige spullen kunnen gebracht worden op De Oude Veiling 44 in Zwaag. Ook hier slaat de inzameling meteen goed aan. “Ik had dit nooit verwacht. Als het zo doorgaat, moeten we op zoek naar een grotere ruimte om de spullen op te kunnen slaan.”

Vrijwilligers zijn druk in de weer om de vrachtwagen bijtijds vol te krijgen met de verkregen spullen – Tom de Vos

Hensbroek

De vrijwilligers van stichting Caritas zijn in Hensbroek druk in de weer om de vrachtwagen, die vandaag naar Oekraïne vertrekt, vol te stoppen met hulpgoederen. De loods in De Rijp, waar alle spullen worden gesorteerd, barst bijna uit z’n voegen: “Het is hartverwarmend dat mensen zo meeleven.”

De stichting is overrompeld met alle verkregen spullen die mensen doneren. “Zelfs voorbij Haarlem kwamen mensen naar ons toe om goederen weg te geven”, vertelt voorzitter Jan Pilkes trots. Pilkes staat in een magazijn in Hensbroek en is samen met vrijwilligers bezig om de gesorteerde goederen in de vrachtwagen te laden.

Anneke Groen uit Middenbeemster is al ruim vier jaar vrijwilliger voor de stichting Caritas en is druk bezig om alle kleding te sorteren. Ze is blij met alle donaties. “Het is hartverwarmend dat mensen zo meeleven”.

Haarlem

De Haarlemse Anna Roelofs-Ivanchenko is een inzamelingsactie gestart voor Oekraïense vluchtelingen die op dit moment in Polen en Roemenië aankomen. Zelf heeft ze familie in Oekraïne en omdat ze zich machteloos voelt, zamelt ze nu onder meer babyspullen en warme dekens in. Deze spullen zijn volgens haar hard nodig. De inzamelactie die afgelopen weekend in Haarlem voor Oekraïne gestart is, loopt ‘een beetje uit de hand’.

Mensen zetten zelfs spullen neer voor een dichte Flinty’s aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem waar je goederen kon afgeven. Daarom de oproep: stop, voor nu, met het brengen van nieuwe spullen. “Ik heb overal aangegeven dat mensen geen spullen meer moeten brengen. Ik weet niet wat ik moet doen om ervoor te zorgen dat het voor nu stopt”, aldus Roelofs-Ivanchenko.

Bron: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/300345/noord-hollanders-zetten-massaal-inzamelingsacties-op-voor-oekraine


Oekraïense vluchtelingen welkom in Alkmaar: “Als de vraag komt, moeten wij er klaar voor zijn”

 

De gemeente Alkmaar is bereid tientallen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Volgens wethouder Pieter Dijkman kan de gemeente binnen enkele dagen dertig vluchtelingen een dak boven het hoofd bieden. Op lange termijn gaat het om ‘enkele tientallen’ vluchtelingen en wordt er nog gezocht naar kleinschalige locaties. “We willen de menselijke maat hanteren dus niet met zeshonderd mensen bij elkaar”, aldus Dijkman. 

Door de oorlog in Oekraïne proberen grote aantallen burgers uit het land te vluchten. Volgens de Verenigde Naties zouden al meer dan 600.000 inwoners Oekraïne zijn ontvlucht. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft volgens wethouder Dijkman de regie als het gaat om de opvang van vluchtelingen. “Wij hebben nog geen concreet verzoek gekregen maar als de vraag komt dan moeten we er klaar voor zijn.”

En die opvang moet volgens de gemeente Alkmaar kleinschalig gebeuren. Het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg, dat eerder werd gebruikt voor de opvang van asielzoekers, valt daardoor af. Ook wil Alkmaar de vluchtelingen verdelen over de hele gemeente. “Het leeft enorm onder onze inwoners en ook in de dorpen zijn er veel initiatieven om de mensen in Oekraïne te helpen. We moeten ze hier dan ook bij betrekken”, aldus Dijkman. “Ik denk dat dat erg gewaardeerd wordt.”

Sentiment

Burgemeester Anja Schouten erkent dat het sentiment over de opvang van Oekraïense vluchtelingen anders is dan bij het huisvesten van statushouders of asielzoekers. “Er wordt vaak gesproken over opvang van vluchtelingen in de regio maar nu is Europa de regio. We moeten die mensen snel een veilig dak boven het hoofd bieden. Dit zijn ook mensen die echt de intentie hebben om snel weer terug te gaan als de oorlog voorbij is.”

Hoeveel en wanneer Oekraïense vluchtelingen naar Alkmaar komen, is nog niet bekend. Er zijn wel al locaties op het oog voor de opvang maar welke dat zijn, wil wethouder Dijkman nog niet zeggen. “De voorbereidingen zijn in ieder geval in volle gang.”

bron NH Nieuws: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/300391/oekraiense-vluchtelingen-welkom-in-alkmaar-als-de-vraag-komt-moeten-wij-er-klaar-voor-zijn

Hulp gevraagd\ مرسته غوښتل

Via Team Vrijwillig: 

Wij kennen een 65 jarige Afghaanse vrouw uit Egmond die veel thuis zit en weinig contact heeft met de buitenwereld. Zij voelt zich eenzaam.

Ben jij of ken jij een vrouw die ook Pasjtoe spreekt die het leuk zou vinden om af en toe op visite te komen bij haar? Mail naar alkmaartaalthuis@gmail.com, dan zorgen wij ervoor dat jouw bericht bij deze vrouw uit Afghanistan terecht komt.

MiGreat gemeenteraadsverkiezingen

Wij ontvingen onderstaand bericht van stichting MiGreat:

Graag zouden wij vanuit MiGreat een actie bij u onder de aandacht brengen richting de Gemeenteraadsverkiezingen in Nederland die dit jaar plaatsvinden. Met deze actie tussen 1 en 16 maart vragen wij aandacht voor de rol van gemeentes omtrent asiel- en migratiebeleid. Gemeenteraden beslissen onder andere over AZC’s, opvang van ongedocumenteerden en inburgering van statushouders. Daarnaast kunnen zij met moties duidelijk maken dat er in hun gemeente plaats is voor vluchtelingen of migranten.

Graag zouden wij in contact komen met betrokken individuen met wie wij samen deze actie tot een succes willen maken. 

Voor opgave en voor meer informatie over deze actie klik hier  

Alkmaar Jeugd Fonds sport & cultuur

Mocht je hulp nodig hebben, omdat je problemen hebt om de contributie van je kinderen aan een sportvereniging te betalen, dan is daar geld voor bij het Jeugdfonds Alkmaar. 

WAT MOET JE DOEN?

Stap 1. Je kunt zelf geen aanvraag doen. Vraag aan de juf, meester, buurtsportcoach, schuldhulpverlener, medewerker sociaal wijkteam of hij/zij een aanvraag voor je kan doen. Degene die de aanvraag doet, noemen we ‘de intermediair’

Stap 2. De intermediair doet, in overleg met jou, een aanvraag

Stap 3. De intermediair hoort meestal binnen drie weken of de aanvraag goedgekeurd is en laat je dat weten

Stap 4: Je kunt je kind nu aanmelden bij de sportclub, dansschool of andere organisatie waar je kind op les wil

Stap 5: Wij betalen de contributie of het lesgeld direct aan de sportclub/lesgever. Je ontvangt zelf geen geld.

Voor meer informatie klik hier.

Ron Biesot

Verdrietig nieuws bereikte ons vandaag. Ron Biesot, voormalig dagcoördinator van Alkmaar Freedom House is op 2 december 2021 vredig overleden. De meeste vrijwilligers die zich ook actief hebben ingezet voor Alkmaar Freedom House (de voorloper van Alkmaar Taal Thuis) hebben Ron leren kennen als een lieve, rustige, grappige, behulpzame en zorgzame man. Hij stond altijd klaar om anderen te helpen. We wensen zijn vrouw Mieke, zijn dochters en andere naasten heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Ron zal in besloten kring worden begraven. 

Nieuwe materialen

Een aantal weken terug heeft de werkgroep van Alkmaar Taal Thuis besloten dat het tijd werd om onze materialen-kast eens goed onder de loep te nemen en aan te vullen met nieuwe materialen. En dat is dus precies wat we nu gedaan hebben. Een aantal boekjes en spelletjes is gloednieuw, een ander deel ontvingen we gratis van een taalschool uit Haarlem. We zijn er ontzettend blij mee! 

Wij nodigen u allen uit eens een kijkje te komen nemen in de onze kast tijdens ons taalcafé op dinsdag- en donderdagmiddag van 14-16uur in wijkcentrum de Rekere, zaal 401

Gratis theorieles


Elke vrijdag van 11-12.30uur is er gratis theorieles voor het autorijbewijs. Je hoeft je niet vooraf op te geven. De docenten zijn Klaas en Gerrit.
Je bent welkom in zaal 401 in wijkcentrum de Rekere. Voor meer informatie kun je e-mailen naar alkmaartaalthuis@gmail.com

Tot snel!

——————————————————————————————————-
English

Dear visitors of Alkmaar Taal Thuis,

Every Friday from 11-12.30pm there are free theory lessons for the driving license. You do not have to register in advance. The teachers are Klaas and Gerrit.

You are welcome in room 401 in the Rekere community center. For more information you can email to alkmaartaalthuis@gmail.com

See you soon!

——————————————————————————————————

Arabic\ عربي
كل يوم جمعة من 11-12.30 يوجد درس نظري مجاني لرخصة القيادة. ليس عليك التسجيل مقدمًا. المعلمون هم كلاس وجيريت.

مرحبًا بك في الغرفة 401 في مركز المجتمع Rekere. لمزيد من المعلومات ، يمكنك إرسال بريد إلكتروني إلى alkmaartaalthuis@gmail.com

اراك قريبا
الصفحة الرئيسية للغة الكمار

—————————————————————————————————–
Vietnamees\ Tiếng Việt

Thứ sáu hàng tuần từ 11-12.30 có buổi học lý thuyết miễn phí cho giấy phép lái xe. Bạn không cần phải đăng ký trước. Các giáo viên là Klaas và Gerrit.
Bạn được chào đón tại phòng 401 ở trung tâm cộng đồng Rekere. Để biết thêm thông tin, bạn có thể gửi email đến alkmaartaalthuis@gmail.com
Tiếng Việt: “Hẹn sớm gặp!Trang chủ ngôn ngữ Alkmaar

Donatie leermateriaal

donatie

Vanmiddag werden wij blij verrast toen we hoorden dat Robert Witte van stichting Alkmaar Kan Het een hele tas met NT2 (NT2 betekent Nederlands als Tweede taal) boeken\ leermateriaal voor ons had achtergelaten in de Rekere.

Robert ontzettend veel dank hiervoor!

Alkmaar Taal Thuis is een geheel uit vrijwilligers bestaand taalcafé. We zijn afhankelijk van fondsen en giften.

Giften zijn altijd welkom op: NL31 INGB 0677 4695 78t.n.v. Stg. de Zwaan te Alkmaar onder vermelding van AlkmaarTaalthuis (Giften zijn aftrekbaar van de belasting, want de Zwaan is een ANBI-instelling).

Bedankje

Gisterenochtend was er een boottochtje, hierover kunt u alles lezen in het bericht hieronder. Na afloop besloten drie geweldige dames om ons op deze manier te bedanken voor de organisatie.

Lieve Hang, Hoa en Runglawan. dank jullie wel voor deze heerlijke, Vietnamese traktatie! We hebben er allemaal van gesmuld!

Varen varen over de baren

Gisteren, 27 september 2021, was het dan eindelijk zo ver. Alkmaar Taal Thuis organiseerde weer een uitje voor vrijwilligers en bezoekers. De eerste sinds de coronapandemie begon.

Helaas hebben we twee van de drie boottochtjes moeten cancelen vanwege de regen, maar de maandagochtend-groep had geluk!

Om 10.30u verzamelden zij zich bij de ingang van de Rekere. Mariette kwam ons ophalen om ons naar de boot te brengen. Er pasten met gemak 9 mensen op; 3 vrijwilligers, 5 bezoekers en 1 stuurman.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is f3c86e2c-7a22-4dd5-ae05-036e2041dcd6-1024x768.jpg
groepsfoto

Toen we op de Hoornse Vaart vaarden kregen we van Mariette allemaal thee met iets lekkers. Wat ontzettend leuk en lief dat jullie dat hadden geregeld Mariette en Dick!

We vaarden langs alle ‘beroemde’ gebouwen in Alkmaar centrum

We kwamen langs heel bijzondere huizen in Alkmaar; de woonboten. Vaak met drijvende tuintjes. Ook zagen we bijzondere huizen met leien dakjes.

In Alkmaar zijn heel veel bruggen. Sommigen zijn heel groot, anderen heel laag. We hebben ook onder bruggen doorgevaren. Soms moesten we bukken.

Wat hebben we genoten!

Om 12.30u waren we weer terug op de plek waar dit avontuur begon. Lieve Mariette en Dick, wat fantastisch dat jullie dit avontuur mogelijk hebben gemaakt! DANK JULLIE WEL!
We hopen dat we in het voorjaar nog eens wat tochtjes kunnen organiseren met de mensen die dit nu door de regen hebben moeten missen.Mee en de Wering

CONTACTPERSOON STATUSHOUDERS

Via het wijkcentrum kregen wij onderstaande info voor Nieuwkomers in Alkmaar. We willen het u allen onder de aandacht brengen en zullen het ook opnemen op onze pagina ‘Nuttige adressen’

De contactpersoon van Mee en de Wering voor statushouders is de spin in het web tussen alle samenwerkingspartners die te maken hebben met statushouders. De contact- persoon is bekend bij de diverse hulpverleners, en die weten op hun beurt waar ze de contactpersoon voor kunnen inzetten; ze kennen de breedte van de taak van de contactpersoon.De contactpersoon creëert een samenwerkings- relatie met organisaties die een rol kunnen spelen in het leven van status-houders, zoals taalscholen, wijkcentra, het CJG en Halte Werk.

De contactpersoon is op de hoogte van het hulp- aanbod van deze organisaties en kan indien nodig daarnaartoe verwijzen en/of een warme overdracht verzorgen. De lijnen naar de hulpverlening worden zo korter en organisaties en instellingen die te maken hebben met statushouders kunnen elkaar beter vinden. De contactpersoon kan beter doorverwijzen, doordat zij de kennis over en een relatie met de organisaties heeft.De contactpersoon kan bovendien worden inge- schakeld als sparringpartner bij het levensbreed verhelderen van de hulpvraag van de statushouder en deze vervolgens uitzetten bij de juiste organisatie.

De contactpersoon zoekt naar de juiste aansluiting voor statushouders na het eerste jaar Vluchte- lingenwerk. Er is duidelijkheid over de bestaande hulpverlening waar statushouders na het eerste jaar begeleiding door Vluchtelingenwerk gebruik van kunnen maken. Door breed te kijken naar de hulpvraag van de statushouder is er een betereaansluiting tussen de voorzieningen van Vluchte- lingenwerk en de tijd daarna.

De contactpersoon organiseert spreekuren op plekken waar statushouders komen, ook op andere plekken dan bij de gemeente. Deze spreekuren zijn laagdrempelig en goed bereikbaar voor status- houders. Hierbij kijkt de contactpersoon ook of het bestaande aanbod kan worden aangepast aan de hulpvraag en/of nieuw aanbod kan worden opgezet.

De contactpersoon heeft een signaalfunctie als de toegang naar voorzieningen niet goed gaat. Ze laat deze signalen weten aan de Beleidsmedewerker bij de gemeente Alkmaar.

De contactpersoon is aanspreekpunt voor er-varingsdeskundigen, die op den duur ook ingezet kunnen worden voor (gedeeltelijke) cliënt- ondersteuning voor zolang het project duurt. Met hen bouwt de contactpersoon een (vertrouwens-) relatie op, waardoor de ervaringsdeskundigen makkelijk contact kunnen opnemen.

De contactpersoon is ook aanspreekpunt voor de tolken en begeleidt hen bij het eventueel bieden van (gedeeltelijke) cliëntondersteuning.

De contactpersoon statushouders is een pro- ject in het kader van het koplopersproject Proeftuinen Onafhankelijke Cliënt- ondersteuning. Neem voor meer informatie of overleg contact op met Nursen Sahin

of klik hier

Sociale kaart Mee en de Wering:

Inburgeren

Immigranten of vluchtelingen die voor langere tijd of definitief naar Nederland komen moeten mee kunnen doen in de samenleving. De overheid vindt het daarom belangrijk dat zij dingen over de Nederlandse maatschappij weten. en dat ze bijvoorbeeld de taal leren spreken. Dit heet inburgeren.

Kosten inburgering

Inburgeren kost geld. U moet de cursus en het examen zelf betalen. Vaak kunt u ook geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit kan alleen voor goedgekeurde scholen.
De inburgeringscursus kost niet bij elke school evenveel geld. Als u de cursus niet binnen een bepaalde tijd haalt, moet u het geleende geld terug betalen. Vraag bij de school hoeveel de cursus kost en of u de lening van DUO terug moet betalen. Info:

www.duo.nl/particulier
www.zoekinburgerschool.nl
www.inburgeren.nl/inburgeren-betalen

Belastingen

Belastingdienst

Belastingen betaalt u aan de Belastingdienst. Soms krijgt u geld terug. Bijvoorbeeld als u aftrekposten hebt.

Inkomstenbelasting

U moet inkomstenbelasting betalen over uw loon of uitkering. Via de jaarlijkse digitale aangifte Inkomstenbelasting ziet u of u nog moet betalen of dat u misschien geld terugkrijgt.
Soms bent u verplicht om aangifte Inkomstenbelasting te doen, maar soms niet. Als u bericht van de Belastingdienst krijgt, moet u aangifte doen. Als u geen bericht krijgt, is het verstandig om te laten controleren of u geld terug krijgt.
Vraag altijd om hulp bij het invullen van uw aangifte, zie pagina 4.

De Belastingdienst helpt u als u niet weet hoe u uw belastingpapieren moet invullen. U moet wel al uw gegevens hebben. Want sommige gegevens hebben zij niet, bijvoorbeeld uw ziektekosten. Ook zijn er lokale organisaties die u kunnen helpen, zie bladzijde 3. www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/belastingaangifte/content/m oet_ik_aangifte_doen

Motorrijtuigenbelasting

Als u een auto of motor koopt, moet u motorrijtuigenbelasting betalen. Na aankoop van uw auto of motor krijgt u automatisch een rekening toegestuurd. Daarop staat het bedrag dat u moet betalen. Het maakt niet uit of u de auto of motor gebruikt of dat hij stilstaat. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingd ienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/motorrijtuig enbelasting/

Afvalstoffenheffing en rioolheffing

De gemeente Alkmaar haalt minimaal 1 keer per week het afval op. Daarvoor moet u belasting betalen: de afvalstoffenheffing. Voor het afvoer van het vieze water uit uw woning moet u rioolheffing betalen. Als u niet genoeg geld heeft om de afvalstoffenheffing en de rioolheffing te betalen, dan bekijkt de gemeente of u het niet hoeft te betalen. U moet deze kwijtschelding wel zelf aanvragen bij de gemeente. https://alkmaar.cocensus.nl/betalen-en-kwijtschelden/19-kwijtschelding- van-gemeentelijke-belastingen www.alkmaar.cocensus.nl/faq/19-rioolheffing

Waterschapsbelasting

In Nederland kunt u water uit de kraan drinken. De overheid zorgt voor schoon water en beschermt het land tegen wateroverlast en watertekort. Daarvoor moet u belasting betalen: waterschapsbelasting. Als u niet genoeg geld heeft om waterschapsbelasting te betalen, dan bekijkt de overheid of u het niet hoeft te betalen. U moet deze kwijtschelding wel zelf aanvragen bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. www.hhnk.nl/kwijtschelding

Toeslagen

Toeslagen zijn bijdragen (geld) die u van de overheid krijgt om bepaalde dingen te betalen. Hoeveel u krijgt, is afhankelijk van uw inkomen. De Belastingdienst schat in hoeveel inkomen u dat jaar heeft. Als het jaar erop blijkt dat uw inkomen lager was, krijgt u nog extra geld. Als het inkomen hoger was, moet u een deel van het geld terugbetalen.

