Mohi genomineerd

Onze bezoeker Mohi is genomineerd voor de titel Beste Nieuwkomer Spotlight Awards 2024 (Categorie Creatives)!

Vanaf 10 tot en met 28 januari kan heel Nederland zijn stem uitbrengen via www.bestenieuwkomer.nl.

Stemt u ook even om haar te helpen?

ALKMAAR – Stichting Beste Nieuwkomer heeft vandaag de lijst met de 25 meest inspirerende nieuwkomers van Nederland gepresenteerd. Zij komen allemaal in aanmerking voor de ‘Beste Nieuwkomer Spotlight Awards 2024’. Deze Awards vieren nieuwkomers die met hun veerkracht, ambitie en talent Nederland nóg mooier maken, ondanks dat ze nog maar kort in Nederland zijn. Alkmaarders Mohaddeseh Ahmadi en Aiman Shahbain en de Heerhugowaardse onderneemster Nardos Aron, die een winkel runt in Alkmaar, behoren tot de kanshebbers op een Award. 

Alkmaarder Aiman Shahbain is een van de kanshebbers.
Alkmaarder Aiman Shahbain is een van de kanshebbers. (Foto: Beste Nieuwkomer)

25 inspirerende nieuwkomers die Nederland nóg mooier maken

Initiatiefnemer Mehrnoesh Forouzandeh, afkomstig uit Zuid-Scharwoude, deed in december een landelijke oproep aan heel Nederland om inspirerende nieuwkomers aan te dragen, wat resulteerde in een diverse lijst van 25 genomineerden, verdeeld in de categorieën Founders, Creatives, Food, Tech, Stars en Sports. Onder hen bevinden zich ondernemers, duurzame IT’ers, weldoeners, changemakers, artiesten, journalisten, foodies en sporters. Vanaf 10 tot en met 28 januari kan heel Nederland zijn stem uitbrengen via www.bestenieuwkomer.nl. Mehrnoesh (40) vluchtte als 8-jarig meisje naar Nederland. Ondanks dat ze hier heftige dingen heeft meegemaakt, voelde zij zich welkom door de mensen om haar heen. Zo’n start gunt ze elke nieuwkomer. Inmiddels is Mehrnoesh freelance Marketing Communicatie Manager in de televisie- en reclamewereld. Daarnaast is zij als vrijwilliger actief bij verschillende vluchtelinginitiatieven en sinds 2018 oprichter van Stichting Beste Nieuwkomer. In 2018 werd haar stichting genomineerd voor de ‘Verdraagzaamheid Awards’ en in 2023 won de stichting de Corporate LiveWire Gloal Award als Newcomer Non-Profit Organisation of the Year, en in 2019 stond Mehrnoesh in het jubileumnummer van JAN Magazine, als één van de 150 inspirerende mensen die iets voor nieuwkomers betekenen. Mehrnoesh woont met haar man twee kinderen in het pittoreske Zuid-Scharwoude. Hetzelfde dorp waar zij 32 jaar geleden als kind opgroeide. ­ 

Tegengeluid

Mehrnoesh: “Veel berichten over vluchtelingen laten maar één kant van het verhaal zien. Met de ‘Beste Nieuwkomer Spotlight Awards’ willen we een tegengeluid laten horen en de veelzijdige, positieve verhalen van nieuwkomers in Nederland benadrukken. Deze mensen zijn gevlucht, maar vooral geland. Zij zijn meer dan alleen hun vluchtverhaal, ze zijn veerkrachtig en verrijken onze samenleving met grote en kleine dingen. Wij zetten hen graag in de spotlights, zodat zij anderen kunnen inspireren. Het gaat niet alleen om de prijs, het gaat om het vieren van deze verhalen en het creëren van een positieve golf rondom nieuwkomers. Die positiviteit is in Nederland nú harder nodig dan ooit.”

Over Mohaddeseh

Mohaddeseh Ahmadi – ‘Mohi’ zoals haar vrienden haar noemen – heeft een groot talent: ze kan prachtig tekenen! Mohi heeft een stralende persoonlijkheid en in haar prachtige tekeningen zie je dat terug. In Iran heeft ze haar universitaire studie als Industrieel Ingenieur afgerond. Maar ze is erachter gekomen dat haar echte droom is om ooit tandarts te worden. Daarom werkt ze nu keihard aan haar Nederlands, zodat ze de universitaire studie Tandheelkunde kan beginnen. Ze werkt momenteel in het museumcafé van Stedelijk Museum Alkmaar om de taal te leren. En tegelijkertijd kan ze genieten van de kunst die daar te zien is en doet ze inspiratie op voor haar eigen tekenkunst. Mehrnoesh: “Deze ambitieuze creatieveling verdient een groter podium voor haar tekentalent. Zet jij haar samen met ons in de spotlights?”


