Een echte bekeerling?

Asielzoekers in Nederland, tijdens een vakantiekamp van de Stichting Gave, een christelijke organisatie die kerken en asielzoekers met elkaar in contact brengt.  Beeld Hartman, Maarten
Asielzoekers in Nederland, tijdens een vakantiekamp van de Stichting Gave, een christelijke organisatie die kerken en asielzoekers met elkaar in contact brengt.Beeld Hartman, Maarten

Het christendom is geen religie van vrede, lees de Openbaringen van Johannes er op na. Dat schreef een functionaris van de Britse immigratiedienst aan een bekeerde Iraniër, wiens asielaanvraag hij afwees.Eildert Mulder29 maart 2019, 21:51

Ambtelijke ijver kan ver gaan. De Britse krant The Independentbracht het bericht, zonder vermelding van details over de Iraniër. Verstandig, want hij heeft behalve van die ambtenaar nog van andere kanten ellende te duchten, zoals de Iraanse overheid, extremisten en mogelijk zelfs zijn familie. Uittreding uit de islam is taboe in zijn land, reden voor zijn asielaanvraag.

Enig begrip verdient de ambtenaar wel. Het is moeilijk om te bepalen hoe eerlijk een asielaanvraag van een bekeerling is. Natuurlijk zijn er nep-bekeringen. Hoewel het ook voorkomt dat een bedrieger, om zijn gespeelde bekering overtuigend te kunnen verkopen, zich in het christendom verdiept en vervolgens wel oprecht geïnteresseerd raakt. Volgens deze Iraniër predikt het christendom vrede en de islam niet. Daarom zou hij christen zijn geworden. En toen bracht de ambtenaar de Openbaringen in stelling.

Risico

Het zal je gebeuren, stel je die bekeerling voor. Hij denkt het licht te hebben gezien en neemt met zijn keuze voor het christendom een misschien wel levensgevaarlijk risico. En dan ranselt een ambtenaar in het liberale Groot-Brittannië, dat zelfs nog een soort christelijke staatskerk heeft, hem af met bijbelcitaten en stuurt hij hem naar zijn land terug, waar hij te maken krijgt met mensen die hem zullen pijnigen met een ander heilig boek.

De ambtenaar citeerde zes gewelddadige bijbelpassages. Nou, schreef hij triomfantelijk, het christendom is dus minder vreedzaam dan jij denkt en daarom deugt het motief van je bekering niet en krijg je geen asiel. Was de Iraniër wel welkom geweest als hij had betoogd dat hij van alcohol hield en het verhaal van de bruiloft in Kana, waar Jezus water in wijn veranderde zo mooi vond? Straks eist die ambtenaar nog van zijn volgende slachtoffer te bewijzen dat Jezus uit de dood is opgestaan, op water heeft gelopen en naar de hemel is gevaren of dat Sint Joris de draak heeft gedood.

Het ministerie van binnenlandse zaken snikt van berouw en hakkelt smoezen. Het zou allemaal een scheve schaats van die ambtenaar zijn geweest, geen officieel beleid. ‘Beslis-ambtenaren’ zullen in de toekomst een betere training krijgen. Krijgen ze voortaan les over de Kruistochten, zodat ze ook die als wapen kunnen inzetten tegen een bekeerde asielzoeker?

Het optreden van die ambtenaar lijkt wel degelijk te passen in beleid, officieel of officieus, want een jaar geleden deed zich iets vergelijkbaars voor met een Pakistaanse humanist, die sinds 2011 in Engeland woont. Hij brak met de islam en werd lid van de organisatie Humanists UK. Toen zijn studentenvisum verliep vroeg ook hij asiel aan, want hij vreesde dat in Pakistan zijn familie hem zou vermoorden. Ambtenaren vroegen hem ‘humanistische filosofen’ uit de Griekse oudheid te noemen. Toen hij zo gauw niet op Aristoteles en Plato kwam was hij dus geen humanist, vond men. Alsof Plato een humanist was. Ook namen ze hem kwalijk dat hij op de vraag naar zijn godsdienst ‘humanisme’ had geantwoord, want dat is geen godsdienst. De Britse immigratiedienst, die zeker ook Erasmus, Galileï en Leonardo Da Vinci als nep-humanisten zou hebben afgewezen, kreeg knallende oorvijgen die niet hebben geholpen getuige de bejegening nu van de Iraanse bekeerling.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook: 

Ongelovige asielzoekers moeten zich bewijzen

Ongelovigen lopen gevaar in streng islamitische landen. Dus vluchten ze weg, ook naar Nederland. Maar bij hun asielaanvraag gaat veel mis, stelde het Humanistisch Verbond.

PKN adviseert IND over bekeringsverhalen

Als een asielzoeker stelt dat hij bekeerd is tot het christendom en daarom niet naar zijn geboorteland kan terugkeren, hoe weet je dan zeker of dat waar is. Omdat er in dit soort gevallen nogal eens wat mis ging, wordt sinds een aantal jaren de Protestantse Kerk in Nederland om advies gevraagd.

(bron: Trouw, klik hier voor het originele bericht)

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.