U moet het aan de Belastingdienst doorgeven als u gaat trouwen, samenwonen of scheiden. Of als u meer of minder gaat verdienen. Want dit heeft invloed op uw toeslagen. Vraag op tijd hulp bij het aanvragen van toeslagen, zie pagina 4.

Huurtoeslag

Soms kunt u een bijdrage (geld) krijgen voor het betalen van uw huur: de huurtoeslag. Om dat te krijgen, mag u niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet te laag zijn.www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/kan-ik- huurtoeslag-krijgen

Zorgtoeslag

Een verzekering voor ziektekosten is verplicht. Maar die is duur. Misschien kunt u zorgtoeslag krijgen. Dan krijgt u een bijdrage van de overheid om de verzekering te betalen. Om recht op zorgtoeslag te hebben, moet u een Nederlandse zorgverzekering hebben. Ook mag u niet te veel verdienen.www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/kan-ik- zorgtoeslag-krijgen

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvang is niet goedkoop. U kunt misschien kinderopvangtoeslag krijgen. Dan krijgt u een bijdrage van de overheid in de kosten van de kinderopvang. www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/kinderopvangtoeslag/conten t/kan-ik-kinderopvangtoeslag-krijgen

Kindgebonden Budget

Ouders krijgen voor hun kinderen kinderbijslag van de overheid. Soms kunt u ook een extra bijdrage krijgen: het Kindgebonden Budget. Dat is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Als u een andere toeslag krijgt, dan krijgt u vanzelf ook Kindgebonden Budget (als u daar recht op hebt). Krijgt u geen Kindgebonden Budget en denkt u dat u er wel recht op hebt? Dan kunt u het zelf aanvragen. www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/kan-ik- kindgebonden-budget-krijgen

Bijstandsuitkering

Heeft u niet genoeg geld om van te leven? Halte Werk helpt bij het zoeken naar werk. Zij zoeken met u naar werk dat u aankunt. Als dat niet lukt, dan kunt u misschien een bijstandsuitkering aanvragen. De hoogte van de uitkering hangt af van uw woon- en leefsituatie. www.haltewerk.nl/bijstandsuitkering-aanvragen

Bijzondere Bijstand

Soms heeft u onverwachts extra kosten. Bijvoorbeeld als u een nieuwe woning krijgt en spullen moet kopen. Of als uw kind in het ziekenhuis ligt en u daar naartoe moet. U kunt hiervoor soms geld krijgen via Bijzondere Bijstand. U moet dit geld van tevoren aanvragen. Let op: soms moet u het bedrag terugbetalen. Of wordt het maandelijks verrekend met uw uitkering.www.haltewerk.nl/bijzondere-bijstand

Kinderbijslag

Tot uw kind of kinderen 18 jaar worden, krijgt u per kind een bedrag van de overheid: kinderbijslag. Daarmee kunt u een deel van de kosten voor uw kind betalen. U ontvangt 4 keer per jaar kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank. www.svb.nl/nl/kinderbijslag/kinderbijslag-in-het-kort

Algemene Ouderdomswet (AOW)

AOW is het basispensioen van de overheid. U krijgt AOW van de Sociale Verzekeringsbank als u de AOW-leeftijd bereikt. Die hangt af van uw geboortedatum. Omdat u niet altijd in Nederland heeft gewoond, krijgt u minder AOW. U kunt misschien een aanvulling (AIO) krijgen. www.svb.nl/nl/aow/storyline-aow-in-het-kort www.svb.nl/nl/aio/storyline-aio-in-het-kort

Hulp bij geldzaken

Wijkcentra/buurthuizen

Een wijkcentrum of buurthuis is een gebouw in uw buurt waar buurtgenoten samenkomen. Op sommige dagen zijn er vrijwilligers of sociaal werkers aanwezig om u te helpen met allerlei dingen. Bijvoorbeeld Belastingpapieren invullen, hulp bij de computer of advies over activiteiten. https://www.alkmaar.nl/direct-regelen/zorg-en-ondersteuning/wijk-en- buurtcentra/

Formulierenpunt

Sommige formulieren zijn ingewikkeld. Het Formulierenpunt helpt u bij het invullen van (online) formulieren. Ook helpen zij u om alle gegevens te verzamelen. En ze bekijken of u recht heeft op gemeentelijke vergoedingen, bijzondere bijstand of een goedkopere zorgverzekering. Deze hulp is gratis. www.haltewerk.nl/formulierenpunt

Budgetwinkel

De Budgetwinkel helpt u met het omgaan met geld. Ze helpen met het ordenen van uw rekeningen. Of ze maken een overzicht van maandelijkse inkomsten en uitgaven. Als er bedrijven zijn waar u schulden heeft, dan helpen ze u met afspraken over het terugbetalen. Deze hulp is gratis. www.haltewerk.nl/ik-heb-geldzorgen

Schuldhulpverlening

Als u schulden heeft en hulp nodig heeft, kan het team Schuldhulpverlening van de gemeente u helpen. U kunt praten met een medewerker van Schuldhulpverlening. Samen met u bekijken ze wat de mogelijkheden zijn om uw situatie op te lossen. Deze hulp is gratis. www.haltewerk.nl/ik-heb-schulden-en-wil-hulp

Humanitas Thuisadministratie

Humanitas helpt u bij het ordenen van uw rekeningen en geld. Het is soms lastig formulieren of brieven te begrijpen. Een vrijwilliger kan met u meekijken. Deze hulp is gratis.www.humanitas.nl/afdeling/noordkennemerland/activiteiten/thuisadminis tratie/

Raad en Daad Balie

Het Leger des Heils heeft een Raad en Daad Balie. Op het Sociaal Spreekuur van de Raad en Daad Balie helpen vrijwilligers u de weg te vinden in alle wetten en regels. Ook bemiddelen ze voor u bij instanties. Deze hulp is gratis.https://www.legerdesheils.nl/locatie/buurthuiskameralkmaar

Sociaal-juridische dienstverlening

Wetten en regels zijn vaak ingewikkeld. MEE & de Wering kan uw vragen beantwoorden over de regels voor belastingen, zorg en sociale voorzieningen. Ook helpen zij bij het invullen van formulieren en het aanvragen van toeslagen. Zij weten veel over instellingen en de overheid. Deze hulp is gratis. www.meewering.nl

Het Juridisch Loket

Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies aan mensen met een laag inkomen en weinig vermogen. Via de website helpen ze u met informatie, tips en voorbeeldbrieven. Ze kunnen ook persoonlijk advies geven.
Op de website staat informatie over:

–  Wonen & Buren

–  Werk & Inkomen

–  Familie & Relatie

–  Politie & Justitie

–  Aankopen & Garantie

–  Schulden & Incasso
Het Juridisch Loket is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00- 17.00 uur.
www.juridischloket.nl/Fondse

Er zijn organisaties die zich inzetten voor bepaalde groep mensen. Zij geven soms ook geld aan mensen. Dat heet dan een fonds. Er zijn verschillende fondsen. Sommige fondsen helpen bij het aanschaffen van dingen die mensen nodig hebben. Andere fondsen helpen kinderen die niet naar sport of cultuuractiviteiten kunnen gaan. Sociaal werkers weten welke fondsen er zijn en helpen met het aanvragen.Sociaal werkSoms lukt het even niet zo goed alleen. U kunt in de knoop raken. Bijvoorbeeld met uw werk, geld, gezondheid of huis. Een sociaal werker (ook wel maatschappelijk werker genoemd) kan u dan helpen. Hij of zij luistert naar u. Ze helpen met het ordenen van wat er allemaal gebeurt. Hij of zij weet wat er mogelijk is om uw probleem op te lossen. U kunt ook praktische hulp krijgen. Bijvoorbeeld bij het invullen van een formulier, begeleiding bij gesprekken met de gemeente of een zorginstelling.

Verzekeringen

In Nederland moet u zich voor sommige dingen verzekeren, bijvoorbeeld ziektekosten (zorg) en aansprakelijkheid. U kunt zich ook nog verzekeren voor andere zaken, bijvoorbeeld brand of diefstal. Of om een advocaat te betalen als u juridische hulp nodig heeft. Hieronder staan enkele belangrijke verzekeringen.Zorgverzekering (verplicht)Een verzekering voor ziektekosten is verplicht. Als u niet zo veel verdient en weinig eigen geld heeft, kunt u misschien een speciale verzekering krijgen: de Collectieve Zorgverzekering Minima (CZM). Deze wordt in Alkmaar door Univé aangeboden. U betaalt dan minder geld, want de gemeente betaalt mee aan uw verzekering.www.gezondverzekerd.nl/ www.haltewerk.nl/16-czm

Aansprakelijkheidsverzekering (verplicht)

Als iemand anders gewond raakt of schade aan zijn spullen oploopt door iets wat u of iemand uit uw gezin heeft gedaan, bent u aansprakelijk. U moet dan een schadevergoeding aan die persoon betalen. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt deze kosten. Meestal betaalt een aansprakelijkheidsverzekering alle letselschade en schade aan spullen van een ander die door u of iemand uit uw gezin veroorzaakt heeft.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt de schade aan spullen in en aan uw huis. Bijvoorbeeld door inbraak, storm of brand. Deze verzekering moet u zelf afsluiten.

Reisverzekering

Een reisverzekering betaalt schade die wordt opgelopen tijdens reizen aan u terug. Doorgaans dekt een reisverzekering alleen vakanties. Bijvoorbeeld als u een reis heeft geboekt, maar door onvoorziene omstandigheden niet kunt gaan.

Uitvaartverzekering

Als iemand die een uitvaartverzekering heeft, overlijdt, dan betaalt de verzekering een geldbedrag aan de nabestaanden waarmee zij de uitvaart kunnen bekostigen.

Rechtsbijstandverzekering

Hulp, advies of bijstand van een jurist of een advocaat is duur. U kunt een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Daarmee krijgt u juridische bijstand als u problemen met iemand of met een
organisatie heeft.

Gezond in Nederland

Op de website GezondinNederland.info vindt u informatie in het Arabisch en Tigrinya over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over verzekeringen, schulden, medicijnen, de huisarts, veilig deelnemen in het verkeer. Ze geven informatie voor iedereen, er staat ook heel veel informatie op over zorg voor en hulp aan kinderen.

www.gezondinnederland.info

AlkmaarPas

De AlkmaarPas is een pasje waarmee u in Alkmaar leuke dingen kunt doen. Op bepaalde plekken krijgt u korting. Bijvoorbeeld bij winkels, restaurants en musea en op uw bibliotheekabonnement.
www.AlkmaarPas.nl

Voor jongeren

Jongerenpunt Check-in

Ben je tussen de 16 en 27 jaar oud? Vind je het moeilijk om naar school gaan of werk te vinden? Heb je geen plek om te wonen? Dan ben je welkom bij het Jongerenpunt Check-in. Samen met jou kijken ze wat jij kunt doen om aan je toekomst te werken. www.check-in.nl

Get a grip Als je 18 wordt, heb je opeens verplichtingen. Je moet een zorgverzekering hebben en een telefoonabonnement. Of geld aanvragen om naar school te kunnen gaan. Hoe houd je dan overzicht over je geldzaken? Humanitas Get a Grip helpt jongeren tussen 16 en 24 jaar om goed met geld om te gaan. www.humanitas.nl/programmas/get-a-grip

Wijkcentra/buurthuizen

Een wijkcentrum of buurthuis is een gebouw in uw buurt waar buurtgenoten samenkomen. U kunt er mensen ontmoeten of deelnemen aan activiteiten. U kunt er koken, sporten, kaarten of biljarten. Op sommige dagen zijn er vrijwilligers of sociaal werkers aanwezig om u te helpen met allerlei dingen. Bijvoorbeeld papieren invullen, hulp bij de computer of advies over activiteiten. Ook kunt u er een ruimte huren voor uw eigen activiteit.

De activiteiten die aangeboden worden, verschillen per wijkcentrum of buurthuis. U kunt langsgaan bij het wijkcentrum in uw buurt om te zien welke activiteiten zij hebben.page9image48952320

page9image48952528

Bibliotheek

In een bibliotheek kunt u boeken, cd’s en dvd’s bekijken en lenen. Bibliotheken hebben ook tijdschriften, cd’s met luisterboeken en hoorspelen, cd-roms met computerprogramma’s, dvd’s met films. Met een pasje kunt u deze ook lenen. Dit is vaak gratis voor jongeren tot 16 of 18 jaar. Ook zijn er vaak computers die u mag gebruiken.

De bibliotheek organiseert ook allerlei leuke en leerzame activiteiten. U kunt er cursussen doen en lezingen bijwonen. Ze bieden ook hulp op het gebied van taal, computers en persoonlijke ontwikkeling. Ook hebben ze vrijwilligers die in de thuis komen voorlezen. En ze helpen bij het lezen en invullen van brieven en belastingformulieren.

www.bibliotheekkennemerwaard.nl

Taalhuis

Het Taalhuis is een plek in de bibliotheek. Wilt u beter leren lezen en schrijven? Wilt u beter spreken of luisteren? Ze kunnen u op allerlei manieren helpen om de taal beter te leren. Bijvoorbeeld in een leercentrum of met cursussen. U kunt bijvoorbeeld meedoen met Taalcafé of de Taalkring. U kunt er ook boeken en een makkelijke krant vinden. U vindt er ook heel veel programma’s om zelf, of met een taalmaatje, op de computer te oefenen. U hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

www.bibliotheekkennemerwaard.nl

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is werk waar u niet voor wordt betaald. Maar u kunt er wel actief zijn, mensen leren kennen en werkervaring opdoen.

Team Vrijwillig

In Alkmaar vindt u vrijwilligerswerk bij Team Vrijwillig. Ze helpen u bij het vinden van vrijwilligerswerk. U kunt zelf zoeken op de website. Er is vrijwilligerswerk in de zorg en welzijn. Of bij het wijkcentrum, bij een cultureel evenement en bij sportclubs. U kunt af en toe een klusje doen. Of wekelijks op vaste tijden. Als u niet gelijk iets kunt vinden, helpen ze u. Ze zoeken dan samen met u naar iets leuks. Dat doen ze gratis. Ook hebben ze cursussen en workshops over vrijwilligerswerk.

www.teamvrijwillig.nl

Stichting Present

Present brengt mensen bij elkaar die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. U kunt er vrijwillige hulp krijgen en hulp bieden. Bijvoorbeeld aan mensen die weinig geld hebben, een slechte gezondheid hebben of eenzaam zijn. Voor 1 dagdeel of voor langere tijd. https://stichtingpresent.nl/alkmaar/hoe-werkt-present/

AlkmaarPas

De AlkmaarPas is een pasje waarmee u in Alkmaar leuke dingen kunt doen. Op bepaalde plekken krijgt u korting. Bijvoorbeeld bij sporten, ouderbijdragen en op uw bibliotheek-abonnement.
www.AlkmaarPas.nl

Fondsen

Er zijn organisaties die zich inzetten voor bepaalde groep mensen. Zij geven soms ook geld aan mensen. Dat heet dan een fonds. Er zijn verschillende fondsen.
Sommige fondsen helpen bij het aanschaffen van dingen die mensen nodig hebben. Andere fondsen helpen kinderen die niet naar sport of cultuuractiviteiten kunnen gaan. Sociaal werkers weten welke fondsen er zijn en helpen met het aanvragen.

Sociaal werk

Soms lukt het even niet zo goed alleen. U kunt in de knoop raken. Bijvoorbeeld met uw werk, geld, gezondheid of huis. Een sociaal werker (ook wel maatschappelijk werker genoemd) kan u dan helpen. Hij of zij luistert naar u. Ze helpen met het ordenen van wat er allemaal gebeurt. Hij of zij weet wat er mogelijk is om uw probleem op te lossen. U kunt ook praktische hulp krijgen. Bijvoorbeeld bij het invullen van een formulier, begeleiding bij gesprekken met de gemeente of een zorginstelling. Of ze helpen u op weg bij een nieuwe activiteit.
Ze kunnen ook geld voor u aanvragen bij een fonds als uw kind (tot 18 jaar) wil sporten.
www.meewering.nl

Sport en gezond leven

Er zijn in Alkmaar heel veel sportclubs. Bijna altijd kunt u het sporten en het lidmaatschap van de club met het tegoed op de AlkmaarPas betalen. Kinderen die willen sporten, kunnen soms een bijdrage krijgen uit het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Er zijn mensen die kunnen helpen deze bijdrage aan te vragen. Deze mensen noemen we een sportregisseur.

Sportregisseur

Een sportregisseur kan helpen als u niet weet waar u kunt sporten. Sportregisseurs helpen ook om te kijken welke sport bij u past. En als uw kinderen willen sporten, helpen ze bij het aanvragen van een bijdrage uit een fonds.

Alkmaar Zuid:

Sportregisseur Nikita – 06-430 409 90 n.rutte@alkmaarsport.nl
Alkmaar Noord & Buitengebieden: Sportregisseur Yuri – 06-341 641 17 y.cornelisse@alkmaarsport.nl Alkmaar West en Alkmaar Oost: Sportregisseur Younes – 06-144 185 27 y.abrari@alkmaarsport.nl

Sportpaspoort

Het Sportpaspoort is uw eigen pasje. Met het pasje krijgt u korting bij de ijsbaan en bij zwembaden. Het sportpaspoort kost € 46,00 en voor kinderen tot 18 jaar € 27,00. U moet hem wel zelf kopen. Hij is 12 maanden geldig. Als u een laag inkomen hebt, kunt u korting krijgen op het Sportpaspoort. U kunt ook kaartjes voor 10 keer kopen (meerrittenkaarten). Dit is goedkoper dan 10 losse kaartjes.
https://www.alkmaarsport.nl/over-ons/sportpas/

Alkmaar Sport

Alkmaar Sport organiseert regelmatig sportactiviteiten in Alkmaar. Daarnaast heeft Alkmaar Sport activiteiten voor mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Volwassenen en kinderen kunnen zwemles krijgen. Met een AlkmaarPas kunt u met korting schaatsen en zwemmen of een Sportpas aanschaffen. www.alkmaarsport.nl

AlkmaarPas

De AlkmaarPas is een pasje waarmee u in Alkmaar leuke dingen kunt doen. Op bepaalde plekken krijgt u korting. Bijvoorbeeld bij sporten, ouderbijdragen en op uw bibliotheekabonnement.
www.AlkmaarPas.nl

Wijkcentra

In de wijken van Alkmaar staan wijkcentra. Wijkcentra organiseren activiteiten voor buurtbewoners. Bijvoorbeeld kookworkshops, kaart-avonden of biljarten. Maar ook hebben zij vaak activiteiten om in beweging te blijven. Zoals yoga of gymnastiek. www.alkmaar.nl/direct-regelen/zorg-en-ondersteuning/wijk-en- buurtcentra/

Programma’s gezond leven

Om gezonder te leven, kunt u begeleiding krijgen. Er zijn in Alkmaar diverse programma’s. Meestal kunt u (bijna) gratis meedoen. Uw huisarts kan u doorverwijzen.

SportWerkt!

Heeft u een Bijstandsuitkering en wilt u uw levensstijl verbeteren? Bij SportWerkt! werkt u drie dagdelen per week met anderen aan een gezondere en actievere levensstijl. En kijken ze of u (betaald) werk of een opleiding kunt vinden.
www.meewering.nl

Fondsen

Er zijn organisaties die zich inzetten voor bepaalde groep mensen. Zij geven soms ook geld aan mensen. Dat heet dan een fonds. Er zijn verschillende fondsen.

Sommige fondsen helpen bij het aanschaffen van dingen die mensen nodig hebben. Andere fondsen helpen kinderen die niet naar sport of cultuuractiviteiten kunnen gaan. De sportregisseur in uw wijk of een sociaal werker geld aanvragen als uw kind (tot 18 jaar) wil sporten.