Compilatie van werk van Mohi. (Foto: Beste Nieuwkomer)

Over Aiman

Aiman Shahbain is een jong talent dat uitblinkt in, tja… waarin niet? Laten we beginnen met sport. Aiman padelt bij T.P.C. Daalmeer, tennist, zwemt en sport daarnaast bij Anytime Fitness Alkmaar. Zijn sportgenoten omschrijven hem als sociaal, gezellig en actief. Hij is voor velen als een broer. Hij motiveert anderen en laat zien hoe je in het leven je weg kunt vinden als het tegenzit. Ook is Aiman een rasentertainer. Hij houdt van zingen en optreden met andere muzikanten. Op het podium straalt hij! Zo treedt hij op met Orchestre Partout, een broedplaats met muzikanten uit de hele wereld. Maar hij speelt ook met muzikanten van het Conservatorium Amsterdam en geeft samen met Art Root Collective en Stichting De Vrolijkheid workshops in Asielzoekerscentra. Ook wil Aiman een eigen podcast beginnen. Aan inzet, creativiteit en energie geen gebrek! Mehrnoesh: “Ondanks dat Aiman geen technische opleiding of ervaring had, deed hij een Technicum ONE Opleidingstraject, liet zich omscholen en is ondertussen bij een technisch werkgever aan de slag. Je begrijpt: deze jongen is een multi-talent! Bij ons wordt hij daarom genomineerd in de categorie Stars – omdat hij zoveel doet – al is zijn talent eigenlijk niet in één categorie samen te vatten. Zet jij Aiman samen met ons in de spotlights?” Volg Aiman op instagram: @aiman_shahbain 

Aiman trad vorig jaar op met Mondo Sonora bij Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard: 

https://youtube.com/watch?v=ryhW411Va0w%3Ffeature%3Doembed

Over Nardos

Nardos Aron is een van de kanshebbers op de award. De Heerhugowaardse komt uit een echte ondernemersfamilie. Eenmaal in Nederland had ze één droom: het starten van een hybride winkelconcept. In 2021 kwam Pangea Incubator op haar pad, een organisatie die nieuwkomers begeleidt naar ondernemerschap. Ze begon daar met het uitwerken van haar idee. Het vergde veel moed en doorzettingsvermogen om door te pakken en dit daadwerkelijk op te starten. Vooral als alleenstaande moeder met twee kids. Maar ze gaf niet op en twee jaar later was het zover! In samenwerking met NS heeft zij de kans gekregen een pand te huren op één van de NS-stations en haar droom waar te maken: ze opende afgelopen november haar eigen winkel NAS op station Alkmaar, waar je terecht kunt voor een lekker kopje koffie, een ontbijtje, lunch of ‘coffee to go’. Maar je kunt er ook shoppen, want de lekkernijen en de speciale Afrikaanse kopjes waar je uit drinkt, zijn ook te koop. Daarnaast is haar winkel gericht op ontmoetingen. Van ontmoetingen tussen Nederlandse vrouwen en Oost-Afrikaanse vrouwen tot speciale vergaderruimtes die je kunt boeken voor (zakelijke) bijeenkomsten. Wat een top idee om dit alles te combineren op een station! Mehrnoesh: “Nardos is een powervrouw en wil haar power inzetten voor vrouwen, door hun culturen met elkaar te verbinden! Dus ben je in de buurt van Alkmaar, ga dan zeker even langs op deze bijzondere plek! De slogan van haar winkel NAS is: ‘Wij helpen je elke dag het beste uit jezelf te halen’, maar wij vinden vooral dat Nardos het beste uit zichzelf haalt. Daarom verdient zij een spotlight!” Zie ook www.eribetnaalkmaar.nl of volg NAS op instagram: @nas_shopping_nl.

Genomineerden 2024 

Categorie Founders: 

Hanaa Makkia (Zaltbommel), Nardos Aron (Heerhugowaard), Ahmad Abdulwahab (Groningen) en Loubna Bazarbashi (Krimpen a/d Ijssel). 

Categorie Food: 

Ferdous Kablan (Beuningen), Ranya & Abdel (Utrecht) en Dima al Tabaa (Zwolle). 

Categorie Stars: 

Mohamed Bah (Amsterdam), Moutasem Hag Ebraheem (Steyl, Venlo), Aiman Shahbain (Alkmaar), Sajad Salmanpour (Amsterdam) en team Hadi, Dana, Majd en Jalal. 

Categorie Creatives: 

Mouneb Taim (Breda), Saber Perzad (Kampen), Farouk Ebaiss (Amsterdam), Joe Alkhazen (Krommenie), Mohaddeseh Ahmadi (Alkmaar), Moayad Alhariry (Velp). 

Categorie Sports: 

Mohammad Rashnonezhad (Arnhem), Muna Dahouk (Den Bosch), Morteza Baloochi (Aalsmeer).

Categorie Tech: 

Shafiqa Pooya (Utrecht), Deedee Namale (Amsterdam), Yousef Darwish (Wijchen), Saeed Rafay. 

Bekendmaking winnaars

Zondag 4 februari worden de winnaars per categorie bekendgemaakt tijdens een feestelijke awardshow in de Melkweg in Amsterdam. Naast de genomineerden zijn ook prominente gasten aanwezig die zich inzetten voor vluchtelingen, diversiteit en inclusie. Het evenement, gepresenteerd door Farbod Moghaddam en Mehrnoesh Forouzandeh, wordt uitgezonden op Salto TV. Voor meer informatie, bezoek www.bestenieuwkomer.nl.

bron: https://www.rodi.nl/alkmaar/nieuws/375100/alkmaarders-in-de-race-voor-beste-nieuwkomer-spotlight-awards#:~:text=Deze%20Awards%20vieren%20nieuwkomers%20die,de%20kanshebbers%20op%20een%20Award

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.