Welzijn

Sociaal werk

Soms lukt het even niet zo goed alleen. U kunt in de knoop raken. Bijvoorbeeld met uw werk, geld, gezondheid of huis. Een sociaal werker kan u dan helpen. Hij of zij luistert naar u. Ze helpen met het ordenen van wat er allemaal gebeurt. Hij of zij weet wat er mogelijk is om uw probleem op te lossen. U kunt ook praktische hulp krijgen. Bijvoorbeeld bij het invullen van een formulier, begeleiding bij gesprekken met de gemeente of een zorginstelling. Of ze helpen u op weg bij een nieuwe activiteit.www.meewering.nl

Mantelzorgcentrum

Mantelzorgers zijn mensen die voor hun naasten zorgen. Zij verzorgen ze, gaan mee naar het ziekenhuis, of gaan vaak langs om te kijken of het goed gaat. Dat is zwaar werk. Mantelzorgers kunnen zelf ook steun krijgen. Zodat zij het gevoel hebben dat zij niet alles alleen hoeven te doen. Er zijn bijvoorbeeld activiteiten voor mantelzorgers. Of iemand anders zorgt af en toe voor de naaste.

www.mantelzorgcentrum.nl/voor-mantelzorgers

Jonge mantelzorgers

Bij mensen die niet goed Nederlands spreken en/of die lichamelijk of geestelijk ziek zijn, nemen de kinderen vaak taken op zich. Ze helpen bijvoorbeeld bij geldzaken, formulieren of gaan met hun ouders mee naar het ziekenhuis. Deze kinderen zijn ook mantelzorgers voor hun ouders. Zij kunnen ook ondersteuning krijgen.

www.mantelzorgcentrum.nl/jmz

Veilig Thuis

Als u te maken krijgt met huiselijk geweld of kindermishandeling, kunt u contact opnemen met Veilig Thuis. Dit is een organisatie waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp en advies. U kunt er vragen stellen of vertellen wat u heeft meegemaakt. Of bij iemand anders heeft gezien. De hulpverlener van Veilig Thuis luistert, beantwoordt uw vragen en geeft advies. Ook kijkt de hulpverlener welke professionele hulp er nodig is. Als u wilt, kunt u anoniem blijven.www.veiligthuis.nl/huiselijk-geweld-en-mishandeling/

Veilige Haven Alkmaar

LHBTI (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse) zijn, is in veel culturen niet geaccepteerd. Het is niet zo gek dat u in de knoop kunt raken over wie en wat u bent. Als uw omgeving niet tolerant is naar LHBTI, kunt u terecht bij Veilige Haven Alkmaar. Zij helpen en begeleiden u bijvoorbeeld bij gesprekken met uw familie of vrienden.www.Veiligehavenalkmaar.nl

COC Noord-Holland-Noord

COC Nederland komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI-ers). Hun Maatjesproject brengt LHBTI-asielzoekers in contact met Nederlandse LHBTI-ers. Zij organiseren activiteiten en verminderen het isolement waarin veel LHBT-asielzoekers zich bevinden als ze naar Nederland komen.www.cocnoordhollandnoord.nl/activiteiten-2/informatie-over-het- maatjesproject/

Maatjes

Als u zich eenzaam voelt, kunt u via Humanitas een ‘maatje’ krijgen. Een maatje komt bijvoorbeeld een keer per week bij u langs. Of gaat met u wandelen. Soms heeft u vragen of zit u ergens mee, maar meestal is het gewoon gezellig.www.humanitas.nl/afdeling/noord-kennemerland/activiteiten/ humanitas-maatjes—nkl/

Home-Start

Als gezin zijn er wel eens periodes waarin het niet zo goed gaat. Dat kan komen door ziekte, moeilijkheden met de kinderen, of spanning met de partner. Of u heeft weinig contact met familie en vrienden, problemen op het werk of gebrek aan geld. Dan kan het prettig zijn als iemand tijd heeft om te luisteren of een handje helpt bij het goed regelen van praktische zaken. Home-Start biedt ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan ouders met ten minste één kind tot en met 18 jaar.www.humanitas.nl/afdeling/noord-kennemerland/activiteiten/home-start-nkl/

Stichting Present

Present brengt mensen bij elkaar die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. U kunt er vrijwillige hulp krijgen en hulp bieden. Bijvoorbeeld aan mensen die weinig geld hebben, een slechte gezondheid hebben of eenzaam zijn. Voor 1 dagdeel of voor langere tijd. https://stichtingpresent.nl/alkmaar/hoe-werkt-present/

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De overheid moet er voor zorgen dat u zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunt wonen en meedoen met de maatschappij. Als u daar hulp bij nodig heeft, kunt u maatschappelijke ondersteuning aanvragen. Maatschappelijke ondersteuning vraagt u aan bij het Wmo-loket van de gemeente. www.zorgwijzer.nl/faq/wmo https://www.alkmaar.nl/direct-regelen/zorg-en-ondersteuning/aanvraag- wmo/

Cliëntondersteuning

Als u een lichamelijk of geestelijke beperking heeft, kunt u gratis hulp krijgen. U kunt dan een cliëntondersteuner krijgen. Een cliëntondersteuner begeleidt u bij vragen over zorg, onderwijs, wonen, werk en geld. Hij of zij helpt u ook bij gesprekken met en klachten over bedrijven en organisaties. U kunt bij de gemeente of in wijkcentra vragen naar een cliëntondersteuner.www.meewering.nl

Gezond in Nederland

Op de website GezondinNederland.info vindt u informatie in het Arabisch en Tigrinya over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over verzekeringen, schulden, medicijnen, de huisarts, veilig deelnemen in het verkeer. Ze geven informatie voor iedereen, er staat ook heel veel informatie op over zorg voor en hulp aan kinderen.

Voor kinderen

Voorleesexpres

Een Voorleesvrijwilliger komt thuis Nederlandse boekjes voorlezen. Leuk én leerzaam, ook voor u zelf. Is uw kind tussen de 2 en 8 jaar en kunt u zelf nog niet zo goed Nederlands? Meld u dan aan voor het Voorlezen! Een Voorleesvrijwilliger komt 1x per week 1 uur thuis langs. www.humanitas.nl/afdeling/noord- kennemerland/activiteiten/voorleesproject-alkmaar/

Schoolwijs

Hoe werkt de school en wat wordt er van mij verwacht als ouder? Wat is een 10-minutengesprek? Wat kan ik de juf of meester vragen? Wat staat er in het rapport? En wat staat er in de nieuwsbrief? Een vrijwilliger van Schoolwijs komt als maatje 20 keer langs om vragen rondom school te beantwoorden en u te helpen. www.humanitas.nl/afdeling/noord-kennemerland/activiteiten/steun-aan- ouders-schoolwijs/

Geestelijke gezondheidszorg

GGZ Noord-Holland-Noord

GGZ Noord-Holland-Noord helpt u bij geestelijke problemen. Bijvoorbeeld depressie, angst, psychose of een geestelijke beperking, zoals autisme of ADHD.Ze komen bij u thuis of begeleiden u in activiteitencentra of beschermde wooncentra. De psychologen van de GGZ zijn ook aanwezig bij de huisarts of in verzorgingshuizen. www.ggz-nhn.nl/site/Overggznhn/Kennismaken-met-GGZ-NHN

I-psy

Als u met uw gezin uit een ander land komt, is het leven in Nederland soms moeilijk voor uw kinderen. Dit kan spanningen geven thuis of in de klas. I-psy begeleidt mensen uit een andere cultuur. Ze hebben er kennis van cultuur en migratie. En ze houden rekening met uw geloofsovertuiging en hoe u leeft. www.i-psy.nl

www.i-psy.nl/english-your-problem www.i-psy.nl/turkce-sizin-sorunlariniz www.i-psy.nl/arabisch

Huren

In Nederland kun je op meerdere manieren huren:

 • –  in de ‘sociale sector’: bij een woningcorporatie;
 • –  in de ‘vrije sector’: bij een woningcorporatie, een bedrijf of eenparticulier;
 • –  via antikraak: wonen in een gebouw dat leeg staat;
 • –  via leegstandbeheer: huurwoningen voor korte tijd.HuurtoeslagSoms kunt u geld terugkrijgen voor het betalen van uw huur: de huurtoeslag. Om dat te krijgen, mag u niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet te laag zijn.www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/kan-ik- huurtoeslag-krijgenBijzondere BijstandOm uw huis in te richten, kunt u Bijzondere Bijstand van de gemeente vragen. Of als u onverwachte kosten heeft, bijvoorbeeld als uw wasmachine kapot is en u een nieuwe moet kopen. Bijvoorbeeld als u een nieuwe wasmachine moet kopen. Meestal moet u dit geld later (maandelijks) terug betalen. www.haltewerk.nl/bijzondere-bijstandSociale sectorWoningcorporatiesEen woningcorporatie heet ook woningbouwcorporatie of wooncorporatie. Het is een organisatie die huizen bouwt, beheert en verhuurt. De woningen in de sociale sector hebben een betaalbare huur en zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen.Woningcorporaties die sociale huurwoningen in Alkmaar en/of gemeentes dicht bij Alkmaar verhuren:- Woonwaardwww.woonwaard.nl072 527 6527
  – KennemerWonenwww.kennemerwonen.nl072 822 2888

– Van Alckmaer www.vanalckmaer.nl 072 541 0340

SVNK

De Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland (SVNK) zijn alle woningcorporaties in de regio Noord-Kennemerland. Noord-Kennemerland bestaat uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest.

Op de website staan alle vrijkomende sociale huurwoningen met een huurprijs tot en met € 752,33 per maand (prijspeil 2021). Als u wilt reageren op een woning van de website, moet u ingeschreven staan bij SVNK. Inschrijven kost € 25,-.

In veel gemeentes moet u lang ingeschreven staan, voordat u een woning krijgt aangeboden. In Alkmaar is dat ongeveer 6 tot 7 jaar. In Alkmaar is er sinds kort ook loting. Dan maakt het niet uit hoe lang u staat ingeschreven. www.svnk.nl/informatie-en-contact/vraag-en-antwoord/#/node/1085 www.svnk.nl/informatie-contact/informatie-en-contact

Voorrang bij woningtoewijzing (woonurgentie)

Als er een noodgeval is, heeft u snel een woning nodig. U kunt dan misschien een urgentieverklaring krijgen van de gemeente. Met een urgentieverklaring heeft u voorrang op andere woningzoekenden. U krijgt alleen een urgentieverklaring in bijzondere situaties.

In deze situaties krijgen mensen voorrang in de regio Alkmaar:

 • –  Huiselijk geweldU verblijft in een tijdelijke opvang vanwege geweld in de relatie en u wiltweer zelfstandig wonen.
 • –  MantelzorgU zorgt voor iemand of iemand zorgt voor u, en daarvoor moet u bij dieandere persoon te gaan wonen.
 • –  Medische en/of sociale indicatieU heeft medische en/of sociale problemen waarvoor verhuizing naar een andere woning nodig is.
  Let op: u heeft een verklaring van uw zorgprofessional nodig.
 • –  Lichamelijke en psychische problemen door woonsituatie
  Uw woonsituatie is zo verstoord dat er zwaar geestelijke, emotionele en/of lichamelijke belasting is. Let op: U heeft een schriftelijke verklaring van uw zorgprofessional nodig.
 • –  Onbewoonbare woning
  U kunt de woning niet meer gebruiken omdat de woning zo slecht is dat die onbewoonbaar is.
 • Calamiteit Uw woning is niet meer bewoonbaar door een ongeval (brand, ontploffing, overstroming).

www.alkmaar.nl/direct-regelen/zorg-en-ondersteuning/voorrang-bij- woningtoewijzing-woonurgentie

Vrije/particuliere sector

Woningcorporaties die woningen uit de vrije sector verhuren, hebben hun eigen regels. U hoeft niet ingeschreven te staan bij de woningcorporatie als u wilt reageren op zo’n woning.

Er zijn ook veel woningen die niet door een woningcorporatie worden verhuurd, maar door een particulier of een makelaar. Deze woningen zijn vaak duur. Omdat ze duur zijn, kunt u meestal geen huurtoeslag krijgen.

Er zijn websites waar u zich kunt inschrijven en kunt reageren op woningen. Meestal zijn hier maandelijkse kosten aan verbonden.

Antikraak

Als gebouwen verbouwd of gesloopt gaan worden, staan ze vaak een tijdje leeg. In de tijd dat ze leeg staan, worden ze soms verhuurd. Er worden dan eenvoudige woonruimtes in gemaakt. Dit heet ‘antikraak’. Ze hebben niet altijd een privé-douche. Soms moet u de keuken delen. De kamers kunnen klein of groot zijn. En u moet soms heel snel verhuizen, als de bouw of sloop begint. Het voordeel is dat de woningen heel goedkoop zijn.

www.flexwonennh.nl/locaties www.interveste.nl/woonruimte/antikraak www.adhocbeheer.nl/woonruimte/antikraak-wonen

Leegstandbeheer

Er zijn ook woningen van woningcorporaties die voor ongeveer 6 maanden tot 2 jaar worden verhuurd. Dit wordt ‘leegstandbeheer’ genoemd. Als u weer uit de woning moet, heeft u geen voorrang op andere huurders. Sommige leegstandbeheerders vragen inschrijfkosten.

Interveste www.interveste.nl/leegstandbeheer. 088-1188000

Ad Hoc Beheer www.adhocbeheer.nl/leegstandbeheer. 020 – 676 04 54

Camelot Europe https://nl.cameloteurope.com 088 226 3568

Daklozen en mensen zonder adres

dnoDoen helpt mensen die dakloos zijn of dreigen te worden. Zij helpen met begeleiding en opvang. Ze hebben ook speciale gebouwen waar daklozen tijdelijk kunnen wonen. Die krijgen dan een postadres, zodat ze toch een verzekering kunnen afsluiten.

www.dnodoen.nl

Twee jarig jubileum


Er is er een jarig hoera, hoeradat kun je wel zien, dat zijn wij!


Vandaag precies twee jaar geleden starten drie oud-vrijwilligers van het Alkmaar Freedom House, met een nieuw GRATIS taalcafe!Iedere dinsdag en donderdag waren we aanwezig in wijkcentrum de Rekere, van 14-16u.Door Corona zijn we anderhalf jaar geleden overgestapt op videobellen met onze bezoekers, maar vanaf dinsdag 13 juli zijn we weer terug in de Rekere, Drechterwaard 16 in Alkmaar.

Twee laptops gekregen!

Kim Bakkum overhandigt de laptops aan Wil Bos

Gisteren, 24 mei 2021, lag er bij ICT vanaf morgen, een donatie klaar voor Alkmaar Taal Thuis! 

Kim Bakkum, van ICT vanaf morgen, overhandigde twee gereviseerde laptops aan onze Wil. 

Begin februari 2020 werden we ook al blij verrast door ICT vanaf morgen. Toen kregen wij van hen een printer\ kopieerapparaat die we dankbaar in gebruik hebben genomen. Zodra we weer open zijn, zal er elke week weer dankbaar gebruik van worden gemaakt.

ICT vanaf morgen is een bijzonder bedrijf met een bijzonder doel; het is een social enterprise. Bij sociaal ondernemers staat de maatschappelijke missie voorop: impact first! Net als gewone bedrijven leveren zij producten en diensten, maar geld verdienen is geen hoofddoel; het is een middel om de wereld een beetje beter te maken. Bij ICT vanaf Morgen werken jongeren die om uiteenlopende redenen niet (meer) voor een opleiding in aanmerking kwamen. 

Wij zijn ontzettend dankbaar dat ICT vanaf morgen ons wederom helpt om straks als we weer open zijn, up to date te kunnen werken met laptops en zo onze bezoekers nog beter te kunnen helpen met het vinden van hun weg in de Nederlandse samenleving!

Kim Bakkum en collega’s; ontzettend veel dank!

voor meer informatie over ICT vanaf morgen, klik hier.

Afscheid van onze voorzitter

Wil met de cadeautjes voor Guus

Vanmiddag heeft de werkgroep van Alkmaar Taal Thuis afscheid genomen van onze Guus. Guus Keilman was vanaf het begin van de oprichting van het Alkmaar Freedom House betrokken bij het taalcafé. Talloze mensen (nieuwkomers maar ook vrijwilligers) zijn door hem geholpen of geïnspireerd. Na de sluiting van Alkmaar Freedom House nam hij het initiatief tot een doorstart en zo ontstond Alkmaar Taal Thuis. 

Wil had een toepasselijk cadeau voor Guus meegebracht en onze Sybren schreef speciaal voor Guus een afscheidslied.

Uiteraard gaat Alkmaar Taal Thuis door. We hebben een nieuwe voorzitter gevonden; Carla Vermeulen. Zodra de corona-maatregelen het toelaten, gaan we weer werken vanuit wijkcentrum de Rekere.

Guus verhuist binnenkort naar Overijssel. We wensen hem en zijn vrouw Alette nog vele gelukkige en gezonde jaren toe in het nieuwe huis!

uitpakken en genieten in de zon

Onze Guus in het nieuws

Onze voorzitter, Guus Keilman, komt vanavond op TVNoord Holland samen met bezoeker Natsnet, in een programma over huisvesting van statushouders. Dit wordt van 17u tot 19u op ieder hele uur uitgezonden.

Om 18.15u vanavond is er een interview op radio Noord Holland, in het kader van voorbereiding op verkiezingen. Ook hierin is onze Guus te gast. 

Woningnood versus huisvesting statushouders: wie krijgt er een huis?

ALKMAAR – De verkiezingen komen eraan en in deze regio is er één politiek thema veelbesproken: de huisvesting van statushouders, want de woningnood is al zo hoog. Gemeenten gaven middels een brandbrief al het statement dat het geven van sociale huurwoningen aan statushouders ‘ten koste gaat van van de huisvesting van de hardwerkende Nederlander’. 

Eerst even over de achtergrond van het probleem: opgelopen vertragingen bij de IND zorgen voor overvolle asielzoekerscentra. Daardoor is het aantal statushouders dat gemeenten moeten huisvesten dit jaar verdubbeld. Dit was voor regio Alkmaar reden om de noodklok te luiden.

“De taakstelling komt bovenop de stapel van de groep mensen die al een woning onderzoeken”, reageerde waarnemend burgemeester van Alkmaar Emile Roemer. VVD-kamerlid Daniël Koerhuis koppelt dit aan de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning

Volgens hem worden te veel woningen aan statushouders gegeven. “Nu geven veel gemeenten deze doelgroep voorrang en dat is oneerlijk.” Hij pleit voor tijdelijke woningen in buitengebieden. 

Natsnet (30) uit Eritrea studeert hard om uiteindelijk Nederlands staatsburger te worden. Ze had het geluk dat ze redelijk snel een socialehuurwoning kreeg toegewezen, binnen een jaar. “Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik ken ook veel mensen die pas na 4 of 5 jaar aan de beurt zijn voor een huis.”

Vanavond verschijnt er een reportage met Natsnet, want wat betekent de discussie voor de driehonderd statushouders uit de regio die nu noodgedwongen in een asielzoekerscentrum wonen? 

Hoe je het ook wendt of keert: deze mensen hebben een verblijfsvergunning gekregen en hebben daarmee recht op een woning. Omdat gemeenten natuurlijk weten dat deze mensen niet op magische wijze zijn weg te toveren, wordt er vanuit de politiek gekeken naar alternatieven. 

Oplossingen door gemeenten

In Castricum loopt momenteel een pilot voor flexwoningen: omgebouwde luxe containers, op industrieterrein de Castricummerwerf, waarvan een derde voor mensen met een verblijfsvergunning is bedoeld. Veel omwonenden en ondernemers uit de omgeving zien dat alleen niet zitten. Eerdere beoogde locaties in Akersloot zijn na veel protest vanuit de buurt ook al van de kaart geveegd.

Ook in Alkmaar wordt gezocht naar manieren om deze doelgroep – ondanks de hoge woningnood – woonruimte te bieden. Na een dringend verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bekijkt het college nu de mogelijkheid om een paar honderd statushouders gemengd te laten wonen met economisch daklozen in het voormalig belastingkantoor en tevens oude asielzoekerscentrum.

Janine Visser van Partij voor de Dieren is erg te spreken over deze manier van huisvesting. “Wij zien vooral de meerwaarde van mengvormen. Verschillende doelgroepen in wooncomplexen bevordert de integratie.”

Ze begrijpt de bestaande zorgen en onderbuikgevoelens, gezien andere spoedzoekers, zoals jongeren en gezinnen, ook moeite hebben met het vinden van een passende woning. “De woningdruk is inderdaad groot, maar daar hebben wij een plan voor. Door een forse krimp van de veestapel en een klein deel van die landbouwgrond beschikbaar te stellen voor woningbouw, kunnen we één miljoen huizen bijbouwen.”

“Flexwoningen is op zich niets mis mee, maar deze mensen wegstoppen in containers op industrieterreinen is natuurlijk uit den boze.”JANINE VISSER – PARTIJ VOOR DE DIEREN

Over de tijdelijke flexwoningen die in Castricum komen te staan is ze minder positief. Zij stelt dat het plaatsen van statushouders in buitengebieden alleen maar voor meer sociale polarisatie zorgt. “Flexwoningen is op zich niets mis mee, maar deze mensen wegstoppen in containers op industrieterreinen is natuurlijk uit den boze.”

Voor een betere integratie pleit Visser daarom voor humane opvang met goede begeleiding, taalcursussen, zorg en onderwijs. “Daarnaast moet er meer aandacht zijn voor psychische hulp. Zo kunnen mensen die een verblijfsvergunning krijgen snel volledig meedoen in de maatschappij: dit stimuleert ook wederzijds begrip.”

Klik hier voor het artikel op de website van NH nieuws

Friend 4 friend

Over friend4friend

Ben je nieuw, of kom je juist hier vandaan?

Friend4friend is er voor jonge Nederlanders en nieuwkomers. Na een intakegesprek word je gekoppeld aan je buddy.

Woon je in of in de buurt van AmstellandHaarlemmermeerAlkmaarHoornHilversum of Sùdwest-Fryslân? Dan zoeken we samen met jou en je buddy vrijwilligerswerk dat jullie allebei leuk en belangrijk vinden om te doen. Kom je uit een andere plaats? Dan doe je mee met friend4friend Nederland.

Samen spreek je – online en/of offline – wekelijks met elkaar af en doe je samen vrijwilligerswerk.

In het kort

 • Voor mensen tussen 16 en 27 jaar
 • Maximaal 6 maanden
 • Gemiddeld 4 uur per week
 • Tijd en plaats zijn flexibel
 • Met leeftijdsgenoten
 • Goede begeleiding
 • Voor een nieuw netwerk
 • Voor nieuwe vrienden!
 • Europees erkend certificaat
Uitleg friend4friend

Tijdens het half jaar dat je samen optrekt word je goed begeleid door onze coördinatoren. Er zijn bijeenkomsten waar je andere deelnemers ontmoet, en na afloop is er een feestelijke afsluiting waar je je Europese certificaat krijgt uitgereikt.

Na zes maanden heb je nieuwe connecties, een paar woorden in een andere taal, inzicht in een andere leefwereld en misschien wel… een nieuwe vriend.

Waarom friend4friend?

friend4friend is een project in de proeftuinen van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT), en wordt dus gefinancierd door de overheid. De maatschappelijke diensttijd wil jongeren op jonge leeftijd kennis laten maken met vrijwilligerswerk en investeert dus in de samenleving van de toekomst.

Wij geloven dat de samenleving beter wordt als je elkaar leert kennen, en dat je zelf gelukkiger wordt als je iets doet voor een ander. friend4friend brengt deze twee aspecten samen. Met jouw buddy ga je aan de slag als vrijwilliger. Je leert elkaars leefwereld kennen, terwijl je tegelijk, zinvolle aan de slag bent. Daardoor heb je bovendien meteen iets om over te praten!

Met friend4friend willen we deze doelen bereiken:

 • Jonge mensen maken kennis met vrijwilligerswerk.
 • Nieuwkomers vinden makkelijker hun weg, zowel qua taal als netwerk. Hopelijk voelen ze zich daardoor sneller thuis in Nederland.
 • Nederlandse jongeren maken kennis met nieuwkomers, zodat ze hun wereldbeeld verrijken.

voor meer info klik hier

Verkiezingskrant

Op 17 maart zijn er tweede kamer verkiezingen. Maar… hoe werkt dat eigenlijk in Nederland? In bijgevoegd document lees je er alles over!

Oud vluchtelingen op kandidatenlijsten

Op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamer staan dit keer opvallend veel mensen met een vluchtelingen-achtergrond. Zeker tien van hen zijn ooit met hun ouders naar Nederland gevlucht. De meeste in de jaren 90, vooral uit het Midden-Oosten. Wat zijn hun drijfveren en ambities?

Ulysse Ellian EIGEN FOTO

Iemand die verzekerd lijkt van een Kamerzetel is Ulysse Ellian. Hij staat op plaats 22 op de lijst van de VVD. Ellian, advocaat van beroep, woont in Almere. Hij vluchtte als baby met zijn ouders uit Afghanistan. Zijn vader, rechtsgeleerde en publicist Afshin Ellian, vluchtte daar eerder al heen vanuit Iran.

“Ik stel mij verkiesbaar voor de VVD omdat die partij voor vrijheid en eigen verantwoordelijkheid staat”, verklaart hij zijn keus. “Het idee: je kan er wat van maken als je echt wilt, zonder continu hulp te vragen. Je bent vrij om je eigen keuzes te maken. Dat idee leeft sterker bij de VVD dan bij andere partijen.”

Het beschermen van die vrijheid is zijn belangrijkste drijfveer om de landelijke politiek in te gaan. “Dat heeft te maken met mijn persoonlijke verleden”, legt hij uit. “Ik wil het Nederland beschermen waar mijn ouders naartoe kwamen, het land van vrijheid en verlichting. Ik zie dat dat niet meer vanzelfsprekend is. En ik ken de gevaren daarvan, mijn tantes in Iran en Afghanistan konden bijvoorbeeld vroeger vrij leven. Dat is nu niet meer zo.”

Omdat mijn ouders als vluchtelingen naar Nederland kwamen, krijg ik vaak te horen dat ik niet kritisch over de opvang van asielzoekers kan zijn. Maar dat is wel zo.Ulysse Ellian, VVD

Ellian wil een voorstel indienen dat de versterkte gebedsoproep vanuit moskeeën aan banden legt. “In Almere gebeurde dit het afgelopen jaar, en dat bleek niet uniek. Waarom vinden wij het normaal dat dergelijke geloofsbelijdenissen op straat, tot ver in de wijk, te horen zijn? Het is anders dan het luiden van een kerkklok. Hier wordt gezegd: ‘Allah is groot. Er is geen andere god dan Allah.’ Ik zou bij wet willen regelen dat zulke uitingen niet versterkt in de openbare ruimte horen. Voor mij is dit een voorbeeld van verdrukking van de verlichte Nederlandse traditie.”

Abassin Nessar EIGEN FOTO

Abassin Nessar wil de Tweede Kamer in voor de PvdA. Hij vluchtte in 1994 als 9-jarige met zijn ouders en zusje vanuit Afghanistan, via Oezbekistan, naar Nederland. Hij staat op plek 28. Ook hij woont in Almere en werkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nessar voelt zich thuis bij de PvdA, “omdat die partij staat voor een positief mensbeeld en al 75 jaar strijdt tegen segregatie, ongelijkheid en onrecht, zowel nationaal als internationaal. Ongeacht je opleiding, sekse en afkomst. De PvdA zet zich in voor een beter bestaan voor iedereen”, legt hij zijn keuze uit.

Hij vertelt van zijn ouders te hebben geleerd dat je altijd moet strijden tegen onrecht en ongelijkheid. “Ik vind het voor de ontwikkeling van mezelf belangrijk om me in te zetten voor de samenleving. Dat deed ik met mijn werk eerder binnen ontwikkelingssamenwerking, het sociale domein en nu bij Binnenlandse Zaken, maar ook als politicus. Ik denk dat de politiek het meest effectieve platform is om werkelijk fundamentele veranderingen te brengen.”

Ik wil me inzetten voor de huidige generatie jongeren. Het is de eerste generatie in decennia die het minder heeft dan hun ouders.Abassin Nessar, PvdA

Nessar zou zich in de Kamer willen inzetten voor de huidige generatie jongeren. “Het is de eerste generatie in decennia die het minder heeft dan hun ouders. De coronacrisis treft deze doelgroep onevenredig hard. Er is veel onzekerheid over hun toekomst. Ik wil me hard maken voor het recht op een minimumloon voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat minimumloon moet bovendien naar 14 euro per uur.”

Het Nederlands en Europees asielbeleid moet “eerlijker en fatsoenlijker”, vindt Nessar. “De asielprocedure duurt op dit moment veel te lang. Ook worden veel politieke vluchtelingen – zoals wij dat ooit ook waren – nu veelal onder erbarmelijke omstandigheden opgevangen in de regio. Nederland moet de asielprocedures sneller verwerken en iedereen die daar recht op heeft helpen integreren.”

Maar mensen die veilig terug kunnen naar hun eigen land, moeten volgens Nessar zo snel mogelijk op een humane manier terugkeren. “Daarvoor moet er op Europees niveau veel beter worden samengewerkt.

Hind Dekker-Abdulaziz SEBASTIAAN TER BURG

Hind Dekker-Abdulaziz kwam in 1997 naar Nederland, vanuit Irak. Ze was toen 15. Het Utrechtse gemeenteraadslid doet nu een gooi naar het Kamerlidmaatschap voor D66. Ze staat op plaats 28.

“Ik ben opgegroeid in een dictatuur. Voor mij is het heel belangrijk dat mensen in vrijheid kunnen leven, je leven inrichten zoals je zelf wilt. Dat spreekt me aan in D66. Het liberalisme, maar ook de sociale kant”, legt ze uit. Dat is voor haar ook het grote verschil met de VVD. “Je kunt niet in vrijheid leven als je geen huis hebt. Dat zijn basisvoorwaarden die goed moeten zijn geregeld, net als gratis kinderopvang.”

Als ze in de Tweede Kamer wordt gekozen, wil ze één ding zeker veranderen. “Ik wil af van het label ‘migratieachtergrond’ bij mensen die hier geboren zijn, de tweede generatie. Dat label krijgen mijn kinderen ook bijvoorbeeld, terwijl ze hier geboren zijn. Ik kan dat niet aan ze uitleggen.”

Ik mocht op dag één in het azc al Nederlands leren. Dat heeft me enorm geholpen. Meedoen vanaf dag één staat nu ook in het verkiezingsprogramma.Hind Dekker-Abdulaziz, D66

Dekker-Abdulaziz vindt dat dit label in statistieken verkeerd wordt gebruikt, als iets negatiefs. “Kijk naar de leefbarometer. Als er in een wijk veel migranten wonen, weegt dat in de leefbarometer negatief. Dat is raar in 2021 met zoveel gemixte gezinnen. Waarom moeten we generaties lang bij mensen blijven volgen hoe ze het doen? Gelijke behandeling begint bij gelijke labels.”

Dekker-Abdulaziz studeerde aan de TU in Eindhoven. Haar technische kennis zou ze in de Kamer ook willen inzetten om aandacht te vragen voor privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Maar ook het gebruik van discriminerende algoritmes is haar een doorn in het oog.

Het asielbeleid volgt ze niet op de voet. Wel hoort ze van haar ouders, die vluchtelingen begeleiden, hoe ingewikkeld de participatie- en integratietrajecten zijn. “Ik ben blij met de nieuwe inburgeringswet, waarin is geregeld dat iemand niet zijn eigen taalaanbieder hoeft te zoeken. Dat is straks de rol van gemeenten. Ik mocht op dag één in het azc al Nederlands leren. Dat heeft me enorm geholpen. Meedoen vanaf dag één staat nu ook in het verkiezingsprogramma.”

klik hier voor het hele artikel op de NOS website

Verhalen van taalcoaches

Ton Baakman is taalcoach bij Vluchtelingen Werk Nederland en begeleidt de Syrische Yasan 

Yasin hikt nog aan tegen het spreken en begrijpen van gesproken taal. Ik stimuleer hem zoveel mogelijk met andere Nederlanders te praten. Hij vindt dat lastig, want hij schaamt zich een beetje als hij een fout maakt. Toch bewonder ik zijn moed, want ondanks zijn huiver voor fouten zoekt hij het contact met Nederlanders wel op. 

Laatst kregen zijn buren een kind. Mooi nieuws en ik vroeg hem hoe je dat viert in Syrië. ‘Nou’, zei Yasin, ‘dan geef je een visje.’ Een visje? Als je in Syrië een kind krijgt komt iedereen langs met een meerval of een makreel? Ik hing aan zijn lippen, visioenen van huiskamers vol baby’s en bakken vol met kabeljauw in de keuken bouwden zich op. ‘Ja’, zei Yasin, ‘gewoon met veel mensen een visje met snoep.’ 

Wilt u nu het woord visje, en daarna het woord feestje eens hardop uitspreken? Hoort u de subtiele nuance in de klinkers in deze twee woorden? En de ‘t’ in feestje, waar is die gebleven als we het woord hardop zeggen? Spreek die twee woorden maar uit. Ik heb het gedaan, tientallen keren. En iedere keer nam mijn bewondering voor Yasin en alle vluchtelingen die het volhouden om onze taal te leren toe. 

Bij deze stel ik voor om elke vluchteling die het inburgeringsexamen met goed gevolg heeft afgelegd een mooie zalm cadeau te doen. Of zullen we ze een mooi vestje cadeau doen? Pffff. 

Dit is een fragment uit een column van taalcoach Ton Baakman. Lees zijn hele column op vluchtelingenwerk.nl/visje 

Hier een link naar tal van leuke verhalen van taalcoaches van vluchtelingenwerk.https://www.vluchtelingenwerk.nl/column/eind-goed-al-goed-column-taalcoach-irene-wing-easton

Opkikker X op X

Om de paar maanden doneert kringloopwinkel X op X uit Limmen een fiks bedrag aan diverse goede doelen in binnen- en buitenland.
Tevens worden er vaste donaties geschonken….en dit alles door de verkoop van de bij hen ingebrachte spullen en inzet van vele vrijwilligers.


Wij vinden het geweldig dat de opkikker van week 47 (november 2020) wordt gedoneerd aan Alkmaar Taal Thuis! Onze hartelijke dank hiervoor!

Schrijfhulp voor anderstaligen

Vanaf vandaag is de Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen beschikbaar, een gratis digitale schrijfhulp voor al wie het Nederlands niet als moedertaal heeft. De website is ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven, in samenwerking met de VRT en Wablieft, de krant in eenvoudig Nederlands.

Hoe werkt het? De schrijver schrijft of plakt een tekst in de webpagina en haalt hem door een reeks checks: spelling, verkeerd gebruik van lidwoorden en verschillende voornaamwoorden, geen overeenkomst tussen onderwerp en werkwoord, enzovoort. Daarna duidt de tool een aantal mogelijke fouten aan. De Schrijfassistent geeft daarbij beknopt taaladvies of reikt een alternatief aan. 

Klik hier voor meer informatie over deze taalhulp.

Alkmaarse koren zetten zich in voor de familie Rustamli

Dit protestlied van het Alkmaars Straat Orkest wordt gezongen samen met leden van andere koren ter ondersteuning van de familie Rustamli. Zij komen oorspronkelijk uit Azerbeidzjan maar zijn al zes jaar volledig in Heerhugowaard geïntegreerd. Daar horen zij wat ons betreft geheel thuis. Aan de rafels van Europa heet het nummer. Het is te vinden op Spotify en op Youtube. Klik hier voor een link naar dit lied op YouTube

Kaartje familie Rustamli

Begin oktober jl hebben we op onze website aandacht besteed aan het gezin van onze vaste bezoeker Gunay. Alle informatie over de situatie waarin zij verkeren kunt u hier vinden.

Zij (en haar gezin) heeft het heel moeilijk daar in het AZC in Emmen. De woonruimte is ellendig en het hele kamp (want dat is het) depressief makend. 

Achter de schermen wordt door verschillende mensen hard gewerkt om ze terug te krijgen naar hun thuis, maar niemand weet of en wanneer dat kan gebeuren. Er is heel weinig om naar uit te kijken.

We zijn hen niet vergeten en elke keer dat ze weer iets van ons horen is dat een opstekertje. Daarom roepen we u allen op, hen een kaartje te sturen.

Hier is het adres:

De familie Rustamli

AZC Emmen

Wilhelmsweg 85

7814 VG Emmen

Gelaatsmaskers

Hieronder een bericht voor onze vrijwilligers: 

Een aantal van u heeft de afgelopen tijd met uw taalmaatje in de buitenlucht afgesproken om op alternatieve wijze toch door te kunnen gaan met ons taalcafé. Nu we echt in de herfst zijn beland willen mensen misschien toch ook een keer binnen afspreken. Wij hebben nog een aantal gezichtsmaskers in de kast liggen. Wie daar gebruik van zou willen maken kan contact opnemen met Wil Bos of Guus Keilman. Zolang beschikbaar kunt U er daarna 1 of 2 per vrijwilliger ophalen in De Rekere.

Corona- nieuws in de eigen taal:

Minister- President Rutte en minister van Volksgezondheid de Jonge doen elke twee weken op maandag (19u) een persconferentie op de tv.

Zodra de persconferentie is afgelopen kun je deze in eenvoudige (makkelijke) taal terugkijken op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/persconferentie-coronavirus-13-oktober

Een paar dagen na de persconferentie kun je op deze website in zes verschillende talen terugkijken wat er is gezegd in je eigen taal. (nagesynchroniseerd) https://www.globaltalk.nl/persconferentie/

Klik hier voor de laatste maatregelen\ routekaart

Voor alle vrijwilligers die videobellen

We ontvingen van Marja Foppema, van Stichting Lezen en schrijven een hand-out vol tips en tricks over videobellen met onze bezoekers. Bij deze delen we deze graag met u! 

Ook zijn we op zoek naar vrijwilligers die er nog een taalmaatje bij willen begeleiden, door met hen te videobellen. Voor info of aanmelding, graag mailen naar alkmaartaalthuis@gmail.com

Fam Rustamli toch weg uit AZC

HEERHUGOWAARD – De familie Rustamli (vader en moeder vaste bezoeker van ons taalcafé) woont al zes jaar in een asielzoekerscentrum en is verwikkeld in een slopende asielprocedure: morgen moeten ze verhuizen naar een gezinslocatie in Emmen, waar het gezin wordt ‘voorbereid’ op de terugkeer naar Azerbeidzjan. Met de steun van de lokale gemeenschap, de burgemeester en een nieuwe advocaat, wapent de familie zich in de finale strijd tegen het besluit van de IND. “Dit is ons thuis, zo voelen wij dat allemaal.”

Familie Rustamli - Foto: Jeroen Ruisklous
Familie Rustamli – Foto: Jeroen Ruisklous

Dat zegt de zeer geëmotioneerde vader Mehman tegen NH Nieuws. Van de oververmoeide gezichten van beide ouders en kinderen Rufat (21) en Aygun (14) valt af te lezen dat het vijf voor twaalf is. Vanmiddag leverden ze, samen met bondgenoot Martin, een dossier in bij het azc met alle al ondernomen acties voor de familie. “Ik hoop dat jullie begrijpen wat voor impact hun vertrek op onze gemeenschap zal hebben.”

Tekst gaat door onder de foto.

Het gezin is met het dossier onderweg naar het AZC - Priscilla Overbeek / NH Nieuws
Het gezin is met het dossier onderweg naar het AZC – Priscilla Overbeek / NH Nieuws 

Eerst even terug in de tijd: Mehman Rustamli vluchtte uit angst voor de autoriteiten in 2014, samen met zijn vrouw Gunay weg uit Azerbeidzjan. Inmiddels wonen ze alweer zes jaar in deze regio: eerst in het azc in Alkmaar en tegenwoordig op de locatie in Heerhugowaard. Rufat volgt een opleiding in Haarlem en Aygun zit in Alkmaar op het Dalton College.

Beide kinderen halen goede cijfers en hebben veel vrienden. Moeder Gunay staat graag in de keuken en toont regelmatig haar kookkunsten tijdens culturele bijeenkomsten. Daarnaast biedt ze altijd een helpende hand aan de medewerkers van het azc.  

Ondanks dit alles, oordeelde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat het gezin terug moet naar Azerbeidzjan. Volgens meerdere mensen zijn er zowel fouten gemaakt door de IND als door de vorige advocaat van de familie. Gunay: “We hebben alles geprobeerd om te bewijzen dat we in gevaar zijn, maar we kunnen niet meer. Al jaren zijn we aan het vechten om hier te mogen blijven.”

Acties van Heerhugowaarders

Er zijn al meerdere campagnes geweest: met de actie ‘Hou ze thuis‘, een petitie waar meer dan 3.000 handtekeningen op staan, en een videoclip (zie hieronder), wil de Heerhugowaardse gemeenschap laten zien hoeveel impact de dreigende uitzetting van het gezin heeft. 

Zanger Jacob Young, de familie en leerlingen van het Stedelijk Dalton College in Alkmaar brachten deze clip uit. Tekst gaat door onder de video.https://www.youtube.com/embed/u_qNtogyqnU?feature=oembed

“Het doel is dat de familie een eerlijke en zorgvuldige behandeling van haar asielaanvraag krijgt, en dat ze de nog lopende procedures af mag wachten in de gemeenschap waar ze zes jaar lang een leven heeft opgebouwd”, vertelt familievriend en bondgenoot Martin aan NH Nieuws.

‘Fouten van IND’

Hij raakte nauw betrokken bij de zaak, nadat hij via zijn dochter, die elke dag met Aygun naar school fietste, vernam dat de asielprocedure van haar gezin was afgewezen. Hij omschrijft één van de fouten van de IND: 

“Zij claimden dat Mehman helemaal geen politiek vluchteling zou zijn. Volgens hun informanten loog Mehman en was hij nooit lid van de oppositiepartij. Nadat de voorzitter van diezelfde politieke partij het bewijs overhandigde aan de Nederlandse ambassade, erkenden ze dat ze fout zaten. Maar vanwege zijn onbelangrijke functie zou hij volgens de IND geen gevaar lopen.”

Volgens hem is alle bewijslast daarvoor geheim. “Waarom? Hoe kan dan worden aangetoond dat je een eerlijk proces hebt gekregen? Wij vragen alleen om binnen de bestaande mogelijkheden de familie rust en stabiliteit te geven in afwachting van alle procedures”, smeekt Martin het azc voor een laatste keer, terwijl hij het dossier overhandigt. 

“De asielprocedure heeft twee jaar langer geduurd omdat het eerste onderzoek de prullenbak in kon”EX-ADVOCAAT ERWIN VAN DE GLIND

Martin heeft het gezin geholpen met het vinden van een nieuwe advocaat. De inmiddels ontslagen advocaat Erwin van de Glind bevestigt aan NH Nieuws dat er in het onderzoek naar de familie veel fouten zijn gemaakt en dat dit ook erkend is door de IND.

“De informanten zijn onbetrouwbaar gebleken. De asielprocedure heeft twee jaar langer geduurd omdat het eerste onderzoek de prullenbak in kon. De IND is regelrecht in de val van Azerbeidjan getrapt.”

Een IND-woordvoerder spreekt dat tegen, maar wil verder niet ingaan op individuele zaken (de volledige reactie van de IND vind je onderaan). 

Hulp van burgemeester

Ook de burgemeester van Heerhugowaard Bert Blase kreeg lucht van de zaak. Hij schreef een brief naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). “We hebben de situatie van het gezin en de actie vanuit en impact op de samenleving geschetst, en vragen om met deze blik en kennis nogmaals naar de zaak te kijken en de beslissing te heroverwegen. De procedures duren allemaal veel te lang, daarom ontstaan er zulke situaties”, aldus Blase.

“Ik hoop dat jullie begrijpen wat voor impact hun vertrek op onze gemeenschap zal hebben”FAMILIEVRIEND MARTIN

Ondanks dat er nog verschillende procedures lopen die invloed kunnen hebben op de asielprocedure, wordt het gezin morgen overgeplaatst naar een gezinslocatie in Emmen.

Aygun moet noodgedwongen naar een nieuwe school en voor Rufat is het onmogelijk om vanuit Emmen zijn opleiding in Haarlem voort te zetten. 

Ontroostbaar

De jarenlange onzekerheid eist bij het hele gezin z’n tol. Vader Mehman heeft een ernstige hartkwaal, waardoor zijn hartfunctie zorgelijk afneemt en Gunay loopt al enige jaren bij een psycholoog.

“Onze dochter neemt het ons kwalijk dat we hier geen huis kunnen kopen. Ze is ontroostbaar en wil zelfs niet meer eten. Het doet zo’n pijn als je kinderen lijden. Alle steun en warmte van de gemeenschap en nu ook van de burgemeester, geven ons de kracht om door te blijven vechten.”

Martin: “Dit laatste gesprek met het azc toont aan hoe onmenselijk het systeem is geworden. Ik hoop dat het gezin weet hoeveel mensen hen steunen. De gemeenschap zegt: hou ze thuis. En daar zullen we tot het einde voor vechten.”

Reactie COA en IND

NH Nieuws heeft meerdere malen contact gezocht met beide instellingen/diensten. Het COA stelt tegen NH Nieuws slechts een uitvoerende dienst van de IND te zijn en geen invloed te kunnen uitoefenen op de opvanglocatie van het gezin. Maar volgens de IND heeft het COA wel degelijk de verantwoordelijkheid over de opvang en huisvesting van vluchtelingen.

Als verweer daartegen gaf het COA toe inderdaad die verantwoordelijkheid te dragen, maar bleef onverbiddelijk in haar antwoord: “Dit gezin heeft geen recht meer op asielopvang. Dat is het besluit van het proces. Op dit moment is besloten dat zij terug moeten en daarom wordt het gezin overgeplaatst naar Emmen. We gaan niet in op wat we wel en niet kunnen doen met betrekking tot deze individuele zaak.”

Aan de balie bij het azc vandaag, reageerden ook medewerkers ven het COA: “We nemen het (dossier, red.) in ontvangst, maar kunnen hier niets mee. Wij hebben geen invloed om het gezin hier te houden.”

Ook dat het gezin zou worden voorbereid op terugkeer naar het land van herkomst is volgens een medewerker van het azc niet correct. “In dat geval zouden ze worden verhuisd naar een doorgangslocatie. Op deze locatie zou het gezin nog jaren kunnen verblijven”, stelt een vrouwelijke medewerker.

Op de vraag waarom ze het proces dan niet in Heerhugowaard mogen afwachten, wilden de azc-medewerkers niet reageren. 

meer info hierover vindt u op http://www.houzethuis.nl

(bron NH nieuws 30-9-20)

Ex-bezoeker Tasar Isskreah in het nieuws

Tasar Isskreah, uit Broek op Langedijk maar oorspronkelijk Syrische, kwam toen ze nog in het AZC in Alkmaar woonde, elke week naar het Freedom House. Veel van ónze vrijwilligers, kennen haar nog. Een aantal is zelfs goed met haar bevriend. We zijn ontzettend trots op deze bijzondere vrouw! 

Blij met gelaatsmasker!

vrijwilliger Solveigh en bezoeker zijn blij met het gelaatsmasker

Na afloop van het taalcafé van donderdag 10 september jl. ontvingen we bijgevoegde foto. Zowel vrijwiligers als bezoekers hebben zeer positief gereageerd op de gelaatsmaskers die we tijdens het gratis taalcafé hebben uitgedeeld en gebruikt. Iedereen krijgt één keer zo’n masker dus ofwel goed bewaren en de volgende keer weer meenemen, ofwel (met een naamsticker) achterlaten bij de dagcoördinator (nadat het gelaatsmasker gereinigd is) voor een volgend bezoek aan Alkmaar Taal Thuis.

Oud-bezoeker schrijft autobiografie

Een oud-bezoeker van (AFH en) Alkmaar Taal Thuis presenteerde op 22 augustus haar autobiografie. Veel vrijwilligers van Alkmaar Taal Thuis zullen Tasar nog wel kennen. We zijn ontzettend trots op haar!

Tasar Isskreah

De gouden littekens van mijn hart
Autobiografisch verhaal over een Syrische vluchteling
  SamenvattingTasar is opgegroeid in Syrië, getrouwd in Dubai en met haar kinderen gevlucht naar Nederland. Of haar toekomst hier ligt, weet zij niet. Maar wat wil ze graag ergens wortelen. 

Geboren in Syrië, dromen van meer… Het bracht haar ver weg en nu kan ze niet meer terug. Opgegeven nog voor ze het levenslicht zag, heeft ze al wat tegenslagen overwonnen. Nu strijd ze ze door, ook in voor haar kinderen.
Genre: Biografieën
ISBN: ISBN: 978-94-640-3535-3
Aantal pagina’s: 220
Prijs: € 20,99 incl. verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België 
 Over de auteur
De auteur is de hoofdpersoon in het drama van haar leven. Toch ziet zij het leven als een geschenk. Er zijn dagen waar zij huilend naar bed gaat en de volgende ochtend lachend weer opstaat. Na regen komt immers zonneschijn en andersom.
Er komt een moment in je leven waarop je terugkijkt op je beproevingen en beseft dat ze hebben geholpen om je te maken tot de persoon op wie je trots kunt zijn. ‘Soms moet er iets kapot gaan om nóg mooier te kunnen worden.’
Tasar
Lees hier alvast een stuk uit het boek van Tasar Isskreah

Mijn leven voelt soms als een malende molensteen. Hij verplettert me. Ik ben de tarwekorrel tussen de draaiende stenen. Ik lach, maar van binnen voel ik mij niet goed. Het is mijn opdracht om de stukken te lijmen en mezelf weer tot een geheel te maken in de maalstroom van het routinematige leven. Mensen worden soms dronken van alcohol, ik word dronken van het huilen over mijn zorgen. Ik verloor soms het contact met de buitenwereld. Na huilen en zuchten kan ik weer ademhalen en voel ik me beter. Ik kijk naar mijn evenbeeld in de spiegel en vertel mijzelf: wow, wat een sprankelende groene ogen. Voor even zijn mijn zorgen weg. Ik knipoog naar mezelf en geniet van een moment van geluk. 

Het leven is één groot avontuur en ik heb het geluk gehad om veel te kunnen reizen. De moeilijkste reis die ik echter ooit heb gemaakt, is de reis diep in mijzelf. Mijn leven kent veel uitdagingen. De grootste uitdaging is wanneer ik mezelf uitdaag, omdat ik worstel tussen wat goed en fout is, wat verboden is en wat is toegestaan, wat mijn hart wil of wat mijn verstand zegt. Ik lijk soms wel verdwaald te zijn in mijn eigen wereld. Het leven is ook vermoeiend en soms ben ik uitgeput. Op zo’n moment vraag ik mezelf af of het leven nog meer onplezierige verrassingen voor mij in petto heeft. Ik ben klaar met alle tegenslagen en heb besloten dat het mij niet meer zo hard zal raken. Ik ben het zat om geduldig te moeten wachten tot er een oplossing komt. Het doet pijn om te beseffen dat mijn leven van mij afgenomen is en ik er niets aan kan doen. Dat is waarom ik weg moest uit Dubai, ik wilde mijn waardigheid niet verliezen. Ik loog tegen mijn jongens en onderschatte hun intelligentie. Wanneer ze mij zagen huilen en vroegen; “Mam, waarom huil je?” zei ik dat ik pijn in mijn rug had. Ik weet zeker dat ze wisten dat dit is niet de waarheid was, maar heb nog altijd niet de kracht gevonden om hen eerlijk te zeggen wat ik voel en wat er speelt. Ik sta nog te wachten op een trein die mij naar de innerlijke vrede en veiligheid zal brengen, wat de hereniging met mijn man en mijn familie zou zijn. Maar die trein is nog niet op het perron aangekomen. Toen ik mijn vader en broer verloor, kon ik mijn rouw, troost en verdriet niet met mijn kinderen en man delen. 

Verder lezen? Bestel het boek hier!

Petitie vaste bezoekers ATT

UPDATE 8 JULI Goed nieuws. Gunay en familie kunnen de rechtbank in Heerhugowaard afwachten. Dit betekent dat de kinderen in ieder geval naar school kunnen. De familie is heel blij. Er is voorlopig weer rust in de tent.

We kregen het verzoek binnen om deze petitie steunen en bekend maken bij iedere vrijwilliger, bezoeker en geïnteresseerde. Deze familie moet volgens COA verhuizen naar Amersfoort terwijl zij hun leven in en om Alkmaar|Heerhugowaard allang hebben opgebouwd. Zij wachten al zes jaar op een verblijfsvergunning. Verhuizen is niet in hun belang.

Hartelijk dank namens Gunay en haar gezin en Joke Wullings. 
Een hoopvolle groet,
Harry en Joke Wullings

https://petities.nl/petitions/houd-de-familie-in-heerhugowaard?locale=nl

Tweede video over online taalhulp, 18 juni 2020

In deze tweede video leggen we uit hoe er door onze vrijwilligers GRATIS online taalhulp wordt gegeven (in verband met de Coronacrisis). Wil jij ook videobellen met een van onze vrijwilligers? Mail dan naar alkmaartaalthuis@gmail.com.

Voor onze vrijwilligers zijn er aanvullende suggesties te zien in deze`video. Allemaal even kijken dus!

Vanaf 1 september hopen we weer vanuit wijkcentrum de Rekere te kunnen gaan werken.

Alkmaar Taal Thuis ! jaar!

Hoera! Alkmaar Taal Thuis bestaat vandaag precies 1 jaar!

Nadat Alkmaar Freedom House in mei 2019 haar deuren sloot ging een groep van 50 vrijwilligers door op een nieuwe locatie en onder een nieuwe naam. Op 18 juni 2019 werd Alkmaar Taal Thuis geboren!

Elke dinsdag en donderdag van 14-16uur kwamen bezoekers (van buitenlandse afkomst) en vrijwilligers samen in zaal 412 van wijkcentrum de Rekere. Elke week was het gezellig, stonden er koffie\thee met koekjes klaar in de bar, werd en veel gelachen en veel Nederlands gepraat. Vriendschappen werden gesmeed. Iedereen was welkom om samen te zorgen dat de bezoekers een betere start kunnen maken in het nieuwe Vaderland. 

Op vrijdag 13 maart sloot het wijkcentrum vanwege de Coronacrisis en kon er geen gratis taalcafé meer plaatsvinden in zaal 412.

Er werd een YouTube video gemaakt waarin de werkgroep van ATT-bezoekers en vrijwilligers opriep om te zoeken naar een vorm van online taalhulp (https://youtu.be/qJB3E4kroYY).

Inmiddels krijgen 23 bezoekers elke week 1 a 2x per week taalhulp als ATT-vrijwilligers met hen videobellen. 

Zo laten we onze bezoekers weten, dat we hen echt niet zijn vergeten in deze bizarre tijden. We staan, net als altijd, voor hen klaar.

Waarschijnlijk gaat Alkmaar Taal Thuis per 1 september een herstart maken in wijkcentrum de Rekere. Er wordt door bezoekers maar zeker ook door vrijwilligers naar uitgekeken.

WhatsApp Hulplijn Corona voor anderstaligen

Het Rode Kruis is gestart met een WhatsApp-hulplijn voor anderstaligen, speciaal voor mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Op deze manier kunnen anderstaligen op een laagdrempelige manier contact opnemen bij vragen over het coronavirus. 

Telefoonnummer

De hulplijn is (vooralsnog) bereikbaar in het Turks via het telefoonnummer 06 481 580 53 en in het Marokkaans-Arabisch en –Tamazight (Berbers) via het telefoonnummer 06 481 580 55. Laaggeletterden kunnen via een spraakbericht contact opnemen en het Rode Kruis kan hen vervolgens op eenvoudige wijze van afbeeldingen en filmpjes voorzien. Bij behoefte aan een gesprek, belt het Rode Kruis terug in de juiste taal.

https://www.heiloo.nl/nieuwsberichten/whatsapp-hulplijn-corona-voor-anderstaligen

Voedselbank

Door de Coronacrisis komen mensen financieel in de knel. Gelukkig is er de voedselbank; 

Wie kan klant worden bij Voedselbank Alkmaar (en omgeving)?
Voorwaarde is dat de klant na aftrek van alle vaste lasten (huur, gas, licht, water, verzekeringen, etc.) voor voeding en kleding per maand minder over houdt dan:

€ 230,- indien 1-persoons huishouding
€ 95,-  meer per volwassene vanaf 18 jaar
€ 95,-  meer per kind tot 18 jaar.

Dus bijvoorbeeld voor een huishouding van twee volwassenen en twee kinderen tot 18 jaar is € 230,- + € 95,- + € 190,- is € 515,- de grens.

De toelatingsnormen zijn gebaseerd op het NIBUD minumumbegroting 2019 en aangepast voor 2020 aan de normen voor huishoudens.

Als vaste lasten hanteert de Voedselbank Alkmaar, Heerhugowaard e,o, uitgebreidere aftrekposten in de sfeer van de persoonlijke verzorging, wasmiddelen en vervoer.

Ook moet u inwoner zijn van de gemeente Alkmaar, Heerhugowaard, Castricum, Heiloo, of Bergen (Schoorl, Egmond en Groet).

Waar kunt u zich aanmelden?
Via één van de volgende hulpverlenende instanties:

Leger des Heils Alkmaar                            072-5616020
Brijder Verslavingszorg                              088-3583434
Stg Mee en De Wering NW Holland        088-6522522
MET Welzijn Heerhugowaard                   088-8876971
Saldo Plus Alkmaar                                     072-5640174
Budgetwinkel Alkmaar Haltewerk          06-11042012

Bewindvoerders inzake Schuldsaneringen

Waar kunt U uw pakket ophalen?
Als u in aanmerking komt voor een voedselpakket, krijgt u een brief waarin staat waar en wanneer u het pakket kunt ophalen. Vergeet de eerste keer niet om uw legitimatiebewijs mee te brengen.
Uitdeelpunten:
De uitdeling van de voedselpakketten geschiedt één keer per week op donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur op de volgende afhaalpunten:

 • Voedselbank Alkmaar, Pettemerstraat 39 B, 1823 CW Alkmaar (Overstad)
 • De Blije Mare, Kajakstraat 60, 1826 DN Alkmaar
 • Schoolgebouw, Stationsweg 47, Heerhugowaard (achter de Protestantse kerk aan de stationsweg 49)

Privacy
We gaan zorgvuldig om met uw gegevens. We hebben deze gegevens nodig om vast te stellen of u recht op hulp heeft. Ze worden niet aan anderen ter beschikking gesteld of ter inzage gegeven.
Hoe lang kan men klant zijn bij de voedselbank?
In principe wordt deze noodhulp verstrekt gedurende maximaal 6 maanden. In uitzonderlijke situatie en ter beoordeling van de Voedselbank kan hiervan worden afgeweken tot een periode van maximaal 3 jaar.
Wat zit er in een voedselpakket?
Het gaat om eerste levensbehoeften. De samenstelling van het pakket hangt af van de voorraad. Ze proberen er in elk geval de volgende producten in de kratten te doen: pasta (plus saus), aardappelen of rijst, verse groente en fruit, iets voor het ontbijt, blik soep, één maal in de drie weken koffie of thee, brood, een snoepje/koekje. Eventueel zuivel of eieren en 1x per maand afwasmiddel of wasmiddel en tandpasta en tandenborstel.

Zij proberen voor drie maaltijden (zonder vlees) te zorgen. Het blijft een aanvulling op wat men zelf aan voedsel moet kopen.

Voor meer informatie klik hier

Vluchteling Ashraf helpt in ziekenhuis als vrijwilliger: “Ik word betaald met een glimlach”

Geplaatst op: 5 juni 2020

Met een brede glimlach staat hij voor de ingang van het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. Als er bezoekers op hem afkomen wijst hij waar ze naartoe moeten. Sommigen mogen zelf doorlopen. Anderen moeten eerst langs de screening. De 30-jarige Ashraf is niet zomaar een Ready2Helper van het Rode Kruis. Hij vluchtte zelf vanuit Syrië naar Nederland. Toen er een oproep kwam voor hulp, meldde hij zich aan. “Het is heel fijn als je wat nuttigs kunt doen.”

Autobom

Ook in Syrië was hij actief bij onze zustervereniging de Rode Halve Maan. Het waren de hulpverleners die als eerste ter plaatse kwamen als er iets was gebeurd. Zo moesten ze een keer uitrukken toen er een autobom ontploft was. Overal lag bloed en Ashraf zag ledematen van mensen op straat liggen. Hij vertelt het rustig. “Het was heel schokkend. Familieleden stonden te schreeuwen en kwamen kijken of hun geliefden nog leefden. Dan was het niet makkelijk om maar gewoon te gaan handelen.”

Wat hij zich herinnert is dat er altijd angst was. Hij komt uit een dorp niet ver van Homs, de stad die hard getroffen werd tijdens het conflict. In zijn dorp was het rustiger. “Toch was iedereen bang. Soms viel er een bord of werd er vuurwerk afgestoken. Dan werden we allemaal gek, we waren heel angstig voor dat soort geluiden. Je wilde niemand verliezen en ook niet dat er iemand in je familie zwaar gewond of zelfs gehandicapt zou raken.”

Angst als overeenkomst

Ashraf vluchtte, zonder zijn familie. Hij is nu veertien maanden in Nederland en woont in een asielzoekerscentrum. “De overeenkomst tussen de situatie in Syrië en die nu in Nederland is dat mensen bang zijn. Bang voor wat er komen gaat, voor het onbekende. Daarmee omgaan vinden we lastig.” Het helpt wel, zegt hij, dat het een mondiaal probleem is. “We hebben er allemaal mee te maken, dus we moeten dit ook met z’n allen aangaan.”

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het belangrijk dat patiënten worden gescreend en begeleidt naar de juiste afdeling. (foto: Jessica van Spengen/Rode Kruis)

Overbetaald

Omdat hij in afwachting is van zijn procedure mag hij niet werken. Toch wilde hij graag iets doen. In het asielzoekerscentrum werd mensen gevraagd of ze vrijwilligerswerk wilden doen. Ashraf heeft zich toen gelijk opgegeven. Inmiddels is hij vier weken aan het werk bij het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam als  Rode Kruis Ready2Helper. Daar wijst hij mensen de weg, brengt ze soms in een rolstoel op de plek waar ze zijn moeten of pakt spullen aan van mensen die iets af komen geven en het ziekenhuis niet in mogen of durven.

Het geeft hem voldoening. “Mensen zeggen dat het Rode Kruis werkt met onbetaalde vrijwilligers. Daar ben ik het absoluut niet mee eens,” lacht hij en voegt eraan toe. “Ik word betaald met elke glimlach die ik krijg. Eigenlijk word ik dus overbetaald!”

(bron: www.rodekruis.nl)

Babbelbakkie

Onze partner, stichting de Zwaan, heeft een leuke actie bedacht om hun doelgroep te bereiken.

‘Met ons ‘babbelbakkie’ komen we naar de mensen toe’ 

ALKMAAR – Met pijn in het hart moesten Aanloophuis De Steiger en Inloophuis De Zwaan halverwege maart besluiten om vanwege het coronavirus voorlopig de deuren te sluiten. “Het motto: ‘wij zijn er ALTIJD’ laten wij niet los en daarom geven wij onze bezoekers nu op alternatieve manieren onze aandacht”, zegt Marieke van Westen, een van „ de coördinatoren van Aanloophuis De Steiger. 

V.l.n.r. Marleen Kramer, Sietske Muurling, Marieke van Westen en George. (FOTO, VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

BAKFIETSPROJECT DE STEIGER EN DE ZWAAN VAN START IN AlKMAAR 

Aanloophuis De Steiger en Inloophuis De Zwaan zijn gezellige huiskarners in Alkmaar. Iedereen is er welkom voor een gratis kopje koffie of thee, een luisterend oor en ontmoeting. Vrijwilligers staan er klaar om te zorgen voor de koffie, het gesprek en een fijne sfeer. Voor wie behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek kunnen bezoekers ook terecht bij de coördinatoren van de beide inloophuizen. Dankzij de aanvullende openingstijden en het gezamenliike verlangen om mensen 

een luisterend oor te willen bieden, is er een uitstekende onderlinge samenwerking tussen De Steiger en De Zwaan ontstaan. 

Pag 8 Met ‘babbelbakkie’ naar de mensen toe …

Vervolg van de voorpagina. 

De coördinatoren van De Steiger (Sietske Muurling en Marieke van Westen) en van De Zwaan (Marleen Kramer} zijn er om te zorgen voor die goed functionerende huiskamers en alles wat daarbij komt kijken. Dat doen zij niet alleen; maar met de inzet van veel vrijwilligers. Zonder hen zou dit werk niet gedaan kunnen worden. Marieke: “Onze taken bestaan verder uit het werven en begeleiden van vrijwilligers; een luisterend oor bieden aan gasten; doorverwijzen naar hulpverleningsinstanties; deelnemen aan overleggen met andere vrijwilligersorganisaties. En misschien nog wel het belangrijkste: externe partijen blijven vertellen over het belang van onze laagdrempelige inloopvoorzieningen voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving.” 

Hartverwarmend

In deze tijden van het coronavirus moesten ook de medewerkers van De Steiger en De Zwaan hun creativiteit ten toon spreiden om aan de hulpvraag te kunnen voldoen. “We hebben gezorgd voor matches tussen vrijwilligers en bezoekers zodat zij gebeld worden; er is direct aan het begin van de maatregelen een ansichtkaartenactie opgezet; en rond Pasen kregen al onze bezoekers een paasstol thuis aan de deur uitgedeeld. Hartverwarmend om te zien hoeveel mensen er wilden helpen met al onze acties.” 

Nieuw project 

Zoals het ernaar uitziet gaan de deuren van beide ‘huiskamers’ niet meteen weer open en daarom werd een nieuw project bedacht. Marieke: 

“Omdat bezoekers nu niet naar onze inloon kunnen komen, leek het ons een goed idee om naar hén toe te komen. Op een bakfiets en met thermoskannen met koffie, thee en lekkers. Maar geld voor zo’n bakfiets was er niet, daarom hebben we een fondsaanvraag ingediend. Op de donderdag voor Pasen hebben wij deze aanvraag gedaan bij Netwerk DAK (Het noodfonds van Netwerk DAK is voor acute hulp aan 100.000 mensen in de knel; zonder uitgebreide intake, en gericht op hulp bij basisvoorzieningen in de coronacrisis. red.). Een dag later kregen we een goedkeuring voor het project en de dinsdag na Pasen stond het geld al op de rekening. Geweldig toch?” 

Babbelbakkie 

Met het ‘babbelbakkie ‘ willen de medewerkers van De Steiger en De Zwaan hun bezoekers naast een luisterend oor een ‘bakkie’ koffie aanbieden. “Dat doen wij net zoals in de huiskamer, maar dan op straat. Uiteraard op de veilige afstand van 1,5 meter. En om te zorgen dat niet iedereen tegelijk bij de fiets staat, gaan wij naar mensen toe. En vragen wij of mensen zich bij ons willen opgeven.” 

Op straat 

In de afgelopen week is er hard gewerkt om te zorgen dat de ‘babbelbak’ de straat op kan. Afgelopen woensdag konden de coördinatoren van De Steiger en De Zwaan de bakfiets van Theo Schilder in ontvangst nemen. Een logo werd ontworpen door Michel van der Zwan en Reclamebureau Jong heeft de fiets bedrukt. “Deze mensen hebben ons financieel onwijs gesteund en met ons meegedacht”, zeg Marieke. De komende tijd is het babbelbakkie te vinden op plekken waar mensen een luisterend oor en wat gezelligheid kunnen gebruiken. Ook in de toekomst wordt het ‘babbelbakkie’ ingezet. 

Meer informatie Babbelbakkie een project van: 

De Steiger, info@aanloophuisdesteiger. 

(06) 21638766 of (06) 43866990. 

De Zwaan, inloophuisdezwaan185@gmail.com. (06) 28 66 86 46. 

Meer over Netwerk DAK noodfonds: https://netwerkdak.nl/ nieuws/laatste-vangnet-opentnoodfonds-voor-100.000 mensen-in-de-knel/ 

Tip: filmpje van NRC

Op de website van het NRC verscheen een filmpje over Ali en Amadu die al bijna twintig jaar in Nederland wonen en nog steeds geen verblijfsvergunning hebben. Goed om even te bekijken. 

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/14/illegaal-met-vrienden-het-leven-van-ali-en-amadu-a3987736?fbclid=IwAR0k5_bP9ZX1ZK_6MHfBg22pN07QrI449rdSo4li95n_Y6mNacAlDDzEeaw

Update online taalhulp

Nadat wijkcentrum de Rekere haar deuren sloot (vanwege het Coronavirus) en we ons taalcafé niet langer in zaal 412 konden organiseren, hebben we gezocht naar een andere manier om met onze bezoekers contact te houden en online taalhulp te organiseren. 

De dagcoördinatoren maakten een filmpje waarin ze uitlegden op welke manier Alkmaar Taal Thuis online door wilde gaan. Dat filmpje vind je hier.

Inmiddels zijn er 23 bezoekers wekelijks aan het videobellen met onze vrijwilligers. Het is voor de meesten niet echt een les-moment, er is ruimte om met elkaar te praten over wat er allemaal in de wereld gebeurt, wat voor effect dat heeft op het leven, etc. Sommige mensen begrijpen niet helemaal wat de maatregelen van de regering inhouden, ook dan is het goed om met elkaar te praten zodat het wél duidelijk wordt. 

Verder hebben we nog van een aantal bezoekers niet gehoord of zij in deze periode online begeleidt willen worden. 

Wil jij ook met onze vrijwilligers videobellen? Stuur ons dan een email

Oproep start online taalcafé

videoboodschap van de werkgroep ATT

Beste bezoekers en vrijwilligers van Alkmaar Taal Thuis,

Wij willen, nu de social distancing waarschijnlijk nog een tijd gaat duren, beginnen om de (taal)hulp die we bij Alkmaar Taal Thuis bieden, online gaan organiseren.

We hebben telefoonnummers nodig van bezoekers zodat we hen (desgewenst zonder nummerherkenning) door vrijwilligers kunnen laten bellen. De vrijwilligers kunnen kiezen voor FaceTime, Videobellen of telefoneren. Mail je contactgegevens naar:

alkmaartaalthuis@gmail.com

Online vergaderen

Omdat er voorlopig nog geen zicht is op wanneer we door kunnen met ons taalcafé (vanwege het coronavirus en de social distancing), heeft de werkgroep van Alkmaar Taal Thuis (minus onze Wil, want die kon niet meedoen), gisteren voor het eerst een online vergadering gehad. Een zeer bijzondere gewaarwording! Het duurde wel een half uur voordat we eindelijk hadden uitgevonden hoe dit werkte, maar uiteindelijk hebben we een zeer productieve vergadering kunnen houden. Binnenkort meer informatie over de plannen om onze bezoekers via een online verbinding te gaan helpen. Wordt vervolgd!

Nog meer informatie over Coronavirus, in diverse talen

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR) hebben een website gemaakt waar alle informatie over het Coronavirus te vinden is in diverse talen. Via deze link kom je op hun website.

Helpdesk ‘vragen over Corona’ voor statushouders

Er is een speciale coronahelpdesk in het leven geroepen voor statushouders die Arabisch of Tigrinya spreken. Deze talen komen het meest voor onder de huidige statushouders in Nederland. Syriërs spreken Arabisch, Tigrinya wordt gesproken door mensen uit Eritrea en een deel van Ethiopië.

De helpdesk richt zich op statushouders met vragen over hun gezondheid en de crisismaatregelen en is een initiatief van het Corona Actiecomité Statushouders (CAS).

Volgens dit comité is er bij statushouders onduidelijkheid hun werksituatie, de bereikbaarheid van overheidsinstanties zoals de sociale dienst, IND en het COA. Maar ook thuisonderwijs voor hun kinderen roept veel onzekerheid op. De Corona Helpdesk Statushouders beantwoordt dit soort vragen telefonisch. In geval van complexe vragen zijn er tweedelijns specialisten die begeleiding bieden.

De helpdesk is dagelijks tussen 14 en 16 uur bereikbaar via 085-5808800 en wordt bemand door vrijwilligers die vanuit huis werken.

Syrische arts mag in Nederland werken!

De Syrische arts Feisal staat al jaren te springen om aan het werk te gaan. Juist de afgelopen weken waren voor hem extra moeilijk. ‘Het is pijnlijk om op de tv alle coronapatiënten te zien, terwijl ik niet mijn stethoscoop mag gebruiken om hun pijn te verlichten.’ Feisal wil dolgraag iets terugdoen voor het land dat hem een veilige haven bood. En dat mag! Vorige week besloot het ministerie dat in het buitenland gediplomeerde artsen nu ook aan de slag mogen. -> vluchtelingenwerk.nl/artsfeisal

(bron: vluchtelingenwerk Nederland)

Corona- nieuws

1 Sinds gisteren is er een nieuwe website met informatie over de Coronacrisis. Deze website is speciaal gemaakt voor mensen die de Nederlandse taal niet zo goed begrijpen. 

Www. Corona.steffie.nl


2 Ook op deze website staat nieuws over Corona en vluchtelingen\ statushouders\ nieuwkomers. Net in Nederland biedt Nederlandse televisieprogramma’s aan met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling, om nieuwkomers wegwijs te maken in onze samenleving.


Op deze website staat nieuws over Corona en vluchtelingen\ statushouders\ NieuwkomersNet in Nederland biedt Nederlandse televisieprogramma’s aan met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling, om nieuwkomers wegwijs te maken in onze samenleving.


2 Ook op deze website staat nieuws over Corona en vluchtelingen\ statushouders\ nieuwkomers. Net in Nederland biedt Nederlandse televisieprogramma’s aan met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling, om nieuwkomers wegwijs te maken in onze samenleving.

www.netinnederland.nl

Toch de Nederlandse taal blijven oefenen

Nu Alkmaar Taal Thuis tijdelijk gesloten is vanwege de CoVid19 uitbraak, kunnen onze bezoekers op de pagina ‘Meer oefenen’ op deze website allerlei oefeningen vinden waar ze mee aan de slag kunnen. Klik op deze link om bij de oefen-pagina te komen.

ATT tijdelijk gesloten (temporary CLOSED)

Alkmaar Taal Thuis is vanaf vandaag tijdelijk gesloten vanwege maatregelen die de regering gisteren heeft besloten! Houd onze website en Facebook pagina in de gaten, daar melden we zo snel mogelijk wanneer we weer open gaan!

Kinderen uit kamp Lesbos naar Alkmaar?

Een van onze vrijwilligers stuurde onderstaande petitie. Door deze te ondertekenen kunt u burgemeester en wethouders van Alkmaar laten weten dat u vindt dat zij een rol moeten spelen in het opvangen van vluchtelingenkinderen die nu in kampen op Lesbos verblijven.

https://actie.degoedezaak.org/petitions/bied-vluchtelingenkinderen-uit-griekenland-een-veilige-plek-burgemeester-van-alkmaar?bucket&source=facebook-share-button&time=1583919407&utm_campaign&utm_source=facebook&share=a0fe6564-8d9f-468f-8c93-5754bfe23dba&fbclid=IwAR3TQOuuxps_G05_UOtEQFnhy9Y-QRKZCjD4QmKUjTfS0dqIOWL-rR7eqDE

Fietsles wijkcentrum Overdie

Datum/Tijd
08/03/2019 – 24/05/2019
13:00 – 14:30

Praktijk: buiten
Theorie: Toneelzaal

Data:
8, 15, 22 & 29 maart
5, 12 & 26 april
10, 17 & 24 mei

Wijkcentrum Overdie start op 8 maart weer met een nieuwe cursus “leren fietsen”.
De cursus vindt wekelijks plaats op vrijdagmiddag; u leert fietsen, maar krijgt ook theorieles.

Voor deelname kunt u zich inschrijven in het wijkcentrum!

Dag            : vrijdag
Tijd            : 13.00-14.30 uur
Kosten     : € 20,00 voor 10 lessen

Data         : 8 maart t/m 24 mei met uitzondering van feestdagen
Info          : voor meer informatie kunt u bellen naar

Ria Hoogeboom 06-20717238

Syriërs lopen vast in taal en bureaucratie bij inburgering

Syrische statushouders willen graag inburgeren, maar lopen vast in de Nederlandse bureaucratie en taalscholen die niet goed presteren. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De onderzoekers spraken 49 Syrische statushouders die zich na 2014 in Nederland vestigden en vroegen ze naar hun ervaringen met het participatiebeleid in het land.

Deze statushouders willen graag inburgeren, wat volgens de onderzoekers onder meer bleek uit de tijd die ze steken in het leren van de Nederlandse taal. Ze zien het leren van de Nederlandse taal als een voorwaarde voor goede inburgering.

Het leren van de taal wordt bemoeilijkt door de markt van de taalscholen. Het is voor de Syriërs, die nieuw zijn in het land en de taal nog niet spreken, lastig om een taalschool te kiezen. Ook laat de kwaliteit van de taalscholen vaak te wensen over: zo bieden de taalscholen te weinig contacturen aan en stellen de Syriërs vraagtekens bij de kwaliteit van de docenten.

De statushouders vragen zich ook af of het A2-niveau Nederlands dat ze leren wel voldoende is om goed in te kunnen burgeren.

Diploma’s niet erkend of ondergewaardeerd

Daarnaast snappen de Syriërs het spreidingsbeleid in Nederland niet. Uit het rapport van SCP blijkt dat ze zouden willen dat er bij de toewijzing van de woonplaats meer rekening wordt gehouden met de leefstijl en vaardigheden.

Door het spreidingsbeleid hebben de statushouders het gevoel dat ze zelf weinig vorm kunnen geven aan hun participatie in Nederland. Zo lopen ze vast in het zoeken van werk omdat in het Nederlandse bureaucratische systeem veel nadruk wordt gelegd op het hebben van de juiste papieren. Vanwege hun oorlogsverleden hebben veel Syriërs geen papieren, of worden hun diploma’s ondergewaardeerd hier niet erkend.

Omdat de Syriërs wel druk ervaren om diploma’s te halen en werk te hebben, nemen ze hierdoor examens op een lager niveau af of nemen ze lager gekwalificeerd werk aan.

Ondanks de kritieken zijn de statushouders ook tevreden over bepaalde aspecten van het participatiebeleid. Zo vinden ze de beschikbaarheid en kwaliteit van voorzieningen in het land goed, en roemen ze het ontbreken van corruptie in Nederland.

bron NOS: https://nos.nl/artikel/2326784-syriers-lopen-vast-in-taal-en-bureaucratie-bij-inburgering.html

Coronavirus, Alkmaar Taal Thuis, instructies en GEEN koekjes

Zolang als de scholen en de meeste bedrijven in Noord-Holland nog open zijn, is het niet nodig om ATT te sluiten. We hebben stromend water, handzeep en tissues beschikbaar in de zaal en geven elkaar bij binnenkomst GEEN hand. Tot nader order blijven we dus gewoon geopend! Als vrijwilligers of bezoekers het vanwege hun eigen gezondheid raadzamer vinden om thuis te blijven is dat natuurlijk hun eigen keuze.

Wel houden we ons aan de strikte instructies die we van het beheer van de Rekere hebben gekregen:

Beste vrijwilligers,
Ook De Rekere wil er alles aan doen om besmettingen te voorkomen. Naast dat we de informatie van de RIVM volgen, vragen we alle vrijwilligers het volgende goed in acht te nemen:
Ben je de afgelopen 14 dagen in één van de volgende risicogebieden geweest:
 China
 Singapore
 Zuid-Korea
 Iran
 De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emigla Romana,
Piëmont, Aostavallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië
en heb je verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact hebt met anderen. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar kan ook een verkoudheid zijn. Veel mensen blijven voor de zekerheid thuis als ze verhoging of verkoudheid hebben.
Zodra de klachten voorbij zijn, kun je de werkdag erna weer gewoon naar het werk. Worden de klachten juist erger, krijg je koorts, hoesten of benauwdheid, en ben je ook in een “risicogebied ”geweest of heb je contact gehad met iemand met het virus? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.
Bij het nieuwe coronavirus varieert de incubatietijd van 2 tot 12 dagen. Dus wij vragen een periode van 14 dagen in acht te nemen als je in een risicogebied bent geweest of contact hebt gehad met een coronapatiënt.
EXTRA INFO HORECA:


 GEEN KOEKJES EN NOOTJES
 Geen losse suikerklontjes
 Geen gevulde melkkannetjes


Op advies van het RIVM zullen wij voorlopig geen nootjes en koekjes aan onze bezoekers aanbieden. Ook geen verpakte koekjes. Dit om eventuele besmetting te voorkomen via de handen. Hetzelfde geldt voor het serveren van losse suikerklontjes en gevulde melkkannetjes bij koffie/thee!

Coronavirus

Ook bij Alkmaar Taal Thuis proberen we zo goed mogelijk te letten op voorkomen van besmetting met het coronavirus. Daarom geven we elkaar even geen handen en wassen we onze handen goed met zeep.

Kinderen moeten weg uit vluchtelingenkampen in Griekenland

Hulporganisaties: gemeenten moeten 500 vluchtelingenkinderen opvangen – https://nos.nl/l/2325852

Eenzame senioren met migratie achtergrond delen koffie en soep uit

Ook bezoekers van Alkmaar Taal Thuis deden mee aan deze actie:

https://www.rodi.nl/regio/alkmaar/170537/eenzame-senioren-in-overdie-delen-soep-en-koffie-uit?fbclid=IwAR3B5rcGHWuMlzTBX_v5ZaunpJi5Il9ldQWqYn4d8doZfOYklmXc-6MsT98

Bezoekers van ATT in het nieuws (bron: wijkkrant Alkmaar Noord)

Internationale vrouwendag

Eén van onze vrijwilligers nam vorige week bijgaand nieuwsbericht mee uit de krant. Leuk en interessant. Herkent u een of meerdere bezoekers? 

https://www.rodi.nl/reader/24588/72485/we-hebben-de-kracht-in-eigen-hand

Uitbreiding werkgroep ATT

Vanaf maandag 24 februari 2020 heeft de werkgroep Alkmaar Taal Thuis versterking gekregen in de persoon van Carla Vermeulen.

Carla (vrijwilliger op de donderdag) heeft ruime ervaring in het vrijwilligerswerk en diverse bestuursfuncties vervuld. Ook heeft zij jarenlange ervaring als fysiotherapeute en als GGZ-coördinator. We zijn ontzettend blij dat zij onze werkgroep komt versterken!

Van harte welkom Carla!

Ook Sybren van Rozendal (vrijwilliger op de donderdag) zal in de hoedanigheid van voorzitter van stichting de Zwaan regelmatig aanschuiven bij vergaderingen van de werkgroep Alkmaar Taal Thuis. Zoals bekend valt ATT bestuurlijk onder de Zwaan en Sybren vervult een verbindende rol tussen beide organisaties.

Bedankt!

prachtige hoes gemaakt door Joke

Nadat we (na bemiddeling van RPA-nhn) van ICT vanaf Morgen een prachtig kopieerapparaat kregen, vroegen we onze vrijwilligers om hulp. We willen het apparaat zo goed mogelijk te beschermen tegen vuil. Onze vrijwilliger Joke maakte de hoes op de foto. Ontzettend bedankt voor je hulp Joke!

Geen Bach zonder Luther

muzikale lezing, vermelding op onze website vanwege samenwerkingsverband met inloophuis de Zwaan. Zie ook https://www.dezwaan-alkmaar.nl/programma

luther en bach

Steeds vaker wordt in de veertigdagentijd de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach ten gehore gebracht en bezocht. Wat veel luisteraars en zangers niet weten, is dat Bach zich rechtstreeks op Maarten Luther heeft gebaseerd. Op deze middag vertelt Govert Jan Bach over de invloed die Luther heeft gehad op het leven en werk van Bach en over de overeenkomsten tussen beiden. Ook gaat hij zijdelings in op de vraag hoe het komt dat de Matthäus Passion en andere religieuze muziek zo razend populair zijn, ook onder mensen die zichzelf niet als gelovig beschouwen. De voordracht word afgewisseld met muziek van Bach die op het orgel ten gehore wordt gebracht door Pieter van Dijk. Ook zingen we samen een enkel lied van de hand van Luther en Bach en is er gelegenheid om met Govert Jan Bach en Pieter van Dijk in gesprek te gaan.

Govert Jan Bach heeft gewerkt als pastoraal psycholoog en schrijft en vertelt tegenwoordig over klassieke muziek. Pieter van Dijk is stadsorganist van Alkmaar en hoofdvakdocent orgel aan meerdere conservatoria. Hij is ook organist van de Grote of Sint Laurenskerk en de Lutherse kerk in Alkmaar. Deze activiteit wordt aangeboden samen met de Lutherse Kerk, de parochie HH. Matthias-Laurentius, De Protestantse Gemeente Alkmaar en de Laatdiensten.

 • Leiding: Govert Jan Bach
 • Datum en tijd: zaterdag 28 maart, 14.30 – 17.00 uur
 • Locatie: Lutherse kerk, Oudegracht 187, Alkmaar
 • Kosten: € 7,50.

Leven naar de dood

Gezien het feit dat we een samenwerkingsverband hebben met inloophuis de Zwaan, ook op de website van Alkmaar Taal Thuis, informatie over de dialoogmiddag. Deze kunt u ook terugvinden op de website van de Zwaan

Wat hebben de religies te zeggen als het gaat over belangrijke levensvragen? Veel! Want, wij zijn hier maar tijdelijk en hoe leef je goed? Hoe leef je met het besef dat het leven eindig is. En wat daarna? Mijn lieve hemel…
De dood heeft een plek in ieders leven. Welke vragen heb je? Welke teksten en rituelen vind je dan passend, om de dood te aanvaarden? Om het leven uit handen te geven? Wat troost je, wat verheugt je?
Spannende vragen, waarover vele opvattingen en antwoorden in de wereld en de religies en levensovertuigingen te vinden zijn. 
Daarover willen we gezamenlijk nadenken en spreken op de dialoogmiddag van 21 maart. Er zullen inleidingen van diverse kanten zijn en er is gesprek mogelijk over deze menselijke vragen rond leven en dood. 
Het Interreligieus en Levensbeschouwelijk Platform Alkmaar (ILPA-3Boekengroep) belicht het thema vanuit de drie boeken: Tenach, Bijbel en Koran. En ook vanuit Boeddhistisch en Humanistisch perspectief zal er een inleiding worden verzorgd. Organisatie in samenwerking met De Zwaan.

 • Zaterdag 21 maart, 14.30 -16.30 uur
 • Surinaamse Sunni-Razvi Moskee, Mesdaglaan 194, Alkmaar

met geld

Wegens succes biedt wijkcentrum de Mare Nostrum in samenwerking met het Taalhuis deze cursus aan,  om meer mensen de kans te geven om de cursus te volgen. Deze zal plaatsvinden in wijkcentrum Mare Nostrum vanaf 19 maart t/m 23 april 2020 om 19.00 uur tot 20.30 uur. Het is een laagdrempelige cursus, waarbij deelnemers onder andere allerlei tips en tricks krijgen inzake hun financiën. De cursus is gratis!

De tekst op deze foto klopt niet helemaal, de cursus vindt plaats op de avonden van 19-20.30uur.

Nieuw kopieerapparaat

Vandaag waren we bij ICT vanaf morgen.

Een duurzaam ITBedrijf dat kansarme jongeren een werkervaringsplaats biedt om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Zij repareren computer- en printapparatuur en doneren 10% daarvan aan goede doelen.

We hebben vandaag een prachtige Kyocera multifunctional printer\ kopieerapparaat in ontvangst mogen nemen, waarvoor uiteraard ontzettend veel dank! Vanaf morgen zullen we er bij ons taalcafé dankbaar gebruik van gaan maken! 

Een speciaal woord van dank aan Cynthia Boorsma van RPA-NHH voor het regelen van dit waardevolle kado!

Van zo’n bijzondere donatie worden wij heel stil…

75 jaar Vrijheid

HERDENKING CONCENTRATIEKAMP AUSCHWITZ-BIRKENAU IN BEELD

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren maandag aanwezig bij de herdenking van de 75-jarige bevrijding van het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Ook premier Mark Rutte was erbij. Op onderstaande foto’s zie je hoe de herdenking eraan toeging.

75 JAAR VRIJHEID

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid en vinden diverse vieringen en herdenkingen plaats. In 2005 is 27 januari uitgeroepen tot Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust.

koningin-maxima-koning-willem-alexander-in-Auschwitz-herdenking-75-jaar-vrijheid-Polen
koning-willem-alexander-premier-rutte-koningin-maxima-in-auschwitz-75-jaar-vrijheid-herdenking-polen

AANWEZIGEN

Ook de Zweedse minister-president Stefan Lofven, kroonprinses Victoria van Zweden en koning Filip van België waren aanwezig in Polen.

Koning-Filip-van-Belgie-in-Auschwitz-herdenking-Polen
Kroonprinses-en-minister-president-van-Zweden-aanwezig-in-Polen-Auschwitz-herdenking

HOLOCAUST-OVERLEVENDEN

Veel oud-gevangenen en Holocaust-overlevenden zijn bij de jaarlijkse herdenking aanwezig. Tijdens de ceremonie worden ook de andere slachtoffers van de naziperiode herdacht. Het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau organiseerde de herdenking.

75 jaar vrijheid herdenking AUschwitz.
75 jaar vrijheid herdenking AUschwitz.

HERDENKINGSDAG

Ook in Londen en Berlijn werd de Holocaust herdacht. Prins William en Kate Middleton waren aanwezig bij de Holocaust Memorial Day in Westminster. Hier ontmoetten ze overlevenden. Daarnaast hield Duitse bondskanselier Angela Merkel een toespraak in het Operagebouw.

Kate-William-herdenking-Auschwitz-75-jaar-vrijheid-Londen
Duitse-bondskanselier-Angela-Merkel-spreekt-tijdens-herdenking-Auschwitz-in-Berlijn

AUSCHWITZ-BIRKENAU

Paragraaf

Concentratiekamp Auschwitz-Birkenau staat bekend als het grootste concentratie- en vernietigingskamp van nazi-Duitsland. Op 27 januari 1945 werd het kamp bevrijd door het Sovjetleger.

27.01.2020 | 22:42 UUR | tekst: ANNELOES SCHOHAUS. foto’s:  ANP/GETTY IMAGES (Bron: Linda.nl)


prijswinnende documentaire For Sama, in filmhuis Alkmaar

For Sama is een hartverscheurend en moedig verslag van het leven in een belegerde stad.

Sama wordt begin 2016 geboren in Aleppo, Syrië, het strijdtoneel van een burgeroorlog die in 2012 is begonnen met protesten tegen het regime van Bashar al-Assad. Het meisje is nog geen half jaar oud als de Syrische regering de stad wil heroveren op de rebellen en Oost-Aleppo belegert. Bij de luchtaanvallen die volgen komen honderden burgers om en worden ziekenhuizen, scholen en woningen verwoest.

In For Sama probeert Sama’s moeder, journalist Waad al-Kateab, haar dochter uit te leggen waarom ze niet is gevlucht. Want waarom heeft ze haar baby niet in veiligheid gebracht toen het nog kon? Waarom krijgen mensen überhaupt kinderen onder deze omstandigheden? Pijnlijke maar legitieme vragen.

For Sama geeft daar duidelijke antwoorden op. Al-Kateab werd zwanger in een tijd van hoop: ‘We geloofden dat we zouden winnen.’ Later, toen de hoop op vrijheid begon te vervliegen, wilde ze niet vluchten. Het zou egoïstisch zijn, legt ze uit, want haar man Hamza is een van de weinige artsen die nog is achtergebleven in de belegerde stad. Wanneer alle ziekenhuizen zijn vernield, zet hij samen met vrienden een provisorisch hospitaal op. Daar proberen ze de gewonden te helpen die na elk bombardement worden binnengebracht.

Zelf ziet Al-Kateab het als haar missie om vast te leggen wat er in Oost-Aleppo gebeurt. Journalisten hebben niet of nauwelijks toegang tot de belegerde gebieden. Al-Kateab filmt alles: haar dagelijks leven, maar ook de bebloede en met stof bedekte slachtoffers van de luchtaanvallen. Nooit wendt ze haar camera af; de verwoesting die zij ziet, moet ook door de rest van de wereld worden gezien.

De documentaire For Sama is niet alleen een vlammende rechtvaardiging van Al-Kateabs keuzen, de film is veel meer dan dat. Het is een historisch document dat de Syrische oorlog van binnenuit toont, een verslag van heldenmoed, van gruwelijke verwondingen, van leven onder onmenselijke omstandigheden. 

Lees hier het interview met Al-Kateab over haar motivatie om te blijven filmen: ‘Je móet doorfilmen, hoe erg het ook is. Want er kan zich iets hoopvols voordoen, iets belangrijks.’

Daarnaast is het een ontzettend knap gemaakte film. Samen met de Brit Edward Watts, een ervaren televisieregisseur, stelde Al-Kateab For Sama samen uit honderden uren aan opnamen die ze uit Syrië wist te smokkelen, daterend van 2012 tot eind 2016. De montage was een monsterklus die jaren in beslag nam. Het resultaat is vlekkeloos; de film springt heen en weer in de tijd, zonder een moment onoverzichtelijk te worden.

Het is even terecht als onvermijdelijk dat For Sama voor een Oscar is genomineerd, net als The Cave, die andere Syrische documentaire over artsen in een noodhospitaal. Beide films zijn voor even concurrenten, maar boven alles geven ze de oorlog een gezicht. For Sama is het indringende en hartverscheurende bewijs dat getuigen nodig zijn, ook als ze beter zouden kunnen vertrekken.

Filmagenda: vr 24 jan18:40 za 25 jan13:10. zo 26 jan14:10 ma 27 jan18:40. wo 29 jan15:25. do 30 jan15:55. vr 31 jan19:00. ma 3 feb18:30. wo 5 feb15:50

voor meer informatie en kaarten: https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/for-sama

Benefietavond Shower Power

Op 29 februari organiseert een van onze vrijwilligers een benefietavond voor Showerpower op Lesbos. Showerpower is een badhuis voor vrouwen en kinderen die leven in een vluchtelingenkamp op Lesbos. Showerpower zorgt ervoor dat de vrouwen en kinderen kunnen douchen, thee kunnen drinken, ontspannen en zich weer even mens kunnen voelen.

Onze vrijwilliger heeft vrijwilligerswerk gedaan op Lesbos en heeft een deel van haar hart op Lesbos gelaten 💙 Showerpower is een prachtige organisatie en draait volledig op donaties en giften.

Op 29 organiseert zij een prachtige benefiet avond in de kerk van Dirkshorn. Het wordt een avond met muziek, zang en verhalen over moed, liefde en showerpower.

De avond is voor iedereen die het leuk vindt om te komen .
We vragen een vrijwillige bijdrage, er is een bus.

We gaan verhalen vertellen en er zijn 2 zangeressen .
Er is ook gelegenheid tot vragen stellen.
Het wordt vooral een avond om aandacht te vragen voor de stichting showerpower en de situatie op lesbos.
Maar vooral zal het die avond gaan over moed .. hoop en liefde

Wanneer: Zaterdag 29 februari, 19-21.30u Waar: Protestantse kerk, Raadhuisstraat 5, Dirkshorn Kosten: geen, vrijwillige bijdrage gevraagd

Iedereen bedankt!

De kledinginzamelingsactie die eind december is georganiseerd voor zuid Irak\ noord Syrië (in het kader van ‘Geef Warmte’) is een groot succes geworden. Alle bezoekers en vrijwilligers bedankt! De dozen zijn inmiddels onderweg naar het vluchteingenkamp in Irak\Syrië.

Lezing asielbeleid

Asielbeleid in Nederland

Het asielbeleid is een politiek gevoelig onderwerp waar iedereen een mening over heeft, maar hoe zit het nu precies? Wanneer krijgt een asielzoeker een verblijfsvergunning? Hoe zat het met Lily en Howick en het kerkasiel van de familie Tamrazyan in de Haagse Bethelkerk? Bestaat er nog een kinder- pardon? Hoe zit de Turkije -deal in elkaar en wat hebben we te verwachten van de Europese Unie?

Frans Willem Verbaas is asieladvocaat en voormalig bestuurslid van de beroepsgroep van asieladvocaten, de Vereniging Asieladvocaten en Juristen Nederland (VAJN). Eerder publiceerde hij artikelen over het asielrecht; ook schreef hij een boek over asielbeleid. Hij zal ingaan op al de vragen over asiel die leven bij het publiek

Lezing door: dhr. Frans-Willem Verbaas Wanneer : dinsdag 14 januari 2020, om 20.00u Waar : Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo Kosten : 3 EUR per persoon

Opleiding bij de Omring gaat door!

De opleiding tot Verzorgende IG met extra taalondersteuning, verzorgd door de Omring in Hoorn, gaat DEFINITIEF DOOR!

Dit maakt ons heel blij! Er doen sowieso twee (oud) bezoekers van AFH\ATT mee. Heel veel succes toegewenst! 

https://www.werkenbijomring.nl/vacatures/142433-leerling-verzorgende-ig-met-extra-nederlands-taalonderwijs

Kerstmis 2019

Een Tibetaans spreekwoord luidt: “Overal waar je vrienden hebt, is je vaderland, en overal waar je liefde ontvangt, ben je thuis.” 

(Uit; Het boek van Vreugde, door Dalai Lama, Desmond Tutu en Douglas Abrams)

🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄

Wij wensen al onze bezoekers en vrijwilligers; vrolijk kerstfeest en een gelukkig 2020! 


🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄🍀🎄

Kerstborrel

Vanmiddag was er bij Alkmaar Taal Thuis een kerstborrel. 

Er was allerlei lekkers, hartig en zoet, fris, wijn. Mensen wilden praten, een kaartspelletje doen en sjoelen was ook een groot succes. Het was een heel gezellige middag!

Theorieles door Klaas, start op 10 januari 2020

Vanaf vrijdag 10 januari 2020 gaat onze vrijwilliger Klaas theorieles voor het auto-rijexamen geven, bij Alkmaar Taal Thuis. Om 11 uur start hij in de Rekere, zaal 412. Het duurt tot 12.30uur.

Klaas heeft voorheen bij Alkmaar Freedom House theorielessen verzorgd en we merken dat veel van onze bezoekers graag willen dat hij hier weer mee zou beginnen.

De lessen van Klaas zijn uiteraard GRATIS. Het is op 10 januari, 17 januari, 24 januari, 31 januari, 7 februari, 14 februari, 21 februari en 28 februari. Of de theorieles daarna nog doorgaat, hangt af van de ervaringen in de eerste 8 weken.

Guus Keilman, held van Alkmaar 2019!

Vandaag, op vrijdag 13 december 2019 werden in wijkcentrum de Rietschoot te Koedijk de penningen uitgereikt aan 41 helden van Alkmaar. Deze vrijwilligers werden in het zonnetje gezet door wethouder van Zon. 

Onze eigen Guus verdient deze titel omdat hij al vanaf het prille begin (van de oprichting) van Alkmaar Freedom House betrokken was bij het bieden van (taal)hulp aan vluchtelingen, statushouders en nieuwkomers in Alkmaar. 

Nadat het Alkmaar Freedom House haar deuren sloot, nam hij het initiatief om Alkmaar Taal Thuis op te richten, in wijkcentrum de Rekere. Daar is hij in de rol van voorzitter druk met het leggen en uitbreiden van contacten en in de rol van vrijwilligerscoördinator elke dinsdagmiddag aanwezig om ons taalcafé in goede banen te leiden.

Daarnaast reist hij, samen met zijn vrouw Alet, de wereld rond om mensen in de zorg te inspireren, vanuit Healthcare Christian Fellowship Nederland.

Guus wilde deze onderscheiding alleen accepteren, onder de voorwaarde dat hij deze namens ALLE vrijwilligers bij Alkmaar Taal Thuis in ontvangst mocht nemen. Voor hem zijn zij allen HELDEN!

Guus, van harte gefeliciteerd! 

foto van Rob Glas
foto van Rob Glas

In de herhaling; inschrijven Opleiding Verzorgende IG

We ontvingen een nieuwe brief van de Omring, waar alle informatie over de opleiding nog eens in staat. Speciaal voor onze bezoekers. 

Aanmeldingen moeten binnen zijn voor 20 december, dus maak er haast mee!

Wil je graag in de ouderenzorg werken, maar heb je nog niet het juiste diploma?

Spreek en schrijf je de Nederlandse taal nog niet zo goed?

Wij helpen je!
 
Het Horizon College en Omring organiseren 

een opleiding tot Verzorgende IG

Als Verzorgende IG verzorg en help je oudere mensen in een verzorgingshuis of thuis.

Het is een opleiding op MBO-3 niveau.

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de Nederlandse taal.

Je krijgt ook veel extra begeleiding.

De opleiding duurt 3 jaar.


Waar je komt te werken

Omring is een grote zorgorganisatie.

Veel oudere mensen zijn onze cliënt.

Wij leren oudere mensen zolang mogelijk zelfstandig te blijven.

Wij hebben veel nieuwe collega’s nodig, omdat de mensen in Nederland steeds ouder worden en verzorging nodig hebben.

Je komt te werken in een verzorgingstehuis of bij de mensen thuis.

Wat je gaat doen

Het 1e schooljaar ga je 20 weken 3 of 4 dagen naar school.

Daarnaast loop je 1 dag per week stage bij Omring of een andere zorgorganisatie.

Daarna ga je 20 weken 2 dagen per week naar school.

 Je loopt dan 2 dagen per week stage.

Tijdens het eerste jaar krijg je veel Nederlandse les.

Vanaf het 2e leerjaar ga je gemiddeld 1 dag per week naar school.

Op de overige dagen werk je in onregelmatige diensten: in de avond, in de nacht of in het weekend.

Oudere mensen hebben natuurlijk 24 uur per dag zorg nodig!

Vanaf het tweede jaar krijg je salaris voor dit werk.

Tijdens je opleiding ga je werken bij verschillende organisaties.            

Het is goed om veel ervaring te krijgen.                                                  

Om die reden is het wenselijk (maar niet verplicht) dat je beschikt over eigen vervoer.

Ook is het belangrijk dat je flexibel bent.

Goed om te weten 

Het volgen van deze opleiding is intensief.

Dit betekent dat je drie jaar lang heel hard moet werken, vijf dagen per week en op onregelmatige tijd.

Het is belangrijk dat je veel van oudere mensen houdt en dat je heel hard wilt en kunt werken.

Jij …

 • Hebt een basisopleiding of werkervaring op Mbo-niveau 2;
 • Houdt van werken met oudere mensen en kunt ons goed vertellen waarom
 • Kunt hard werken en wilt graag alles goed doen; ook kun je goed samenwerken;
 • Hebt een fiets of auto om naar je werk te kunnen gaan
 • Wilt graag in de zorg werken en ziet dit als een begin van jouw carrière in de zorg

Jij bent …

 • In het eerste jaar minimaal 32 uur per week beschikbaar voor school en stage
 • Vanaf het tweede leerjaar minimaal 24 uur per week beschikbaar voor leren en werken.
 • Flexibel

Wij zorgen voor

 • het college- en boekengeld;
 • een stagevergoeding volgens de CAO in het eerste jaar;
 • een leer/arbeidsovereenkomst van 24 uur per week in het tweede en derde jaar,
 • een salaris conform CAO VVT;
 • een werkgarantie voor een volwaardige baan als Verzorgende IG bij de organisatie waar je je opleiding hebt gevolgd; je moet dan natuurlijk wel je diploma gehaald hebben
 • een goede werk- en leeromgeving, waar je veel kunt leren

Direct solliciteren of meer weten?

Wil je direct op solliciteren op deze vacature? Fantastisch!

Klik zo snel mogelijk op de knop ga direct naar het sollicitatieformulier. Lukt dit niet? Bel ons dan.

Heb je vragen? Bel dan met Mariska Mol en Ilse de Lange, flying.nurses@omring.nl of via telefoonnummer 06-83500813.

Wil je werken in de zorg? Dan is het nodig om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) op te vragen. Omring helpt hierbij.

Bezoek aan OLC Edinova

Vanmiddag waren we aanwezig bij het Open Leercentrum van Edinova. Daar zaten vijf gemotiveerde studenten en twee kundige docenten van Inova bij elkaar om te oefenen met de Nederlandse taal. Het ging vandaag over het verschil tussen de Voltooid Tegenwoordige Tijd (VTT) en de Onvoltooid Verleden Tijd (OVT). Het was nog best ingewikkeld, wanneer gebruik je nu welke vervoeging? 

De docenten deden hun uiterste best, er werd veel gelachen en hard gewerkt om dit onder de knie te krijgen. 

In het Open Leercentrum (dat gratis te bezoeken is) wordt geoefend met het Spreken en Schrijven van de Nederlandse taal, Woordenschat en Grammatica. De docenten wisselen elkaar af. 

Op maandagen werken ze in de Rekere, zaal 501 met mensen op A1+ niveau en op de woensdagen in zaal 502 voor mensen op A2+ niveau. Het is van 13u. tot 15.30u.

We hebben uiteraard onze flyers achtergelaten en geprobeerd uit te leggen dat wij van Alkmaar Taal Thuis vooral gaan voor de ontmoeting, waarbij Taal het middel is. Bij Edinova is het goed leren van de Nederlandse Taal het doel. In dat opzicht vullen deze twee activiteiten elkaar heel goed aan. Zij op maandagen en woensdagen, wij op dinsdagen en donderdagen en dat allemaal in wijkcentrum de Rekere!

Wil je ook eens komen kijken? Zowel vrijwilligers als bezoekers zijn van harte welkom

Spoed! Deelnemers gezocht voor Opleiding tot Verzorgende IG

Wil je graag in de ouderenzorg werken, maar heb je nog niet het juiste diploma?

Spreek en schrijf je de Nederlandse taal nog niet zo goed?

Wij helpen je!
 
Het Horizon College en Omring organiseren een opleiding tot

Verzorgende IG.

Als Verzorgende IG verzorg en help je oudere mensen in een verzorgingshuis of thuis.

Het is een opleiding op MBO-3 niveau.

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de Nederlandse taal.

Je krijgt ook veel extra begeleiding.

De opleiding duurt 3 jaar.


Waar je komt te werken

Omring is een grote zorgorganisatie.

Veel oudere mensen zijn onze cliënt.

Wij leren oudere mensen zolang mogelijk zelfstandig te blijven.

Wij hebben veel nieuwe collega’s nodig, omdat de mensen in Nederland steeds ouder worden en verzorging nodig hebben.

Je komt te werken in een verzorgingstehuis of bij de mensen thuis.

Wat je gaat doen

Het 1e schooljaar ga je 20 weken 3 of 4 dagen naar school.

Daarnaast loop je 1 dag per week stage bij Omring of een andere zorgorganisatie.

Daarna ga je 20 weken 2 dagen per week naar school.

 Je loopt dan 2 dagen per week stage.

Tijdens het eerste jaar krijg je veel Nederlandse les.

Vanaf het 2e leerjaar ga je gemiddeld 1 dag per week naar school.

Op de overige dagen werk je in onregelmatige diensten: in de avond, in de nacht of in het weekend.

Oudere mensen hebben natuurlijk 24 uur per dag zorg nodig!

Vanaf het tweede jaar krijg je salaris voor dit werk.

Tijdens je opleiding ga je werken bij verschillende organisaties.            

Het is goed om veel ervaring te krijgen.                                                  

Om die reden is het wenselijk (maar niet verplicht) dat je beschikt over eigen vervoer.

Ook is het belangrijk dat je flexibel bent.

Goed om te weten 

Het volgen van deze opleiding is intensief.

Dit betekent dat je drie jaar lang heel hard moet werken, vijf dagen per week en op onregelmatige tijd.

Het is belangrijk dat je veel van oudere mensen houdt en dat je heel hard wilt en kunt werken.

Jij …

 • Hebt een basisopleiding of werkervaring op Mbo-niveau 2;
 • Houdt van werken met oudere mensen en kunt ons goed vertellen waarom
 • Kunt hard werken en wilt graag alles goed doen; ook kun je goed samenwerken;
 • Hebt een fiets of auto om naar je werk te kunnen gaan
 • Wilt graag in de zorg werken en ziet dit als een begin van jouw carrière in de zorg

Jij bent …

 • In het eerste jaar minimaal 32 uur per week beschikbaar voor school en stage
 • Vanaf het tweede leerjaar minimaal 24 uur per week beschikbaar voor leren en werken.
 • Flexibel

Wij zorgen voor

 • het college- en boekengeld;
 • een stagevergoeding volgens de CAO in het eerste jaar;
 • een leer/arbeidsovereenkomst van 24 uur per week in het tweede en derde jaar,
 • een salaris conform CAO VVT;
 • een werkgarantie voor een volwaardige baan als Verzorgende IG bij de organisatie waar je je opleiding hebt gevolgd; je moet dan natuurlijk wel je diploma gehaald hebben
 • een goede werk- en leeromgeving, waar je veel kunt leren

Direct solliciteren of meer weten?

Wil je direct op solliciteren op deze vacature? Fantastisch!

Klik zo snel mogelijk op de knop ga direct naar het sollicitatieformulier. Lukt dit niet? Bel ons dan.

Heb je vragen? Bel dan met Mariska Mol en Ilse de Lange, flying.nurses@omring.nl of via telefoonnummer 06-83500813.

Wil je werken in de zorg? Dan is het nodig om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) op te vragen. Omring helpt hierbij.

Inzamelingsactie

De dochter van een van onze vaste bezoekers, is een inzamelingsactie begonnen voor de vluchtelingen in Noord-Syrië. Het idee is om op dinsdag 17 dec en\of donderdag 19 dec winterkleding mee te nemen voor Syrië (alles is welkom, kinderkleding, kleding voor volwassenen, als het maar lekker warm is) 

Wij zorgen ervoor dat de kleding bij deze lieve, ondernemende dochter terecht komt, zij zorgt voor vervoer naar het Noorden van Syrië. Dus heeft u kleding over; graag meenemen naar ATT in de week van 17-19 december 2019!

Rectificatie Nieuwsbrief nov 2019

Vanmiddag merkte een van onze vrijwilligers terecht op dat de informatie over de verschuiving van de verantwoordelijkheid omtrent participatiewet van landsniveau naar lokaal niveau gaat, niet juist is. De juiste formulering moet zijn:

1)     De IND is verantwoordelijk voor de afhandeling van de asielaanvragen, op welke manier een vreemdeling van asielzoeker, statushouder kan worden en hij\zij dan de verplichting krijgt om een inburgeringstraject te volgen. 

2)     Het doel van de Participatiewet uit 2015 is om zoveel mogelijke mensen, met of zonder arbeidsbeperking, aan betaald werk te helpen. Dat geldt dus voor groepen gehandicapten, o.a. Wajongers en ook voor de asielzoekers en statushouders. In de bijgaande factsheet uit de huidige Participatiewet is aangegeven onder welke voorwaarden asielzoekers en statushouders in Nederland nu vrijwilligerswerk, een stage of betaald werk  mogen doen.  

3)     In de praktijk veroorzaken deze regels heel veel problemen voor statushouders bij het vinden van werk. Bij de nieuwe Participatiewet, die in 2021 moet ingaan, zou door combinatie van taal en werktraject de inburgering sneller kunnen verlopen. Daarbij komt er nog meer de verantwoordelijkheid bij de gemeentes te liggen. De Gemeente Alkmaar heeft ATT uitgenodigd om in een werkgroep mee te denken over de ontwikkeling van een leerroute B1 voor statushouders.

Excuses voor de ontstane verwarring

Zenmeditatie (via Programma de Zwaan)

nov 6,2019Een reactie plaatsen

Zenmeditatie vindt haar oorsprong in het boeddhisme. Al een jaar of vijftig wordt deze vorm van meditatie ook in christelijke kringen beoefend. Velen kunnen in deze tijd weinig meer met de overgeleverde geloofswaarheden. Zij zijn op zoek naar de levende ervaring van het mysterie, God, het ‘niet ik, maar Christus in mij’ of hoe men de bron in zichzelf ook wil noemen. Zenmeditatie, die het lichaam als uitgangspunt neemt om tot stilte en inkeer te komen, kan een steun zijn op deze weg.
De bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die vertrouwd zijn met zenmeditatie of de basiscursus zenmeditatie bij De Zwaan hebben gevolgd. We mediteren tweemaal 25 minuten zittend, afgewisseld met tien minuten loopmeditatie. Ook luisteren we naar teksten uit de christelijke mystiek en het zenboeddhisme en naar een kort commentaar hierop door de begeleider die een verband legt tussen christendom en zen.

 • Negen keer op de vierde donderdag van de maand m.i.v. 26 september 2019 t/m 25 juni van 19.30 – 21.00 uur. I.v.m. Kerst is de bijeenkomst aan het eind van het kalenderjaar op vrijdag 27 december.
 • De Terp, Kerklaan 4, Oudorp
 • € 70 voor tien bijeenkomsten
 • Docent: Bert Helmich volgde HBO-MWD en bachelor HBO-Theologie en beoefent en begeleidt al tientallen jaren zenmeditatie.

Recordaantal bezoekers!

okt 18,2019Een reactie plaatsen

Gisteren, donderdag 17 oktober, hebben we een recordaantal bezoekers ontvangen bij ons taalcafé! 

We hebben tafels van de gang bij moeten halen om iedereen van een plaatsje te voorzien!
Het was een heel gezellige middag. Nieuwsgierig? Loop eens bij ons binnen en doe mee!

Nieuwe poster!

okt 10,2019Een reactie plaatsen

Hier is hij dan eindelijk! De nieuwe poster van Alkmaar Taal Thuis! Onze vrijwilligers helpen ons met het verspreiden ervan, zodat deze binnenkort op alle plekken waar onze bezoekers vaak komen, zal hangen! 

Samen bouwen aan een betere toekomst

sep 5,2019Een reactie plaatsen

Initiatief van Wereldvrouwen

Wereldvrouwen is een groep vrouwen die zich inzet voor een beter contact tussen vrouwen met verschillende culturele achtergronden en voor betere kansen voor vrouwen die als vluchteling of op een andere manier hierheen gekomen zijn. De groep Wereldvrouwen is onderdeel van het Oecumenisch Vrouwen Netwerk Noord Holland.

Wij hebben gemerkt dat het voor vrouwen die als vluchteling naar Nederland gekomen zijn en die de ambitie hebben een eigen leven en inkomen op te bouwen, vaak heel moeilijk is om te weten waar zij heen moeten of hoe zij dat moeten aanpakken. Met name geldt dat voor vrouwen die in hun eigen land al een goede opleiding hadden en een goede baan hadden maar hier door alle regeltjes over diploma’s enz. niet verder komen. Of vrouwen die graag willen studeren maar ook niet echt weten hoe ze hier verder kunnen komen.

Een aantal vrouwen met veel werkervaring en een breed netwerk heeft zich bereid verklaard deze vrouwen te steunen en ze een zetje in de goede, door hunzelf gekozen , richting te geven. Het gaat dan vooral om vrouwen die al goed Nederlands spreken en die dus al een aantal jaren hier zijn. 

Mocht je iemand weten die aan deze beschrijving voldoet of die graag meer zou willen dan dat wat haar tot nu toe werd aangeboden dan kun je haar bij ons aanmelden. Na een eerste gesprek kijken wij welke coach haar zou kunnen helpen. 

Neem dan contact op met : Tineke van der Kraan (email: tinekevanderkraan@gmail.comof telefoon 06-44580544) 

Artikel in Huis aan Huiswaard

aug 30,2019Een reactie plaatsen

Redacteur Cock de Vries maakte een prachtig artikel over ons, dat verscheen in de september 2019 editie van bovengenoemd blad. 

Artikel in Huis aan Huiswaard 1
Artikel in Huis aan Huiswaard 2

Alkmaar Taal Thuis succesvol van start

aug 27,2019Een reactie plaatsen

Langzaam maar zeker, verspreidt het nieuws zich, dat er een nieuw taalcafé is gekomen in Alkmaar. Onderstaand artikel verscheen zojuist op de website van het Alkmaars Weekblad. Hopelijk komt dit artikel ook in de papieren versie die huis aan huis wordt verspreid in Alkmaar, op de zondag. 

https://alkmaarsweekblad.nl/lokaal/verenigingen/alkmaartaal-thuis-succesvol-van-start-631284

Vrijwilligers Freedom House door in Taal Thuis

aug 26,2019Een reactie plaatsen

Op de website van de Alkmaarse Vrijwilligerscentrale (de VCRA) staat sinds juni onderstaand artikel over ATT

Vrijwilligers, die actief waren bij het Freedom  House, zijn een nieuw project gestart: Alkmaar Taal Thuis in Wijkcentrum De Rekere. Vanaf 18 juni kunnen nieuwkomers hier twee keer per week terecht.  

Van mei 2016 tot mei 2019 was de Vrijheidskerk aan de Hobbemalaan 2 te Alkmaar de lokatie van het Alkmaar Freedom House. Elke doordeweekse middag van 14 tot 16 uur konden vluchtelingen en Alkmaarders elkaar treffen in het Taalcafé. Het laagdrempelige en de vrijblijvendheid bleek een succes. In de hoogtijdagen waren er meer dan 100 bezoekers, met een vrij regelmatige bezetting van 20/25 vrijwilligers.

Nadat het AZC definitief gesloten werd, is besloten om ook het Freedom House te sluiten. Omdat de vrijwilligers, net als de bezoekende nieuwkomers, toch graag door wilden gaan, is er een nieuw initiatief ontstaan: Het Alkmaar Taal Thuis. Deze heeft sinds kort haar deuren geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 14-16 uur in Wijkcentrum De Rekere, Drechterwaard 16. Je bent van harte welkom om eens te komen kijken.

Op de facebookpagina van Alkmaar Taal Thuis en op de website wordt je op hoogte gehouden over de laatste nieuwtjes omtrent het nieuwe initiatief. Je vindt hier ook de verschillende activiteiten en verslagen van vrijwilligers en bezoekers.

Meer informatie of vragen? Mail dan naar: alkmaartaalthuis@gmail.com

Gezellige drukte

jul 18,2019Een reactie plaatsen

gezelligheid, gastvrijheid en een luisterend oor 

Vanmiddag was het weer een gezellige drukte bij Alkmaar Taal Thuis! steeds meer mensen vinden de weg naar wijkcentrum de Rekere waar we elke dinsdag en donderdag van 14-16 uur werken met iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren spreken. 

Studiedag voor Taalvrijwilligers

jul 1,2019Een reactie plaatsen

We zijn van start!!!

jun 18,2019Een reactie plaatsen

Op 18 juni kwam de eerste groep vrijwilligers en bezoekers bijeen in wijkcentrum de Rekere. Ondanks het warme weer hadden we een goede opkomst! Het was al met al een feestelijke, gezellige en zeer geslaagde dag! 

We zijn van start
feestelijke versnaperingen voor bij de thee of koffie

Onze viertalige flyer is klaar!!

mei 31,2019Een reactie plaatsen

Reacties zijn gesloten.